Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Post Top Ad

Κυριακή 5 Μαΐου 2024

Bookmark and Share

Γιατί Ορθόδοξοι και Καθολικοί γιορτάζουν το Πάσχα σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Κυριακή, Μαΐου 05, 2024

  • Φέτος το Πάσχα των Ορθοδόξων εορτάζεται σήμερα 5 Μαΐου Απριλίου, ενώ των Καθολικών εορτάσθηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου.
  • Ήταν μια ακόμη χρονιά που τα δύο Πάσχα, όπως είναι και το πιο συνηθισμένο, δεν συνέπεσαν 


Για ποιον λόγο, όμως, η ημερομηνία του Πάσχα μετακινείται μέσα στον... χρόνο και ποια είναι η σχέση ανάμεσα στους αστρονομικούς υπολογισμούς και στον καθορισμό της ημερομηνίας του, από τις χριστιανικές εκκλησίες;

Όλα ξεκίνησαν από τους Εβραίους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το σεληνιακό ημερολόγιο που βασιζόταν στον κύκλο της Σελήνης. Γιόρταζαν το Πάσχα -από την εβραϊκή λέξη «πεσάχ» που σημαίνει «διέλευση» (της Ερυθράς Θάλασσας)- την 14η του μήνα Νισάν, η οποία ήταν η μέρα της πρώτης εαρινής πανσελήνου, που συμβαίνει κατά την εαρινή ισημερία ή αμέσως μετά από αυτήν.

Η εαρινή ισημερία συνδέθηκε με τον εορτασμό του Χριστιανικού Πάσχα από τα πρώτα κιόλας χρόνια μετά την Ανάσταση του Χριστού. Αυτό συνέβη, επειδή ο Χριστός αναστήθηκε την πρώτη ημέρα μετά το Εβραϊκό Πάσχα, που έπεσε εκείνο το χρόνο Σάββατο (το οποίο άρχιζε τότε -όπως και οι υπόλοιπες ημέρες- στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής).

Αρχικά, οι διάφορες χριστιανικές τοπικές εκκλησίες γιόρταζαν το Πάσχα σε διαφορετικές ημερομηνίες. Οι ιουδαΐζουσες εκκλησίες κυρίως της Μικράς Ασίας το γιόρταζαν κατά την ημέρα του θανάτου του Χριστού την 15η του εβραϊκού μήνα Νισάν (σε όποια ημέρα της εβδομάδας έπεφτε), ενώ οι εθνικές εκκλησίες προτιμούσαν την πρώτη Κυριακή -ως αναστάσιμη ημέρα- μετά τη πρώτη εαρινή πανσέληνο.

Λόγω αυτών των διαφωνιών, η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια, υπό τον Μέγα Κωνσταντίνο το 325 μ.Χ., αποφάσισε ότι το Πάσχα θα εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο της άνοιξης και, αν η πανσέληνος συμβεί Κυριακή, τότε την αμέσως επόμενη Κυριακή. Με αυτό τον τρόπο, αφενός το χριστιανικό Πάσχα δεν θα συνέπιπτε ποτέ με το εβραϊκό, αφετέρου ο εορτασμός του χριστιανικού Πάσχα συνδέθηκε με ένα αστρονομικό φαινόμενο, την εαρινή ισημερία και την πρώτη πανσέληνο της άνοιξης (την «Πασχαλινή πανσέληνο»).

Συνεπώς, για να υπολογιστεί η ημερομηνία του Πάσχα ενός έτους, αρκούσε να βρεθεί αρχικά η ημερομηνία της πρώτης εαρινής πανσελήνου και, στη συνέχεια, η πρώτη Κυριακή μετά από αυτή την πανσέληνο. Η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος ανέθεσε στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας να γνωστοποιεί κάθε χρόνο στις άλλες εκκλησίες την ημέρα του Πάσχα, αφού προηγουμένως είχε υπολογιστεί η ημερομηνία της πρώτης εαρινής πανσελήνου, με τη βοήθεια των αστρονόμων της Αλεξάνδρειας.



