Η κίνηση αυτή, η οποία κλιμακώνει σοβαρά τη σύγκρουση της Μόσχας με τη Δύση, έρχεται αφότου η Ρωσία υπέστη σοβαρές ήττες από μια ουκρανική αντεπίθεση στα βορειοανατολικά και την ώρα που ο Πούτιν σκέφτεται τα επόμενα βήματά του σε μια σύγκρουση σχεδόν επτά μηνών που έχει προκαλέσει το σοβαρότερο ρήγμα Ανατολής-Δύσης από το 1962 (σ.σ. με την Κρίση πυραύλων της Κούβας).
Η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία, αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ (LPR) και η γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ (DPR) δήλωσαν ότι τα προγραμματισμένα δημοψηφίσματα θα διεξαχθούν από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου.
Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απευθυνόμενη στον Πούτιν, ο επικεφαλής της DPR, Ντένις Πουσίλιν έγραψε: «Σας ζητώ, το συντομότερο δυνατόν, σε περίπτωση θετικής απόφασης στο δημοψήφισμα -για το οποίο δεν έχουμε καμία αμφιβολία- να θεωρήσετε ότι η DPR γίνεται μέρος της Ρωσίας».
Νωρίτερα την Τρίτη, αξιωματούχοι εγκατεστημένοι από τη Ρωσία στη Χερσώνα, όπου οι δυνάμεις της Μόσχας ελέγχουν περίπου το 95% της επικράτειάς της, δήλωσαν ότι αποφάσισαν επίσης να διεξαγάγουν δημοψήφισμα. Οι φιλορωσικές αρχές σε τμήμα της περιοχής Ζαπορίζια ακολούθησαν το παράδειγμά τους.
Η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι τέτοια δημοψηφίσματα θα ήταν παράνομη απάτη και κατέστησαν σαφές ότι οι ίδιες και πολλές άλλες χώρες δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα.
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος που είναι επί του παρόντος αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε πριν από τις ανακοινώσεις ότι το αποτέλεσμα τέτοιων ψηφοφοριών θα ήταν μη αναστρέψιμο και θα έδινε στη Μόσχα - η οποία έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο - λευκή επιταγή για να υπερασπιστεί αυτά που θεωρούσε νόμιμη δική της επικράτεια.
Κανένας μελλοντικός Ρώσος ηγέτης δεν θα είναι σε θέση να ανατρέψει συνταγματικά την έκβασή τους, πρόσθεσε.
«Αυτά (τα δημοψηφίσματα) θα άλλαζαν εντελώς το διάνυσμα της ρωσικής ανάπτυξης για δεκαετίες. Και όχι μόνο της χώρας μας. Ο γεωπολιτικός μετασχηματισμός του κόσμου θα ήταν μη αναστρέψιμος, μόλις ενσωματωθούν τα νέα εδάφη στη Ρωσία» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο Μεντβέντεφ.
Ο Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, επικεφαλής της Ρωσικής Κρατικής Δούμας (σ.σ. της κάτω βουλής) δήλωσε ότι το κοινοβούλιο του θα υποστηρίξει την ένταξη των δύο περιοχών στη Ρωσία, εάν ψηφίσουν υπέρ.
Δεν είναι σαφές πώς θα διεξαχθούν τα δημοψηφίσματα, δεδομένου ότι οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και τις φιλορωσικές δυνάμεις ελέγχουν μόνο το 60% περίπου της περιοχής του Ντόνετσκ, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακαταλάβουν το Λουχάνσκ.
Οι φιλορώσοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει στο παρελθόν ότι τα δημοψηφίσματα θα μπορούσαν να διεξαχθούν ηλεκτρονικά.
Η κίνηση αυτή θα γίνει οκτώ χρόνια αφότου η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία.
Τα δημοψηφίσματα ανακοινώθηκαν αφού η Ουκρανία είπε ότι τα στρατεύματά της είχαν ανακαταλάβει το χωριό Μπιλοχορίβκα στην περιοχή του Λουχάνσκ και πως ετοιμάζονται να ανακαταλάβουν όλη την επαρχία, που μέχρι τώρα είχε καταληφθεί πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις.
