«Και μετά η Ελλάδα κατέρρευσε…», με αυτή τη φράση ανοίγει ο Μπαράκ Ομπάμα το κεφάλαιο για την Ελλάδα και την οικονομική κρίση του 2009 – 2010 στα απομνημονεύματα της προεδρικής οκταετίας του (υπό τον τίτλο "Γη της Επαγγελίας"), που παρουσιάζουν «Τα Νέα», τρεις ημέρες πριν από την παγκόσμια κυκλοφορία τους.
Το ελληνικό ζήτημα είναι προβεβλημένο στην πολυσέλιδη αποτίμηση της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα, όχι μόνο επειδή ο Λευκός Οίκος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στο σχέδιο της ελληνικής διάσωσης, μέσα σε ένα δραματικό σκηνικό, αλλά και γιατί το οικονομικό αδιέξοδο της Ελλάδας και ο κίνδυνος μιας άτακτης χρεοκοπίας είχε σημαντικές επιπτώσεις και στο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης των ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, το 2008, και το ντόμινο που ακολούθησε.
Η ελληνική κρίση παρέτεινε σε έναν βαθμό και την προβληματική κατάσταση για την αμερικανική οικονομία
Αυτή την κρίση, άλλωστε, είχε κληθεί να διαχειρισθεί ο Ομπάμα τούς πρώτους μήνες της θητείας του, αλλά όπως ο ίδιος αναφέρει, η ελληνική κρίση παρέτεινε σε έναν βαθμό και την προβληματική κατάσταση για την αμερικανική οικονομία. "Για το μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου έτους της προεδρίας μου, ήμασταν μέσα στο βαρέλι" σημειώνει.
Στο κεφάλαιο 22 που είναι αφιερωμένο στο ελληνικό ζήτημα, ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσιάζει το δραματικό παρασκήνιο και τις πολύμηνες διαβουλεύσεις του Λευκού Οίκου με τους Ευρωπαίους για να βρεθεί μια λύση που θα καθιστούσε το ελληνικό χρέος διαχειρίσιμο, θεωρώντας ουσιαστικά ότι ήταν η αμερικανική παρέμβαση εκείνη που απενεργοποίησε τη βόμβα της Ελλάδας, αφού πρώτα αυτή είχε συμβάλει στην κατακρήμνιση του αμερικανικού Χρηματιστηρίου.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ρίχνει φως στις δραματικές στιγμές του 2010 και αποκαλύπτει πως Μέρκελ και Σόιμπλε έδειχναν αποφασισμένοι να θέσουν ως όρο για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα ένα επιτίμιο ανάλογο του παραπτώματος.
Ασκήσαμε ασφυκτική πίεση για να καταφέρουμε την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να διαμορφώσουν ένα πακέτο διάσωσης αρκετά στιβαρό, γράφει στα απομνημονεύματά του και προσθέτει πως για πολλά μέλη της ευρωζώνης, οι Ελληνες ήταν οι ίδιοι υπαίτιοι των προβλημάτων τους, με την ανικανότητα των κυβερνήσεών τους.