"Σπάνε" τα ισόβια σε μεγάλες δίκες διαφθοράς, εξοπλιστικών, Siemens κ.α - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

"Σπάνε" τα ισόβια σε μεγάλες δίκες διαφθοράς, εξοπλιστικών, Siemens κ.α

"Σπάνε" τα ισόβια σε μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς. O νόμος περί καταχραστών του δημοσίου που φτιάχτηκε πριν από 70 χρόνια θα είναι παρελθόν.


 Όπως είπε πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου "στην περίπτωση της καθαρίστριας ανακαλύψαμε πως ο νόμος περί καταχραστών του δημοσίου, ο περίφημος 1608/50 δεν αφορά μόνο εγκλήματα του λευκού κολάρου αλλά και τα γάντια μιας καθαρίστριας. Πάνω σ’ αυτή την παραδοχή το υπουργείο Δικαιοσύνης δόμησε την ριζική αλλαγή ενός νόμου που δέχτηκε σφοδρά πυρά μεν, η κατάργησή του όμως, ήδη προκαλεί ψήγματα κριτικής. Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, έσπευσε να χαιρετίσει την κατάργησή του (οι περισσότεροι νομικοί συμφωνούν σε αυτό) με τη φράση "όταν κάποιος έκανε ένα οικονομικό έγκλημα και αδίκημα κατά του Δημοσίου είχε βαρύτερη ποινή από την ανθρωποκτονία. Επιτέλους μετά από πολλά χρόνια η ελληνική πολιτεία έρχεται να δει αυτή τη στρέβλωση, να βγει έξω και πέρα από έναν νομικό λαϊκισμό".

Όμως ήδη ορθώνεται από κάποιους αντίλογος με δεδομένο ότι ο νόμος αυτός, εφόσον ψηφιστεί, θα έχει ως ευνοϊκότερος, αναδρομική εφαρμογή και θα καταλαμβάνει και εκκρεμείς υποθέσεις μεγαλοκαταχραστών του Δημοσίου. Εν ολίγοις σπάνε τα ισόβια π.χ στην υπόθεση Siemens, σε υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, υποθέσεις διαφθοράς στο δημόσιο, υποθέσεις μεγαλοκαταχραστών με ζημία εκατομμυρίων του δημοσίου. Κι αυτό γιατί με τον νέο κώδικα καταργείται η ισόβια κάθειρξη, προβλέπεται ποινή από 5- 15 έτη, αυξάνεται η παραγραφή στα 20 έτη, ενισχύεται το μέτρο της δήμευσης περιουσίας του κατηγορουμένου και εισάγεται διάταξη με την οποία (ποινική συνδιαλλαγή) αν επιστρέψει τα χρήματα θα έχει μικρότερη ποινή.

2-3 πολιτικά πρόσωπα
Για να προλάβουν τις τυχόν αντιδράσεις πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης αντέτεινα πως "το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν ευνοούσε την αποκάλυψη των προσώπων που εμπλέκονταν στις υποθέσεις διαφθοράς, με αποτέλεσμα μόλις 2 -3 σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα να έχουν τιμωρηθεί τόσα χρόνια βάσει του νόμου περί καταχραστών και χωρίς να επιβληθούν ισόβια, παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις".

Υποθέσεις βιασμού
Αντίθετα ισχυρές αντιδράσεις προκαλεί η διάταξη με την οποία ορίζεται η δίωξη του εγκλήματος του βιασμού. Μέχρι σήμερα διώκονταν ως βιασμός η πράξη που γινόταν μέσω "απειλής σπουδαίου και άμεσου κινδύνου", ενώ τώρα περιορίζεται σε "απειλή κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας". Η διεθνής Αμνηστία αλλά και νομικοί αντιδρούν καθώς μένουν εκτός οι απειλές μέσω βιντεοσκόπησης προσωπικών στιγμών και ψυχολογικής βίας.

Μάλιστα ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου Στ. Παπαγεωργίου -Γονατάς αναφέρει πως "εξοστρακίζοντας από τη διάταξη του βιασμού κάθε άλλη μορφή σωματικής και ψυχολογικής βίας, που εξαναγκάζουν μία γυναίκα να υποταχθεί στις διεστραμμένες ορέξεις του βιαστή της. Ειδικά στην Ελλάδα, όπου πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό οι καταγγελίες πράξεων βιασμού μέσω απειλών και εκβιασμών, οι οποίες διαπράττονται μέσω διακίνησης προσωπικών δεδομένων, όπως ερωτικών φωτογραφιών και βίντεο ερωτικών σκηνών σε διαδικτυακές πλατφόρμες, εξαναγκάζοντας πολλές γυναίκες να γίνουν θύματα βιασμού".

Πλημμέλημα η παράνομη καταγραφή τηλεφωνικών συνομιλιών χωρίς συναίνεση
Άλλο θέμα το οποίο προκαλεί συζητήσεις είναι η μετατροπή του κακουργήματος της παραβίασης απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων (μέχρι σήμερα τιμωρούνταν με κάθειρξη έως 10 χρόνια) σε πλημμέλημα. Το συγκεκριμένο αδίκημα είναι ερευνώμενο στην πρόσφατη υπόθεση με αφορμή το τηλεφώνημα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Τότε μάλιστα προκλήθηκε σάλος για την καταγγελλόμενη καταγραφή χωρίς συναίνεση του τηλεφωνήματος και διατάχθηκε μάλιστα έρευνα καθώς επρόκειτο για αυτόφωρο κακούργημα. Με τις προτεινόμενες διατάξεις, οι οποίες καταρτίστηκαν προφανώς πριν το συγκεκριμένο περιστατικό, το αδίκημα μετατρέπεται σε πλημμέλημα και τιμωρείται πλέον με φυλάκιση.

Σπάνε τα ισόβια την ανθρωποκτονία
Παράλληλα συζητήσεις προκαλεί και το γεγονός πως με τις νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα "σπάει" η ισόβια κάθειρξη και για την ανθρωποκτονία, η οποία προβλεπόταν έως σήμερα ως μοναδική ποινή. Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο άρθρο του Ποινικού Κώδικα (299) ανέφερε πως η ανθρωποκτονία εκ προθέσεως τιμωρείται με ποινή θανάτου (σ.σ έχει καταργηθεί) ή ισόβια κάθειρξη. Δηλαδή για να "σπάσει" η ισόβια κάθειρξη θα έπρεπε δικαστές και ένορκοι και αναγνωρίσουν στον κατηγορούμενο ελαφρυντικό. Με την προτεινόμενη διάταξη επιβάλλεται "κάθειρξη ισόβια ή τουλάχιστον δέκα ετών". Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο δικαστής θα μπορεί να επιβάλλει χωρίς ελαφρυντικά από 10 χρόνια κάθειρξη έως και ισόβια βέβαια.
πηγή capital
Bookmark and Share