Τα σφάλματα


Το ημερολόγιο που ίσχυε την εποχή της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, ήταν το Ιουλιανό που είχε θεσπίσει ο Ιούλιος Καίσαρας το 45 π.Χ., με τη βοήθεια του αλεξανδρινού αστρονόμου Σωσιγένη. Ο τελευταίος, βασιζόμενος στους υπολογισμούς του Ιππάρχου (ο οποίος πριν έναν αιώνα με αξιοθαύμαστη ακρίβεια είχε υπολογίσει πως το ηλιακό έτος έχει διάρκεια 365,242 ημερών), θέσπισε ένα ημερολόγιο, του οποίου τα έτη είχαν 365 ημέρες, ενώ σε κάθε τέταρτο έτος (το λεγόμενο «δίσεκτο») πρόσθετε μία ακόμα ημέρα.

Όμως, σύμφωνα με τον Διονύση Σιμόπουλο, επίτιμο διευθυντή του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, το Ιουλιανό Ημερολόγιο είχε μια μικρή απόκλιση, καθώς η διάρκεια του ηλιακού έτους στην πραγματικότητα είναι 365,242199 ημέρες. Έτσι, το έτος του Σωσιγένη είναι μεγαλύτερο του πραγματικού κατά 11 λεπτά και 13 δευτερόλεπτα.

Ανά τετραετία το μικρό αυτό σφάλμα φθάνει περίπου τα 45 λεπτά, ενώ κάθε 129 χρόνια φθάνει την μία ημέρα, με αποτέλεσμα να μετακινείται συνεχώς νωρίτερα η εαρινή ισημερία. Το λάθος συσσωρευόταν και έτσι ενώ η εαρινή ισημερία την εποχή του Χριστού συνέβη στις 23 Μαρτίου, το 1582 μ.Χ. είχε φτάσει να συμβαίνει στις 11 Μαρτίου.

Εκείνο το έτος, ο πάπας Γρηγόριος ΙΓ' ανέθεσε στους αστρονόμους Χριστόφορο Κλάβιους και Λουίτζι Λίλιο να προωθήσουν μία ημερολογιακή μεταρρύθμιση. Η 5η Οκτωβρίου 1582 μετονομάστηκε 15η Οκτωβρίου, προκειμένου να διορθωθεί το λάθος των δέκα ημερών, που είχαν συσσωρευθεί τους προηγούμενους 11 αιώνες, έτσι ώστε η εαρινή ισημερία να επιστρέψει στην 21η Μαρτίου, όπως είχε συμβεί κατά την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο.

Το Νέο ή Γρηγοριανό Ημερολόγιο υιοθετήθηκε από τα καθολικά κράτη της Ευρώπης μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ τα προτεσταντικά καθυστέρησαν πολύ περισσότερο. Η αντίδραση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο ήταν ακόμη πιο μεγάλη, με συνέπεια το Ιουλιανό Ημερολόγιο να παραμείνει σε ισχύ σε όλα τα Ορθόδοξα κράτη έως τον 20ο αιώνα.



Η αλλαγή στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα το Ιουλιανό Ημερολόγιο αντικαταστάθηκε από το Γρηγοριανό, αρχής γενομένης στις 16 Φεβρουαρίου 1923, η οποία μετονομάστηκε σε 1η Μαρτίου. Αφαιρέθηκαν δηλαδή 13 ημέρες από το 1923, γιατί στις δέκα ημέρες λάθους Γρηγοριανού και Ιουλιανού μεταξύ 325 μ.Χ. και 1582 είχαν προστεθεί άλλες τρεις ημέρες, στη διάρκεια των περίπου τρεισήμισι αιώνων που είχαν περάσει από την εισαγωγή του Γρηγοριανού Ημερολογίου στη Δύση.

Αρχικά η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία -αντίθετα από το ελληνικό κράτος- διατήρησε το Ιουλιανό Ημερολόγιο, αλλά το 1924 αποδέχτηκε το εκκλησιαστικό ημερολόγιο να ταυτισθεί με το πολιτικό και να ισχύσει για τις ακίνητες εορτές. Δεν έκανε όμως κάτι ανάλογο για το Πασχάλιο Ημερολόγιο και για τις κινητές εορτές, που εξακολουθούν να υπολογίζονται με βάση το Ιουλιανό ή Παλαιό Ημερολόγιο.

Όμως, η διαφορά του εορτασμού του Πάσχα ανάμεσα σε Ορθόδοξους και Καθολικούς δεν βασίζεται μόνο στο λάθος του Ιουλιανού Ημερολογίου, αλλά και στο σφάλμα του λεγόμενου «Μετωνικού Κύκλου» του 5ου αιώνα π.Χ., τον οποίο χρησιμοποιούσαν οι χριστιανοί αλεξανδρινοί αστρονόμοι και με βάση τον οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να υπολογίζει τις ημερομηνίες των μελλοντικών εαρινών πανσελήνων.