Η Ρωσία χαρακτήρισε τον πλήρη έλεγχο του Λουχάνσκ και της γειτονικής επαρχίας του Ντόνετσκ ως πρωταρχικούς στόχους της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της στην Ουκρανία, ισχυριζόμενη ότι οι Ρωσόφωνοι εκεί διώκονταν και μάλιστα βομβαρδίστηκαν από τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις, κάτι που το Κίεβο αρνήθηκε.
Οργισμένη αντίδραση από το Κίεβο
Τα προγραμματισμένα δημοψηφίσματα της Μόσχας για την προσάρτηση πρόσθετων ουκρανικών εδαφών δεν θα έχουν κανένα αντίκτυπο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα.
«Οι Ρώσοι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Δεν θα αλλάξει τίποτα», είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την έναρξη μιας συνάντησης με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.
Η Ουκρανία υποσχέθηκε να «εξαλείψει» τη ρωσική «απειλή» μετά την ανακοίνωση περί διοργάνωσης δημοψηφισμάτων από τη Μόσχα.
«Η Ουκρανία θα διευθετήσει το ρωσικό ζήτημα. Η απειλή δεν μπορεί να εξαλειφθεί παρά μόνο δια της ισχύος», έγραψε στο Telegram ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης Αντριι Γερμάκ, καταγγέλλοντας έναν «εκβιασμό» εκ μέρους της Μόσχας η οποία έχει κίνητρο «το φόβο της ήττας».
Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν αρχίσει να ασκούν πίεση στο κατεχόμενο Λουχάνσκ, αφού έδιωξαν τις ρωσικές δυνάμεις από τη βορειοανατολική επαρχία του Χαρκόβου, σε μια ραγδαία αντεπίθεση αυτόν τον μήνα.
«Οι κατακτητές είναι ξεκάθαρα σε πανικό», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε τηλεοπτική ομιλία αργά τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι πλέον επικεντρώνεται με «ταχύτητα» στις απελευθερωμένες περιοχές.
ΝΑΤΟ: «Νέα κλιμάκωση του πολέμου»
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατήγγειλε τα «υποτιθέμενα δημοψηφίσματα», χαρακτηρίζοντάς τα «νέα κλιμάκωση του πολέμου του Πούτιν».
«Αυτές οι απομιμήσεις δημοψηφισμάτων δεν έχουν καμία νομιμότητα και δεν αλλάζουν τη φύση του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter ο Στόλτενμπεργκ. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει αυτήν την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και να εντείνει τη στήριξή της στην Ουκρανία», πρόσθεσε.
Ο Λευκός Οίκος απορρίπτει τα δημοψηφίσματα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν το σχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη και δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τις ρωσικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.
Ο Σάλιβαν σημείωσε ότι η Μόσχα ίσως θέλει να στρατολογήσει ανθρώπους από αυτές τις περιοχές επειδή έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στα πολεμικά μέτωπα. Χαρακτήρισε τα δημοψηφίσματα προσβολή στις αρχές της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στην ομιλία του αύριο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα ασκήσει δριμεία κριτική στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Γερμανία: «Απαράδεκτα χαλκευμένα δημοψηφίσματα»
Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς σήμερα ότι «αυτά τα χαλκευμένα δημοψηφίσματα» που σκοπεύει να διοργανώσει η Μόσχα σε ουκρανικές επαρχίες για την προσάρτησή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία είναι «απαράδεκτα».
«Είναι καταφανές ότι αυτά τα χαλκευμένα δημοψηφίσματα είναι απαράδεκτα και δεν καλύπτονται από το διεθνές δίκαιο», είπε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
«Όλα αυτά δεν είναι παρά απλά μια απόπειρα ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας....», πρόσθεσε ο καγκελάριος, καλώντας τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της.
Γαλλία: Καμία διεθνή αναγνώριση σε δημοψηφίσματα στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι τα δημοψηφίσματα που σχεδιάζονται σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας για την ένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα.
Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι οι προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στην ανατολική Ουκρανία αποτελούν μια επιπλέον πρόκληση μετά την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.
″Αν η ιδέα του δημοψηφίσματος για το Ντονμπάς δεν ήταν τόσο τραγική, θα ήταν αστεία”, δήλωσε σε δημοσιογράφους.
(με πληροφορίες από Reuters, Associated Press, ΑΠΕ)