Ποιος είναι ο Τζούλιαν Ασάνζ και γιατί τον κυνηγάει... όλος ο κόσμος; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Ποιος είναι ο Τζούλιαν Ασάνζ και γιατί τον κυνηγάει... όλος ο κόσμος;

Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ πριν από τρεις μέρες στο Λονδίνο, όταν και "εκδιώχθηκε" από την πρεσβεία του Ισημερινού, όπου ζούσε υπό καθεστώς ασύλλου τα τελευταία 7 χρόνια, έφερε ξανά στο προσκήνιο τον άνθρωπο που για κάποιους άλλαξε τον κόσμο των μέσων και τον τρόπο με τον οποίο αυτά αντιμετωπίζουν τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων, 
ενώ για άλλους πρόκειται για έναν νάρκισσο εγωπαθή ο οποίος απλά επιζητεί την δημοσιότητα. χωρίς να νοιάζεται ποιόν βλάπτει.



Ο Τζούλιαν Ασάνζ poy μπήκε στην ζωή μας μέσω των Wikileaks και των αποκαλύψεων για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης των ΗΠΑ αποκαλύπτοντας διαβαθμισμένα έγγραφα και μυστικές πληροφορίες, γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1971 στην Τάουνσβιλ του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία. Την δεκαετία του 1980 ανήκε σε μία ομάδα χάκερ με το όνομα «International Subversives». To 1991 η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας, μάλιστα, έκανε έφοδο στο σπίτι του και ο Ασάνζ καταδικάστηκε για 24 σχετικά αδικήματα, ενώ αφέθηκε ελεύθερος πληρώνοντας εγγύηση 2.400 δολαρίων Αυστραλίας.

Πως φτάσαμε όμως ένας "τύπος που ασχολείται με computers" με την σύλληψη του να απασχολήσει όλο τον πλανήτη πριν από 2 μέρες; Ο Τζούλιαν Ασάνζ το 2006 ιδρύει μαζί με άλλους, οι οποίοι σχεδόν ποτέ δεν απασχόλησαν τα φώτα της δημοσιότητας, το διάσημο Wikileaks. Η ιστοσελίδα δημοσίευσε χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα που καλύπτουν τα πάντα, από την κινηματογραφική βιομηχανία μέχρι την εθνική ασφάλεια και τον πόλεμο. Μια από τις πιο σημαντικές αποκαλύψεις της ήταν το 2010, όταν δημοσίευσε ένα βίντεο από ένα αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο που δολοφόνησε εν ψυχρώ 18 άμαχους στη Βαγδάτη του Ιράκ, ανάμεσα τους και 2 δημοσιογράφους του Reuters. Την ίδια χρονιά, το Wikileaks δημοσίευσε εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα που διέρρευσαν από τον πρώην αναλυτή της αμερικανικής στρατιωτικής υπηρεσίας Chelsea Manning.

Ανακάλυψαν πώς ο αμερικανικός στρατός είχε σκοτώσει εκατοντάδες πολίτες σε αδήλωτα περιστατικά κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν. Αρχεία από τον πόλεμο στο Ιράκ έδειξαν ότι σκοτώθηκαν 66.000 πολίτες και ότι οι κρατούμενοι είχαν βασανιστεί από ιρακινές δυνάμεις.

Αυτές οι αποκαλύψεις σε συνδυασμό με την διαρροή των διαβαθμισμένων εγγράφων, οδήγησαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να κινηθεί εναντίον του με τις βαρύτερες κατηγορίες για κίνδυνο στην εθνική ασφάλεια. Την ίδια περίοδο υπήρξαν καταγγελίες εναντίον του από δύο γυναίκες στην Σουηδία για σεξουαλική επίθεση και βιασμό, με τον ίδιο να λέει πως ότι έγινε ήταν συναινετικό. Ο Ασάνζ το 2012 κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού και το 2017 οι Σουηδοί εισαγγελείς εγκατέλειψαν την έρευνα επειδή δεν μπορούσαν να τον ενημερώσουν επίσημα όσο παρέμενε στην πρεσβεία. Οι υπόλοιπες κατηγορίες είχαν εκπέσει το 2015 λόγω παραγραφής, επειδή είχε περάσει το χρονικό περιθώριο. Ωστόσο, ακόμα και μετά τη διακοπή των κατηγοριών από τη Σουηδία, ο Άσανγκεν παρέμεινε στην πρεσβεία, ενώ βρισκόταν αντιμέτωπος με βρετανική κατηγορία για παράλειψη παραδόσεως σε δικαστήριο.

Οι σχέσεις μεταξύ του Assange και της κυβέρνησης του Ισημερινού επιδεινώθηκαν υπό τον Πρόεδρο Lenín Moreno, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το 2017. Πριν αποσύρει το άσυλο του Assange, ο Ισημερινός τον κατηγόρησε για ανάρμοστη συμπεριφορά, παρέμβαση στις υποθέσεις άλλων χωρών και κατασκοπεία.

Ο πρωθυπουργός Theresa May καλωσόρισε τη σύλληψη του Ασάνζ, λέγοντας ότι έδειξε ότι «κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο» στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κορμπίν δήλωσε ότι ο Ασάνζ είχε αποκαλύψει "αποδεικτικά στοιχεία θηριωδιών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν" και ότι η έκδοσή του στις ΗΠΑ "πρέπει να αντιταχθεί από τη βρετανική κυβέρνηση".

Τώρα ο Ασάνζ αντιμετωπίζει κατηγορίες σε τρεις χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ. Το δικαστήριο των δικαστηρίων του Γουέστμινστερ τον διαπίστωσε ένοχο για παραβίαση εγγύησης την Πέμπτη. Αντιμετωπίζει έως και 12 μήνες στη φυλακή ενώ οι σουηδικές αρχές δήλωσαν ότι σκέφτονται να ανοίξουν εκ νέου την έρευνά τους για καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης εναντίον του. Αλλά είναι πιθανό να αντιμετωπίσει περισσότερες κατηγορίες εάν εκδοθεί τελικά στις ΗΠΑ - μια απόφαση που θα ληφθεί από τα βρετανικά δικαστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share