«Τρομάζει» η επόμενη μέρα στην εστίαση - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

«Τρομάζει» η επόμενη μέρα στην εστίαση


Το μεγάλο πρόβλημα για την εστίαση είναι το τι θα γίνει όταν επιτραπεί το άνοιγμα και θα κληθούν οι επιχειρήσεις να καταβάλουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις μηνών.

Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, τόνισε ότι μετά το lockdown μπορεί 1 στις 3 επιχειρήσεις στην εστίαση να μην ξανά ανοίξει.

«Όσο διαρκεί το lockdown και όσo δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα στήριξης για την εστίαση, η οποία είναι ο κλάδος που επλήγη περισσότερο από όλες, 1 στις 3 επιχειρήσεις μπορεί να μην μπορούν να ανοίξουν μετά το lockdown» ανέφερε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική εκπομπή.

Όπως εξήγησε ο κ. Καββαθάς, «όσο παρατείνεται το lockdown, οι επιχειρήσεις θα έχουν τεράστια προβλήματα. Είναι τελείως ξένο προς τις συνήθειές μας μια επιχείρηση να μη λειτουργεί αλλά να καλείται να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. Από ποια έσοδα όμως;».

Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα στήριξης της εστίασης μεταξύ των οποίων είναι η ρευστότητα και η επιδότηση θέσεων εργασίας σε επίπεδο ασφαλιστικών εισφορών.

Ακόμα, υποστήριξε ότι το 20-25% του κλάδου της εστίασης κάνουν take away και delivery. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, πολλοί καταστηματάρχες ξεκινούν τώρα τη διαδικασία των delivery, ωστόσο, πολλές φορές δεν υπάρχει ανταπόκριση και το σταματούν άμεσα.

Αναπόφευκτα συνεπώς στο τραπέζι μπαίνει η συζήτηση για δομικές παρεμβάσεις στην αγορά ώστε σε βάθος χρόνου να σωθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και να στηριχθούν επιχειρήσεις σε όλη την αλυσίδα αξίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η μείωση σε βάθος χρόνου των φόρων είναι η μόνη λύση για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου με την επανάκαμψη μιας κάποιας μορφής κανονικότητας. Ήδη η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ) έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο μια συνολική πρόταση για τη στήριξη του θέση του κλάδου της εστίασης για περαιτέρω που περιλαμβάνει οριζόντια μείωση του ΦΠΑ, εντάσσοντας σε αυτή και τα αλκοολούχα ποτά.

«Η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ σε όλη την εστίαση, συμπεριλαμβανομένων των αλκοολούχων ποτών, σε συνδυασμό με το πάγιο αίτημα του κλάδου μας για μείωση και σύγκλιση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα αλκοολούχα ποτά με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο θα ενίσχυαν την καταγεγραμμένη κατανάλωση και αναλογικά τα δημόσια έσοδα με βιώσιμο τρόπο, κερδίζοντας έδαφος από την μη καταγεγραμμένη κατανάλωση αμφιβόλου ποιότητας και ενίοτε ακατάλληλων ποτών» αναφέρει η ΕΝΕΑΠ.

Στο φόντο αυτό ενδιαφέρουσες προτάσεις για τη στήριξη της εστίασης κατέθεσε σε πρόσφατο άρθρο του στο Euractiv με τίτλο “COVID-19: A Spirit of Solidarity”, ο Ultrich Adam, Γενικός Διευθυντής του Spirits Europe, που αποτελεί τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο των Παραγωγών Αλκοολούχων Ποτών.

«Κανένας κλάδος δεν έχει επηρεαστεί περισσότερο από την πανδημία της νόσου COVID-19, από ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο εστίασης και φιλοξενίας, καθώς ειδικά αυτές οι επιχειρήσεις στηρίζονται στην κοινωνική συναναστροφή και την κοινωνική διάθεση. Πριν από την κρίση, η έξοδος για φαγητό ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες για τους Ευρωπαίους, και η νυχτερινή ζωή μας αποτελούσε μεγάλο «πόλο έλξης» για τους τουρίστες από όλο τον κόσμο. Μήνες μετά την άρση του lockdown στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα εστιατόρια και τα μπαρ εξακολουθούν να προσπαθούν σκληρά να προσελκύσουν πελάτες, καθώς ο φόβος του κορονοϊού παραμένει» αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής του Spirits Europe και προσθέτει:

«Δυστυχώς, πολλά από αυτά τα μπαρ και εστιατόρια θα μπορούσαν να βάλουν οριστικά λουκέτο, λόγω της κρίσης αυτής. Πρόκειται για μια κοινωνική τραγωδία και οικονομική καταστροφή, ενώ οι επιπτώσεις εξαπλώνονται παντού. Ως εκπρόσωποι του κλάδου αλκοολούχων ποτών στην Ευρώπη, γνωρίζουμε πόσο σημαντικοί είναι αυτοί οι χώροι για την εξασφάλιση των μέσων επιβίωσης, τη διατήρηση των παραδόσεων και τη διασφάλιση της επιβίωσης των κοινοτήτων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Με δεδομένο ότι το 54% των αλκοολούχων ποτών που παράγονται στην Ευρώπη διατίθενται σε μπαρ και εστιατόρια, ο τομέας μας είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη περισσότερων από 12 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στον κλάδο της φιλοξενίας στην Ευρώπη.»

Επίσης προτείνει ένα σχέδιο πολιτικής πέντε σημείων με φορολογικές ελαφρύνσεις, τόνωση ρευστότητας, διαμόρφωση νέου πλαισίου για τα ταξίδια κτλ για τη διασφάλιση εκατομμυρίων θέσεων θέσεις εργασίας με αποτελεσματικό τρόπο.
Bookmark and Share