Reuters: Γιατί το ΝΑΤΟ.. «έθαψε» την έρευνα για το επεισόδιο Γαλλίας-Τουρκίας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

Reuters: Γιατί το ΝΑΤΟ.. «έθαψε» την έρευνα για το επεισόδιο Γαλλίας-Τουρκίας

Την ώρα που κλιμακώνεται ο «φραστικός πόλεμος» μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας, το ΝΑΤΟ αποφασίζει να «θάψει κάτω από το χαλί» την έρευνα για το παρ’ ολίγον θερμό επεισόδιο μεταξύ γαλλικών και τουρκικών πλοίων που είχε συμβεί τον Ιούνιο, κρίνοντας ότι οι πληροφορίες της έρευνας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες ώστε να δοθούν στη δημοσιότητα, όπως αναφέρει στο πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμά του, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Το ζήτημα, όπως επισημαίνει το Reuters, αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ με την Τουρκία, σε μια εποχή τεταμένων σχέσεων της Άγκυρας με την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Στις 10 Ιουνίου, γαλλική φρεγάτα σε αποστολή του ΝΑΤΟ προσπάθησε να επιθεωρήσει φορτηγό πλοίο με σημαία Τανζανίας, με υποψίες για τη μεταφορά λαθραίων όπλων στη Λιβύη. Όπως υποστηρίζει η γαλλική πλευρά, η φρεγάτα παρενοχλήθηκε από πλοία του τουρκικού ναυτικού που συνόδευαν το φορτηγό πλοίο, κατηγορώντας την Τουρκία ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών. Η Τουρκία αρνείται τις κατηγορίες, ισχυριζόμενη για «επιθετική συμπεριφορά» της φρεγάτας.

Από ό,τι φαίνεται, η έρευνα δεν μπορεί να συμβάλει στην επίλυση της διένεξης. Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι την ολοκλήρωση της έκθεσης, αρνήθηκε όμως να προβεί σε περαιτέρω σχολιασμό.

«Θάφτηκε κάτω από το χαλί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Μια δεύτερη πηγή σημείωσε ότι η αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να κρατήσει την Τουρκία στο πλευρό του, λόγω της στρατιωτικής της επιρροής και θέσης, σημαίνει ότι δεν υπάρχει προθυμία να αποδοθούν ευθύνες.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έκανε λόγο για «απαράδεκτη συμπεριφορά» της κυβέρνησης του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με τη σειρά του απάντησε «μην τα βάζετε με την Τουρκία».

Οι δύο άνδρες είναι σε αντιπαράθεση και για το θέμα της Ελλάδας, που αμφισβητεί το δικαίωμα της Τουρκίας για έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσια ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Και εδώ, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να αποτραπούν ανεπιθύμητα επεισόδια, μέσω συνομιλιών «αποκλιμάκωσης».

«Δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξει αποτέλεσμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Κάθε έκφραση Παρίσι, Άγκυρα ή Αθήνα καθιστούν πιο δύσκολο για τους συμμάχους να υποχωρήσουν από τις θέσεις τους», αναφέρει.
Bookmark and Share