Γιατί ο Nord Stream είναι τόσο σημαντικός στον ενεργειακό "πόλεμο" μεταξύ ΕΕ - Ρωσίας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Γιατί ο Nord Stream είναι τόσο σημαντικός στον ενεργειακό "πόλεμο" μεταξύ ΕΕ - Ρωσίας

Η Ευρώπη περίμενε ως τα ξημερώματα της Πέμπτης για να μάθει αν η Ρωσία θα ξεκινήσει εκ νέου τις ροές φυσικού αερίου μέσω του μεγαλύτερου αγωγού της μετά το τέλος των εργασιών συντήρησης.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι προμήθειες θα συνεχιστούν, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα και υπό όρους. Παράλληλα όμως, άφησε υπονοούμενα αν θα μπορέσει να λειτουργήσει ο αγωγός, επικαλούμενος την κατάσταση της τουρμπίνας. "Μένει να δούμε σε τι κατάσταση θα επιστρέψει ο εξοπλισμός του Nord Stream 1 από τη διαδικασία της συντήρησης", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος. Πρόσθεσε πως "υπάρχει κίνδυνος ο εξοπλισμός να μην λειτουργεί μετά την επιστροφή του από τον Καναδά και ο Nord Stream να σταματήσει."

Με τη Μόσχα να έχει ήδη περιορίσει τις ροές μέσω άλλων οδών, ο Nord Stream είναι πιο κρίσιμος από ποτέ. Η συντήρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα και τα πρώτα στοιχεία για τις ροές θα παρακολουθούνται στενά τόσο από τους traders όσο και από τους αξιωματούχους.

Το πρακτορείο Bloomberg παρουσιάζει τους βασικούς αγωγούς και το πώς όλοι τους έχουν τεθεί σε κίνδυνο με διάφορους τρόπους, καθώς η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης κλιμακώνεται. 

Ο υποθαλάσσιος αγωγός προς τη Γερμανία αποτελεί τη σημαντικότερη διαδρομή. Παρέδωσε πέρυσι περισσότερο από το 1/3 των συνολικών εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη, με μέγιστη δυναμικότητα περίπου 167 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα. 

Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες μέσω του αγωγού μόλις στο 40% αυτού του επιπέδου, επικαλούμενη καθυστερήσεις στη συντήρηση των τουρμπινών λόγω των κυρώσεων. Ο εξοπλισμός αυτός είναι ζωτικής σημασίας για τον σταθμό συμπίεσης Portovaya, ο οποίος αποτελεί το σημείο εισόδου του Nord Stream στη ρωσική πλευρά της Βαλτικής Θάλασσας.

Σύμφωνα με τη Ρωσία, μόνο δύο τουρμπίνες στον σταθμό είναι σε θέση να διαχειριστούν τις ροές, ενώ κανονικά πρέπει να είναι έξι. Και ένα εξάρτημα από αυτά τα δύο θα πρέπει να πάει για συντήρηση ήδη από την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Πούτιν. Ο ίδιος είπε ότι αυτό θα σημαίνει ότι ο Nord Stream θα μπορεί να λειτουργεί μόνο στο 20% της δυναμικότητας, εκτός αν η Ρωσία πάρει πίσω την τουρμπίνα αντικατάστασης που έχει εμπλακεί στις κυρώσεις. 

Το εξάρτημα βρίσκεται καθ' οδόν τώρα μέσω Γερμανίας. Ο Πούτιν απαίτησε επίσης να παραδοθούν όλα τα σχετικά έγγραφα.

Οι ροές μέσω Ουκρανίας
Η Ρωσία μπορεί να εξάγει περίπου 110 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως μέσω της Ουκρανίας στο πλαίσιο πενταετούς συμφωνίας μεταφοράς φυσικού αερίου που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2019, με τις ποσότητες να κατανέμονται μεταξύ δύο βασικών σημείων εισόδου στα σύνορα. 

Τον Μάιο, το ένα από αυτά - το Sokhranovka, γνωστό και ως Sokhranivka στα ουκρανικά - τέθηκε εκτός λειτουργίας από το δίκτυο της Ουκρανίας, το οποίο ανέφερε ότι έχασε τον έλεγχο της εγκατάστασης λόγω των κατοχικών δυνάμεων της Ρωσίας. Το Κίεβο έχει επανειλημμένα ζητήσει από την Gazprom να επαναδρομολογήσει ή τουλάχιστον να επαναφέρει τις ποσότητες στα συμβατικά επίπεδα μέσω του εναπομείναντος σημείου, αλλά η Ρωσία το έχει απορρίψει. Η μόσχα υποστηρίζει ότι η επαναδρομολόγηση - η οποία έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν - δεν είναι επί του παρόντος εφικτή.

Yamal-Europe
Ο αγωγός, ο οποίος περνά από τη Λευκορωσία και την Πολωνία προς τη Γερμανία με δυνατότητα μεταφοράς περίπου 90 εκατ. κυβικών την ημέρα, έχει τεθεί εκτός λειτουργίας από τον Μάιο, όταν η ρωσική κυβέρνηση απαγόρευσε στη Gazprom οποιαδήποτε συνεργασία με την EuRoPol Gaz, την ιδιοκτήτρια του πολωνικού τμήματος του αγωγού. 

Λίγο καιρό νωρίτερα, η Gazprom διέκοψε τις προμήθειες προς την Πολωνία, καθώς η χώρα ήταν από τις πρώτες που αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απαίτηση του Κρεμλίνου να πληρώνεται το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Ο αγωγός λειτουργεί σήμερα αντίστροφα, μεταφέροντας αέριο από τη Γερμανία στην Πολωνία.

TurkStream
Οι ροές μέσω του αγωγού, ο οποίος παραδίδει ρωσικό αέριο από τη Μαύρη Θάλασσα στην Τουρκία και τροφοδοτεί αρκετές χώρες της νοτιοδυτικής Ευρώπης, διεξάγονται κανονικά προς το παρόν. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προμηθεύεται περίπου 40 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα από τον αγωγό αυτόν.

Nord Stream 2
Ο αγωγός, ο οποίος προοριζόταν να έχει την ίδια χωρητικότητα με τον Nord Stream 1 και να μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω της Βαλτικής Θάλασσας στη Γερμανία, ήταν έτοιμος να ξεκινήσει τις παραδόσεις τον Δεκέμβριο, παρά τα όποια εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων των ΗΠΑ. Ο αγωγός απλά ανέμενε τις τελικές ρυθμιστικές εγκρίσεις.

Στη συνέχεια, λίγο πριν από την πλήρη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και υπό διεθνή πίεση, η Γερμανία εγκατέλειψε το έργο που υπερασπιζόταν για καιρό. Η Μόσχα επιμένει ότι ο αγωγός εξακολουθεί να είναι διαθέσιμος για χρήση./πηγή capital
Bookmark and Share