Τον Μάιο θα μάθουμε πώς θα πάμε από την θεωρία στην πράξη στη σταδιακή δραστική μείωση των μέτρων στήριξης κατά της ενεργειακής κρίσης και το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη κατάργησή τους που η Κομισιόν ζητά, με μεγαλύτερη ένταση από τις χώρες με μεγάλο χρέος όπως είναι η Ελλάδα.
Οι οδηγίες που θα ανακοινώσει η Κομισιόν σε όλα τα κράτη μέλη, θα εξειδικεύσουν για κάθε χώρα την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών για το 2024, οι οποίες ανακοινώθηκαν ως πλαίσιο την περασμένη εβδομάδα.
Στο χθεσινό Eurogroup επικυρώθηκε στην ουσία η επιστροφή στη σφικτή δημοσιονομική πολιτική, με πρώτο ζητούμενο τη μείωση έως και 80% των μέτρων στήριξης κατά της ενεργειακής κρίσης και τη σύνταξη ενός χρονοδιαγράμματος για την οριστική κατάργησή τους.
Στην κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, τονίζεται ότι για τη διετία 2023-2024 η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να συμβάλει στη διασφάλιση της σταθερότητας της οικονομίας της ζώνης του ευρώ και θα διευκολύνει την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού.
Με άλλα λόγια, θα πρέπει να μειωθούν τα μέτρα στήριξης για να αποκλιμακωθεί ταχύτερα ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη.
Όπως διευκρινιζόταν, σε ένα πλαίσιο υψηλού πληθωρισμού και αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης, η ευρεία δημοσιονομική τόνωση της συνολικής ζήτησης δεν δικαιολογείται. Μάλιστα προειδοποιεί, ότι το Eurogroup, θα παρακολουθεί στενά τον αντίκτυπο στη συνολική ζήτηση και στον δημοσιονομικό προσανατολισμό των πρόσθετων μέτρων ενεργειακής στήριξης ή την παράταση των υφιστάμενων, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την αβεβαιότητα για την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας. "Πρέπει να αποφύγουμε μόνιμα μέτρα αύξησης του ελλείμματος" είναι η πολύ χαρακτηριστική καταληκτική φράση της κοινής δήλωσης των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.
Επανέρχονται οι "σκληροί"
Δίνοντας και ένα δείγμα από το κλίμα της χθεσινής συνεδρίασης, ο πρόεδρος του συμβουλίου, κ. Πασκάλ Ντόναχιου, απαντώντας σε ερώτηση για την ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος (Excessive Deficit Procedure) η οποία έχει αποφασιστεί να ενεργοποιηθεί το 2024, δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι υπήρχαν χώρες όπως η Γερμανία, οι οποίες κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ζητούσαν η διαδικασία να ενεργοποιηθεί από φέτος, παρά τη συνεχιζόμενη εφαρμογή της ρήτρας συνολικής διαφυγής. Ως γνωστό, η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θέλει κάθε χώρα που έχει έλλειμμα πάνω από 3% του ΑΕΠ, να αναλαμβάνει περιοριστικά μέτρα, ώστε να επαναφέρει το αργότερο σε δύο χρόνια το έλλειμμα της, κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα
Τον Μάιο, οι συστάσεις της Επιτροπής θα εξειδικευτούν για κάθε κράτος μέλος με έμφαση τις χώρες με υψηλότερο χρέος όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί η Κομισιόν θα δώσει αυτήν την φορά οδηγίες, με βάση την πρόταση που έχει κάνει για τις αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες.
Σε πρώτη ανάγνωση η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ανησυχεί. Τούτο διότι, έχει θέσει για φέτος στόχους οι οποίοι είναι συμβατοί με το υφιστάμενο σύμφωνο σταθερότητας. Συγκεκριμένα έχει δεσμευτεί ότι θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, ενώ το δημοσιονομικό της έλλειμμα θα μειωθεί στο 2% του ΑΕΠ.
Η Επιτροπή θα έρθει για να θέσει για την Ελλάδα μια πολυετή οροφή πρωτογενών δαπανών, δηλαδή δαπανών για μισθούς, συντάξεις, επιδοτήσεις, μεταβιβάσεις (με άλλα λόγια μέτρα στήριξης), αλλά θα εξαιρούνται οι τόκοι του χρέους. Η χώρα δεν θα μπορεί να ξεπεράσει το όριο, αφού διαφορετικά θα της επιβληθούν περιοριστικά μέτρα.
Το ζητούμενο είναι αν η "οροφή" των δαπανών θα είναι εφικτή με βάση τα μέτρα που έχει θεσμοθετήσει ήδη και θα εφαρμόσει από φέτος η Ελλάδα ή θα πρέπει να γίνουν επώδυνες προσαρμογές.
πηγή capital