«Το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί σημαντικά», κατά 28% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ότι ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.872 την ημέρα με το ποσοστό θετικότητας να καταγράφει αύξηση και να φτάνει στο 1,35%.
Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, η κ. Παπαευαγγέλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη βόρεια Ελλάδα, λέγοντας ότι η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Όπως είπε, στην Θεσσαλονίκη υπάρχει μια σταθερότητα στο επιδημιολογικό φορτίο που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.
Επισήμανε μάλιστα ότι η πλειονότητα των ασθενών στις ΜΕΘ covid στη βόρειο Ελλάδα είναι ανεμβολίαστοι και η πληρότητα περνάει το 90%. Για την Αττική, τόνισε, παρατηρείται μια σταθερότητα στο επιδημιολογικό φορτίο, που αλλάζει ανά περιοχή.
Αναφορικά με τις νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία, τόνισε ότι καταγράφηκαν αύξηση κατά 30%, με μέσο όρο 200 εισαγωγές την ημέρα. «Η πορεία της πανδημίας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη παραμένει ανησυχητική», είπε η καθηγήτρια και υπογράμμισε ότι παρατηρείται μια «μετατόπιση νέων κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας», άρα και αύξηση της νοσηρότητας και κίνδυνος θανάτου.
Η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι «παροτρύνουμε ακόμα και τώρα, ακόμα και τους πιο σκεπτικούς, να πάνε να εμβολιαστούν», για να καλέσει όσους παρακολουθήσουν τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, να φοράνε μάσκες.
«Όσο ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί ανάμεσα μας θα πρέπει να επιλέγουμε τις δραστηριότητες μας και να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Ανασκοπήσαμε τα βασικά μέτρα προστασίας, που περιλαμβάνουν τη χρήση μάσκας, την τήρηση αποστάσεων και το πλύσιμο των χεριών. Είναι σαφές ότι στις παρελάσεις θα πρέπει όλοι να φοράνε μάσκα», είπε και πρόσθεσε: «Προτρέπουμε όλους τους συνανθρώπους μας που είναι ηλικιωμένοι ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης».
Σε ερώτηση για το τέταρτο κύμα και τα ενδεχόμενα μέτρα, η κα Παπαευαγγέλου τόνισε πως «είμαστε σε μία χρονική στιγμή που περιμένουμε να δούμε πώς θα είναι αυτός ο χειμώνας. Κάθε εβδομάδα παρακολουθούμε τα κρούσματα πάρα πολύ στενά. Δεν έχουμε συζητήσει άλλα νέα μέτρα. Όπου χρειαστεί να κάνουμε κάτι παραπάνω θα το κάνουμε. Η τρίτη δόση είναι πολύ σημαντική, ειδικά για τους άνω των 60 ετών. Φαίνεται πως υπάρχει αξία στην τρίτη δόση, γιατί η ανοσία μειώνεται μετά το εξάμηνο».
Αρχικά τον λόγο πήρε η Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα που αναφέρθηκε στις νοσηλείες από κορονοϊό στην περιφέρεια Μακεδονίας παρουσιάζοντας πίνακες με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με αυτά το 79% των νοσηλευόμενων είναι μη εμβολιασμένοι και το 20,5% εμβολιασμένοι.
Η Μίνα Γκάγκα στις τοποθετήσεις της είπε: «Σήμερα είχαμε πάλι αρκετά κρούσματα σε αρκετούς νομούς. Οι νοσηλευόμενοι σε μονάδες στη Δυτική Μακεδονία και νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, οι 70 από τους 73 νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι. Παράλληλα, από τους 22 νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες με υψηλή ροή οξυγόνου, οι 18 είναι ανεμβολίαστοι».
Στην συνέχεια ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε: «Μειώθηκαν οριακά οι νέες διαγνώσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Η επιδημία εξακολουθεί να βρίσκεται σε συρρίκνωση, ωστόσο την τελευταία εβδομάδα έδειξε σταθεροποίηση. Στην Ευρώπη, τα μεγέθη παρουσίασαν αύξηση την τελευταία εβδομάδα. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 38 είχαν επιδείνωση. Στην Ελλάδα, είχαμε αύξηση – 17% – στις διαγνώσεις για τρίτη διαδοχική εβδομάδα. Η πίεση στο ΕΣΥ είναι σχετικά αυξημένη, με προοπτικές επιδείνωσης».
“Με την τρίτη δόση θα έχουμε πολύ καλύτερη ανόσια και είναι πολύ πιθανό σε βάθος χρόνου να μην χρειάζεται συχνά, όπως στη γρίπη”, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γκίκας Μαγιορκίνης.