Τα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας για το Brexit - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Τα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας για το Brexit




  • Πολλοί από τους όρους της συμφωνίας θα είναι δύσκολα αποδεκτοί από τους οπαδούς του Brexit. 
  • Tι προβλέπει το προσχέδιο συμφωνίας 585 σελίδων.





 Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι θα δυσκολευθεί να πείσει τους οπαδούς του Brexit για τα παρακάτω σημεία:

Το backstop στα ιρλανδικά σύνορα

Το προσχέδιο, σύμφωνα με τον Guardian, προβλέπει ότι και οι δύο πλευρές θα «καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια» για να ολοκληρώσουν μία μελλοντική εμπορική συμφωνία έξι μήνες πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου τον Δεκέμβριο του 2020. Εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό τότε Ε.Ε. και Βρετανία μπορούν «από κοινού να παρατείνουν την μεταβατική περίοδο» για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Διαφορετικά θα τεθεί σε ισχύ η λύση του backstop για την Ιρλανδία και την βόρεια Ιρλανδία προκειμένου να αποτραπεί μία σκληρή λύση. Το backstop , το οποίο «αποτελείται από ένα ενιαίο τελωνιακό έδαφος μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου», θα ισχύσει από το τέλος της μεταβατικής περιόδου, εκτός και αν «αρχίζει να εφαρμόζεται μία μεταγενέστερη συμφωνία».
Το ενιαίο τελωνειακό έδαφος θα καλύπτει όλα τα εμπορεύματα εκτός από τα αλιευτικά προϊόντα και θα «περιλαμβάνει τις αντίστοιχες δεσμεύσεις επί ίσοις όροις και τους κατάλληλους μηχανισμούς επιβολής προκειμένου να διασφαλίσει τον δίκαιο ανταγωνισμό μεταξύ της Ε.Ε. των 27 και του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ως αποτέλεσμα θα υπάρχουν επιπλέον μη τελωνιακοί έλεγχοι σε ορισμένα είδη εμπορευμάτων που διέρχονται μεταξύ της βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου, γεγονός που δεν θα ευχαριστήσει το κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης, που διαφωνεί σε κάθε είδους ειδικής μεταχείρισης της βόρειας Ιρλανδίας.

Για την έξοδο από το backstop η συμφωνία προβλέπει ότι «εάν η κάθε πλευρά θεωρεί ότι το backstop δεν είναι πλέον αναγκαίο μπορεί να ενημερώσει την άλλη πλευρά» και να εξηγήσει γιατί. Μία κοινή επιτροπή θα αναλάβει τότε να συναντηθεί εντός έξι μηνών και οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν να σταματήσει το backstop.

Αυτός ο όρος θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος για τους οπαδούς του Brexit, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Βρετανία θα πρέπει να είναι σε θέση να φύγει όποτε θέλει από μία τελωνειακή ένωση του συνόλου του Ηνωμένου Βασιλείου και να προχωρήσει σε συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ισότιμοι όροι ανταγωνισμού

Η συμφωνία προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να τηρεί ισότιμους όρους ανταγωνισμού στον ανταγωνισμό και τις κρατικές ενισχύσεις, την εργασία, το περιβάλλον και τους φόρους. Αυτά τα μέτρα αποσκοπούν στην διασφάλιση ότι οι βρετανικές επιχειρήσεις δεν θα υποσκάπτουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Μελλοντική εμπορική συμφωνία

Αυτό μπορεί να είναι ένα ακόμη «αγκάθι» για τους οπαδούς του Brexit. Το μέλλον της σχέσης Ε.Ε.-Βρετανίας, η οποία απαιτεί περισσότερη δουλειά, όπως είπαν οι δύο πλευρές, αλλά στοχεύει στην επίτευξη μίας στενής σχέσης στις υπηρεσίες (ανάμεσα τους και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες). τις επενδύσεις και την συνεργασία σε τομείς όπως οι μεταφορές «θα χτιστεί στο τελωνειακό έδαφος που προβλέπει η συμφωνία απόσυρσης».

Είδη αλιείας

Η Ε.Ε. έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα επιτρέπει μόνο σε Βρετανούς εξαγωγείς θαλασσινών να έχουν πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις με αντάλλαγμα μία αμοιβαία συμφωνία ότι οι ευρωπαϊκοί αλιευτικοί στόλοι θα μπορούν να λειτουργούν τα βρετανικά χωρικά ύδατα.

Διακυβέρνηση

Μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, η τελική συμφωνία απόσυρσης θα ελέγχεται από μια δομή βασισμένη σε μια κοινή επιτροπή που θα λαμβάνει αποφάσεις με αμοιβαία συναίνεση και των οποίων οι αποφάσεις θα είναι δεσμευτικές.

Θα συγκληθεί πενταμελής επιτροπή διαιτησίας για τη διαχείριση των διαφορών. Ωστόσο, οποιοδήποτε ζήτημα σχετικά με το δίκαιο της ΕΕ δεν μπορεί να αποφασιστεί από την ειδική ομάδα διαιτησίας, αλλά πρέπει να υποβληθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αυτό αποτελεί ένα ακόμη πρόβλημα για τους οπαδούς του Brexit που θέλουν «να πάρουμε πίσω τον έλεγχο των νόμων μας».

Χρηματοπιστωτικές αγορές

Σε μια άλλη δυνητικά αμφιλεγόμενη ρήτρα, το σχέδιο συμφωνίας παρέχει στο χρηματοπιστωτικό κέντρο του Λονδίνου μόνο ένα βασικό επίπεδο πρόσβασης στις αγορές της ΕΕ παρόμοιο με εκείνο που απολαμβάνουν οι αμερικανικές και ιαπωνικές επιχειρήσεις. Θα βασιστεί στο υφιστάμενο σύστημα της ΕΕ για την πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, γνωστό ως ισοδυναμία - μια συρρικνωμένη σχέση που οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι είναι η καλύτερη λύση που μπορεί να περιμένει η Βρετανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share