Στις 13 ημέρες της λανθασμένης Ιουλιανής εαρινής ισημερίας, πρέπει να προστεθεί και το λάθος του 19ετούς Μετωνικού κύκλου, το οποίο ανέρχεται, από το 325 μ.Χ. έως σήμερα, σε τέσσερις έως πέντε περίπου ημέρες, με συνέπεια η Μετώνεια (ή Ιουλιανή) πανσέληνος να υπολογίζεται τέσσερις έως πέντες ημέρες αργότερα από την πραγματική.

Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το παλαιό Ιουλιανό Ημερολόγιο και τον κύκλο του Μέτωνος για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας του Πάσχα. Έτσι, συχνά το ορθόδοξο Πάσχα εορτάζεται όχι την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο, αλλά την επόμενη (όπως το 2012) ή μετά τη δεύτερη εαρινή πανσέληνο (όπως το 2002 και το 2013), αντί της πρώτης Κυριακής μετά την πρώτη εαρινή πανσέληνο, όπως είχε ορίσει η Σύνοδος της Νίκαιας.


Κοινό Πάσχα

Οι Καθολικοί γιορτάζουν το Πάσχα σύμφωνα με τον κανόνα της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, αλλά η εαρινή ισημερία και η εαρινή πανσέληνος υπολογίζονται σύμφωνα με το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο, έχοντας λάβει υπόψη και το Μετώνειο σφάλμα. Έτσι, η Γρηγοριανή - Καθολική πανσέληνος είναι πολύ πιο κοντά στην αστρονομική (συχνά συμπίπτει ή απέχει μόνο μια ημέρα) από ό,τι η Ιουλιανή - Ορθόδοξη.

Στον 21ο αιώνα τα όρια εορτασμού του Ορθόδοξου Πάσχα υπολογίζεται ότι είναι από τις 4 Απριλίου το νωρίτερο έως τις 8 Μαΐου το αργότερο. Τα όρια του Καθολικού Πάσχα είναι από τις 22 Μαρτίου το νωρίτερο έως τις 25 Απριλίου το αργότερο. Αυτό σημαίνει ότι οι Καθολικοί δεν θα έχουν ποτέ Πάσχα τον Μάιο και οι Ορθόδοξοι ποτέ Πάσχα τον Μάρτιο.

Από κοινού εορτάζεται το Πάσχα για Ορθόδοξους και Καθολικούς, όταν τόσο η Γρηγοριανή, όσο και η Ιουλιανή - Μετώνεια πασχαλινή πανσέληνος πέσουν από την Κυριακή μέχρι το Σάββατο της ίδιας εβδομάδας (αρκεί να είναι μετά τις 3 Απριλίου και οι δύο πανσέληνοι), οπότε την αμέσως επόμενη Κυριακή είναι το κοινό Πάσχα.

Αυτό συνέβη το 2014, ενώ κοινός θα είναι ο εορτασμός και τα έτη 2017 (στις 16 Απριλίου), 2025 (20 Απριλίου), 2028, 2031, 2034, 2037, 2038, 2041 κ.α. Συνολικά, κατά τον τρέχοντα αιώνα το Πάσχα θα είναι κοινό 31 έτη, ενώ κάθε επόμενο αιώνα αυτό θα συμβαίνει όλο και πιο σπάνια. Το τελευταίο κοινό Πάσχα υπολογίζεται ότι θα συμβεί το έτος 2698, καθώς μετά το 2700 -λόγω συσσώρευσης του Μετώνειου σφάλματος- δεν θα μπορούν να συμπέσουν ποτέ την ίδια εβδομάδα η Ιουλιανή και η Γρηγοριανή πανσέληνος.

Πηγή: ΑΠΕ
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Τι συστήνουν οι διαιτολόγοι για την «μάχη» με τον οβελία.

Κυριακή, Μαΐου 05, 2024
 
«Το κατσίκι υπερέχει σαφέστατα διατροφικώς από το αρνί καθώς έχει λιγότερες θερμίδες και λίπος», λένε οι διατροφολόγοι, οι οποίοι θεωρούν απαραίτητο το πιάτο της μαγειρίτσας για την προετοιμασία του στομαχιού μεταξύ νηστείας και κρεοφαγίας.



