Ακόμη ένα ηχηρό καμπανάκι για τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται στο Σύστημα Υγείας στο δεύτερο κύμα της πανδημίας αποτελεί το νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων ασθενών, που έφτασαν την Τρίτη τους 446.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσίασε ο ΕΟΔΥ κατά την ημερήσια ενημέρωση έδειξαν εικόνα συνολικής επιδείνωσης σε σχέση με χθες, μιας και αύξηση σημειώθηκε και στα κρούσματα, με 2.422 νέα περιστατικά σε ένα 24ωρο, ενώ οι 63 θάνατοι που κατεγράφησαν αποτελούν τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό σε μια ημέρα, από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα.
Τα παραπάνω δεδομένα επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι το ΕΣΥ και ειδικότερα οι ΜΕΘ διανύουν ακόμη μια πολύ δύσκολη εβδομάδα με τα όριά τους να δοκιμάζονται.
Δέκα ημέρες μετά την εφαρμογή του εθνικού lockdown, η δυσκολία κάμψης της πορείας της επιδημίας αποδίδεται στην εκθετική αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα πριν από την εφαρμογή του lockdown, την πιο ελαφριά μορφή απαγορευτικού που επελέγη, αλλά και την πιο «χαλαρή» εφαρμογή του από τους πολίτες, σε σύγκριση με το lockdown της περασμένης άνοιξης.
Αν και διαφαίνεται μια τάση σταθεροποίησης στον αριθμό των νέων διαγνώσεων, εάν δεν υπάρξει γρήγορη μείωσή τους σε επίπεδα που μπορεί να είναι διαχειρίσιμα για το ΕΣΥ, πιθανότατα να χρειαστεί αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων αλλά και βραχυπρόθεσμη παράταση του lockdown, ακόμη και με τοπικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο επιθυμητός στόχος για άρση του lockdown με σχετική ασφάλεια είναι να μειωθούν τα νέα κρούσματα στα 500.
Mε αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί θέτουν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο να υπάρξουν κυλιόμενα lockdown έως την άνοιξη, με την προσδοκία των εμβολιασμών.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι εκτιμήσεις του καθηγητή Νίκου Σύψα την Τρίτη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο εγκλεισμός, τόνισε ο κ. Σύψας, είναι το μόνο ισχυρό όπλο το οποίο έχουμε, τα δοκιμάσαμε όλα και απέτυχαν και πρόσθεσε ότι προσωπικά δεν πιστεύει ότι στις 30 Νοεμβρίου θα είναι τόσο καλά τα στοιχεία για να σταματήσει το lockdown. Ο Μάρτιος, πρόσθεσε, έδειξε ότι ο εγκλεισμός ρίχνει απότομα την επιδημία και αυτό το όπλο θα χρησιμοποιηθεί όσο χρειαστεί για να τεθεί σε έλεγχο η πανδημία.
Ακόμη και αν ανοίξουμε, σημείωσε ο καθηγητής, θα υπάρξει ξανά κλείσιμο μετά από μια ή δύο εβδομάδες και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν δύσκολο χειμώνα και για κυλιόμενα lockdown έως την άνοιξη.
Από την πλευρά του, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εξέφρασε την προσδοκία ότι κατά το τέλος της εβδομάδας η σταθεροποίηση της κατάστασης θα αρχίσει να φαίνεται, ενώ παρέθεσε τους βασικούς άξονας της σταδιακής άρσης του lockdown από τις 30 του μήνα, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά.
Όπως είπε, μιλώντας στο Mega, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι στις 30 Νοεμβρίου να αρθούν κάποια μέτρα του lockdown, με τους μαθητές να είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στα σχολεία. Ακολούθως, θα ανοίξει το λιανεμπόριο, ενώ τελευταία στη λίστα είναι η εστίαση.
Ειδικότερα όσον αφορά τα σχολεία, υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουν κλειστά μέχρι τα Θεοφάνεια.