Σε κλοιό COVID-19 και πάλι η Ευρώπη - Ποια χώρα μπαίνει πρώτη σε "λοκντάουν" 30 ημερών - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Σε κλοιό COVID-19 και πάλι η Ευρώπη - Ποια χώρα μπαίνει πρώτη σε "λοκντάουν" 30 ημερών

Στον ασφυκτικό κλοιό ενός χειμερινού πανδημικού κύματος βρίσκεται η Ευρώπη.


Τη δυσάρεστη πρωτιά της εκ νέου επιβολής «καθολικού απαγορευτικού», σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της μετάλλαξης «Δέλτα» έχει η Λετονία. «Ζητώ συγγνώμη από τους εμβολιασμένους για τα νέα μέτρα», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κρισγιάνις, τονίζοντας ότι το υγειονομικό σύστημα της χώρας κινδυνεύει. «Μοναδικός δρόμος για να εξέλθουμε από την κρίση είναι ο εμβολιασμός», κατέληξε.

Δυναμική επιστροφή έκανε τις τελευταίες ημέρες η COVID-19 και στη Βρετανία. 

Η Ντάουνινγκ Στριτ διαβεβαίωσε χθες ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, δηλαδή ένα «plan B», παρά τις εκκλήσεις των ειδικών. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο επικεφαλής της Βασιλικής Εταιρείας Γενικών Ιατρών, καθηγητής Μάρτιν Μάρσαλ, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη των εμβολιασμών είναι ανησυχητική, ιδιαίτερα τη στιγμή που η ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια μειώνεται και η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων δεν προχωράει με ταχείς ρυθμούς

Δραματική η κατάσταση στην Πολωνία, καθώς τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τις 5.000.

Σε δραματική κατάσταση έχει περιέλθει εξαιτίας της αναζωπύρωσης της πανδημίας και η Πολωνία, καθώς τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν χθες τις 5.000, τα περισσότερα από τον Μάιο. Ο υπουργός Υγείας Ανταμ Νεντζιέλσκι δήλωσε χθες ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται έκρηξη της πανδημίας και προειδοποίησε πως, αν δεν βελτιωθεί στο άμεσο μέλλον η επιδημιολογική εικόνα, θα επιβληθούν δραστικά μέτρα.

Αύξηση του φορτίου στην Ελλάδα

Η βόρεια Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η δυτική Ελλάδα βρίσκονται σε στενή επιτήρηση των επιστημόνων, όσον αφορά την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, όπως είπε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας. 

Έκανε λόγο για επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη, τονίζοντας παράλληλα ότι όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την παρέλαση θα πρέπει να φορούν μάσκα.

Η ίδια εξήγησε ότι πρόσφατα έγινε ένα βήμα προς μεγαλύτερη ελευθερία των εμβολιασμένων, αλλά διευκρίνισε ότι αυτό δεν θα πρέπει να παρεξηγηθεί, ιδίως από τους νέους, καθώς κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολυνθούν από τον ιό και να νοσήσουν. Όπως είπε, όλοι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα όπως είναι η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση αντισηπτικού και μάσκας και η αποφυγή ανοιχτών ή κλειστών χωρών όπου υπάρχει πολύς κόσμος. 

Επιπλέον παρατήρησε ότι ήδη από φέτος το φθινόπωρο βλέπουμε μία αύξηση των ιώσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό είναι δείγμα ότι και τον χειμώνα, η νοσηρότητα θα είναι αυξημένη αν συνεχίσει η χαλάρωση της προσοχής. 

Για μία ακόμη φορά έκανε έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν και κυρίως στους μεγαλύτερους σε ηλικία, οι οποίοι ακόμα δεν το έχουν πράξει. Η ίδια μίλησε για αύξηση κρουσμάτων σε Γρεβενά, Ημαθία και Μαγνησία ενώ αναφερόμενη στην Αττική είπε ότι υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση των κρουσμάτων στο βόρειο τομέα αλλά και στην Δυτική Αττική. Μιλώντας για το σύστημα Υγείας, είπε ότι η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό, είναι πάνω από 90% στη βόρεια Ελλάδα παρότι ο αριθμός των κλινών αυτών έχει ήδη αυξηθεί. 

Εξήγησε, επίσης, ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε περιοχές όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, η οποία δεν δείχνει να βελτιώνεται με το χρόνο. 

Αναφερόμενη σε μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Jana και αφορά τις μακροχρόνιες επιπτώσεις σε όσους νόσησαν από κορωνοϊό, είπε ότι έξι μήνες μετά 1 στους 2 αντιμετωπίζουν σοβαρά χρόνια προβλήματα που σχετίζονται με την βιολογική αλλά και την ψυχική τους υγεία.
Bookmark and Share