Μετά τη νηστεία της Σαρακοστής έρχεται η... «εκτόνωση». Ακόμη και όσοι υπέπεσαν όλες αυτές τις μέρες σε... «διατροφικά παραπτώματα», περιορίζουν τις... «ακρότητες» και προετοιμάζονται να ακολουθήσουν τις διατροφικές παραδόσεις, μετά την Ανάσταση, την Κυριακή του Πάσχα.

Το εορταστικό τραπέζι περιλαμβάνει σουβλιστά αρνιά, κατσίκια, κοκορέτσι, μαγειρίτσα, τσουρέκια και πολλούς ακόμη γευστικούς πειρασμούς. Τροφές ιδιαίτερα εύγεστες, αλλά ταυτόχρονα πλούσιες σε θερμίδες, χοληστερίνη και τριγλυκερίδια. Κατανάλωση με μέτρο λοιπόν, προκειμένου να μην χάσουμε τον έλεγχο και μαζί μ' αυτόν το μέτρο...

«Μην υποτιμήσετε τη μαγειρίτσα» μάς συμβουλεύει ο Δημήτρης Γρηγοράκης, κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης και Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ». «Η μαγειρίτσα αποτελεί τον ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ της νηστείας και της διατροφικής ασυδοσίας, που ακολουθεί.

Η σούπα με κρέας αποτελεί την καλύτερη προετοιμασία για το στομάχι μας, ώστε να δεχτεί τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα πιο ομαλά, αφού τα στερήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Μία μερίδα μαγειρίτσας αποδίδει μέχρι και 560 θερμίδες, αλλά με πολύ, δυστυχώς, μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Αν σας ενδιαφέρει η χοληστερόλη σας, αντικαταστήστε το αυγό μόνο με το ασπράδι του» εξηγεί ο κ. Γρηγοράκης.

Πάσχα στην Ελλάδα χωρίς οβελία δεν νοείται και το μόνο δίλημμα είναι αν θα σουβλίσουμε αρνί ή κατσίκι. «Προτιμήστε το κατσικάκι» μάς προτείνει ο κ. Γρηγοράκης. «Το κατσίκι υπερέχει σαφέστατα διατροφικώς από το αρνί. Αποδίδει σχεδόν τις μισές θερμίδες και το 1/3 λίπους σε σχέση με το αρνί. Το αρνάκι γάλακτος είναι πολύ τρυφερό, γιατί είναι φτωχότερο από το αρνί (από 3 μηνών μέχρι 1 έτους) σε πρωτεΐνες και πλουσιότερο σε λίπος. Το λίπος του βρίσκεται ενδομυϊκά και είναι δύσκολο να αφαιρεθεί. Από τα πιο άπαχα κομμάτια του ζώου είναι το μπούτι και η σέλα», τονίζει ο διατροφολόγος.

Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Ήθη και έθιμα του Πάσχα σε όλη την Ελλάδα.

Κυριακή, Μαΐου 05, 2024

  • Μετά την Ανάσταση, ακολουθεί χορός και τραγούδι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. 
  • Από τους «λάκκους» της Λιβαδειάς μέχρι το έθιμο της «Κούνιας» στην Κύθνο, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας γιορτάζεται το αναστάσιμο μήνυμα.


Μακεδονία.
Παλαιότερα στη... Μακεδονία η νοικοκυρά έβαζε το πρώτο αυγό στο εικονοστάσι, από όπου το έβγαζε με την πυροστιά μόνο όταν έβρεχε ή άστραφτε, για να «ξορκίσει» το χαλάζι και τις πλημμύρες. Σε κάποια χωριά της Μακεδονίας, όπως οι Ελευθερές, μέχρι πριν από λίγα χρόνια σημάδευαν το κεφάλι και την πλάτη των μικρών αρνιών με τη μπογιά που είχε χρησιμοποιηθεί για το βάψιμο τον αυγών.

Όσο το κόκκινο πανί ήταν κρεμασμένο στο μπαλκόνι ή το παράθυρο, οι γυναίκες δεν έπλεναν ούτε και άπλωναν ρούχα, γιατί το θεωρούσαν κακό σημάδι, ενώ τα πρώτα αυγά που έβαφαν τα έστελναν μαζί με τσουρέκια στα πεθερικά τους.

Στη Θάσο στην Κοινότητα Λιμεναρίων διατηρείται το πανάρχαιο έθιμο «Για βρεξ Απρίλη μ», που γιορτάζεται την Τρίτη του Πάσχα. Συγκροτήματα απ όλη την Ελλάδα χορεύουν δημοτικούς χορούς.

