Πώς η Τουρκία επιχειρεί με τη Λιβύη να χαλάσει τα σχέδια Ελλάδας και Κύπρου - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Πώς η Τουρκία επιχειρεί με τη Λιβύη να χαλάσει τα σχέδια Ελλάδας και Κύπρου

Χάρτες της «κατεχόμενης» Μεσογείου από την Ελλάδα άνοιξε στη Λιβύη ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, επιχειρώντας να πείσει ότι αν Τουρκία και Λιβύη υπογράψουν συμφωνία για οριοθέτηση των ΑΟΖ τότε θα χαλάσουν τα σχέδια «κατοχής» της Ελλάδας (Δείτε τους χάρτες).



Το παρασκήνιο της επίσκεψης του τούρκου υπουργού Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στη Λιβύη την εβδομάδα που πέρασε αποκαλύπτει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, υποστηρίζοντας ότι στη διάρκεια των σημαντικών επαφών που είχε εκεί, ο τούρκος αξιωματούχος άνοιξε προς τους συνομιλητές του δύο χάρτες, προκειμένου να αποδείξει πώς η ανατολική Μεσόγειος περνά υπό την «κατοχή» της Ελλάδας, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.

«Η Αθήνα, μετά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι, λόγω της πολιτικής αστάθειας στη χώρα βρήκε την ευκαιρία να καπηλευτεί 39 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιου χώρου που ανήκε στη Λιβύη», υποστηρίζει η Γενί Σαφάκ.

Η εφημερίδα επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Τουρκίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος, λαμβάνοντας υπόψη ως βάση υπολογισμού όχι την ηπειρωτική χώρα αλλά τα νησιά, περιορίζουν τις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Το έκανε και η Κύπρος, «εγκλωβίζοντας» την Τουρκία στα 41 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα γύρω από τον κόλπο της Αττάλειας, αλλά και η Ελλάδα κάτω από την Κρήτη.

Ο Χουλουσί Ακάρ προσπάθησε να στείλει μήνυμα για την ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζει η εφημερίδα και με τους χάρτες που παρουσίασε στους συνομιλητές του στην Τρίπολη, προσπάθησε να τους πείσει ότι αν Τουρκία και Λιβύη υπογράψουν συμφωνία για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας τους, τότε – σύμφωνα με τη Γενί Σαφάκ – θα χαλάσουν τα σχέδια «κατοχής» της Ελλάδας.

«Αν η Τουρκία υπογράψει με τη Λιβύη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ, θα ορθωθεί ‘τουρκική ασπίδα’ απέναντι στη γραμμή ‘κατοχής’ που εκτείνεται από τη ‘νότια Κύπρο’ έως την Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η ‘νότια Κύπρος’ και το Ισραήλ σχεδιάζουν να περάσουν τα ενεργειακά αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας και της Λιβύης», υποστηρίζει η εφημερίδα.

Το άρθρο υπενθυμίζει μάλιστα και δύο προσφυγές της Λιβύης στο παρελθόν προς το Διεθνές Δικαστήριο, με την Τυνησία το 1982 και με τη Μάλτα το 1985. Οι αποφάσεις της Χάγης τότε έκλιναν στην ουσία προς τις λιβυκές θέσεις, σύμφωνα με τις οποίες αμφισβητείται το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Ο Χουλουσί Ακάρ δεν παρέλειψε να προσφέρει ακόμη και τη στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας με την επανασύσταση τουρκικής δύναμης στη Λιβύη.

Αξιοπρόσεκτο είναι και το γεγονός ότι, αμέσως μετά την επιστροφή του υπουργού Αμυνας στην Αγκυρα, κατέφτασε στην Τουρκία για επίσκεψη ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, ο οποίος συναντήθηκε και με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.












Πηγή: Sigmalive Κύπρου
Bookmark and Share