«Φυτεμένη» η οδηγία για τους ασυμπτωματικούς - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

«Φυτεμένη» η οδηγία για τους ασυμπτωματικούς

Μια περίεργη σύσταση, προ μηνός, στην ιστοσελίδα του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) δεν προήλθε από τους επιστήμονες του Κέντρου, αλλά «φυτεύθηκε» από το υπουργείο Υγείας, για πολιτικούς λόγους. 

Αυτό προκύπτει από έρευνα των New York Times γύρω από τη σύσταση, η οποία, προς έκπληξη πολλών, ανέφερε ότι άτομα χωρίς συμπτώματα δεν χρειάζεται να προσέρχονται για έλεγχο, ακόμη και αν έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

«Ηρθε από πάνω, δεν αντανακλά αυτό που πιστεύουν πολλοί στο CDC πως θα πρέπει να είναι η πολιτική μας», ανέφερε πηγή που γνωρίζει το θέμα. Οι ΗΠΑ πλησιάζουν το θλιβερό ορόσημο των 200.000 νεκρών από κορωνοϊό, την ώρα κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ εξακολουθεί να επικρίνει τους επιστήμονες και να αγνοεί τις συστάσεις τους.

Εν τω μεταξύ, στη Βρετανία, επιστήμονες σχετιζόμενοι με το πανεπιστήμιο Imperial του Λονδίνου, ανέπτυξαν τεστ κορωνοϊού που δίνει απολύτως ακριβείς (χωρίς ψευδή θετικά) απαντήσεις εντός 90 λεπτών. Η ανάπτυξη του τεστ έγινε από τη DnaNudge, μια νέα εταιρεία – τεχνοβλαστό του Imperial College.

Συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο ελληνοκυπριακής καταγωγής καθηγητής Κρις Τουμάζου, ηλεκτρολόγος – μηχανικός και καινοτόμος εφευρέτης, ιδρυτής του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Μηχανικής του Imperial. Συνεργάτιδά του, συνιδρύτρια από το 2015 της DnaNudge και επικεφαλής επιστήμονας είναι η Ελληνίδα δρ Μαρία Καρβέλα, απόφοιτος του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

Οι ερευνητές του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Γκρέιχαμ Κουκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μικροβιολογίας The Lancet Microbe, δοκίμασαν το τεστ σε 386 ασθενείς και ιατρικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας. Το τεστ, που γίνεται με τη λήψη δείγματος από τη μύτη και ανιχνεύει στη συνέχεια τα ίχνη γενετικού υλικού του κορωνοϊού, δεν χρειάζεται εργαστήριο και μπορεί να εκτελεστεί σε μια φορητή συσκευή μικρότερη από κινητό τηλέφωνο. Πριν από την ευρεία κυκλοφορία του, απαιτούνται περισσότερες μελέτες.
Bookmark and Share