Στην Ιερισσό της Χαλκιδικής έχουν το έθιμο «Του μαύρου νιου τ' αλώνι», που γιορτάζεται την Τρίτη του Πάσχα. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την εκφώνηση του πανηγυρικού, οι γεροντότεροι αρχίζουν τον χορό. Σιγά-σιγά πιάνονται όλοι οι κάτοικοι και συχνά ο χορός έχει μήκος τετρακόσια μέτρα. Τραγουδούν και χορεύουν όλα τα Πασχαλινά τραγούδια και τελειώνουν με τον «Καγκέλευτο» χορό, που είναι η αναπαράσταση της σφαγής 400 Ιερισσιωτών από τους Τούρκους, κατά την επανάσταση του 1821.

Ο χορός περνά κάτω από δάφνινη αψίδα όπου υπάρχουν δύο παλικάρια με υψωμένα σπαθιά και στη μέση του τραγουδιού διπλώνεται στα δύο με τους χορευτές να περνούν ο ένας απέναντι από τον άλλο για τον τελευταίο χαιρετισμό. Κατά την διάρκεια της γιορτής μοιράζεται, καφές που βράζει σε μεγάλο καζάνι «ζωγραφίτικος», τσουρέκια και αυγά.

Κεντρική Ελλάδα

Στην Αράχωβα, ανήμερα του Πάσχα ξεκινάει η περιφορά της Εικόνας του Αγίου Γεωργίου την οποία συνοδεύουν περί τα 500 άτομα ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές. Την επομένη πραγματοποιείται αγώνας δρόμου των γερόντων (ανηφορικός δρόμος), οι οποίοι ξεκινούν από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και φτάνουν στο λόφο. Ακολουθούν χορευτικά συγκροτήματα και το απόγευμα χορεύουν γυναικείοι χορευτικοί σύλλογοι. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με κλέφτικα αγωνίσματα, όπως το σήκωμα της πέτρας.

Στην Αμφίκλεια και συγκεκριμένα το Δαδί δημιουργούνται «λάκκοι», όπου ψήνονται πολλά αρνιά μαζί, ενώ προσφέρονται αυγά, κρασί, και γλυκά.

Στη Λιβαδειά, το πιο χαρακτηριστικό έθιμο της πόλης, είναι το γνωστό «Πάσχα της Λιβαδειάς», με τους νέους της πόλης να συμμετέχουν στο έθιμο του «λάκκου». Μετά την Ανάσταση και πριν ξημερώσει οι κάτοικοι ετοιμάζουν την φωτιά. Ένας, κάνοντας το σταυρό του, βάζει φωτιά στο σωρό με τη λαμπάδα της Αναστάσεως. Με ραντίσματα νερού και συχνό χτύπημα με ένα μακρύ ξύλο, η θράκα είναι έτοιμη για να ψηθούν τα αρνιά. Το γλέντι διαρκεί μέχρι το απόγευμα και συμπληρώνεται με τη συμμετοχή παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων και την καύση πυροτεχνημάτων.

Στο Αιτωλικό την Κυριακή του Πάσχα κάθε γειτονιά, είναι μία μεγάλη υπαίθρια ψησταριά, όπου ο χορός και το τραγούδι έχουν τον πρώτο λόγο, ενώ προσφέρονται κρασί και παραδοσιακοί μεζέδες δωρεάν.

Κυκλάδες

Στην Κύθνο, το πιο επιβλητικό έθιμο του νησιού είναι αυτό της «Κούνιας». Την Κυριακή του Πάσχα, στην πλατεία του νησιού, στήνεται μία κούνια, στην οποία κουνιούνται αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Αυτός ή αυτή που θα κουνήσει κάποιον, δεσμεύεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων για γάμο.

Η Σύρος βιώνει με ιδιαίτερο τρόπο το Πάσχα. Οι δύο θρησκευτικές της κοινότητες, η Ορθόδοξη και η Καθολική, γιορτάζουν συγχρόνως τις μέρες του Πάσχα.

Στη Νάξο στο πασχαλινό τραπέζι ξεχωρίζει το παραδοσιακό «μπατούδο», κατσικάκι γεμιστό με εντόσθια, λαχανικά, ρύζι, αυγά και τυρί ψημένο στο φούρνο.

Δωδεκάνησα

Στο νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο, την Κυριακή του Πάσχα, στο Μοναστήρι της Πάτμου γίνεται η δεύτερη Ανάσταση κατά την οποία το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες και από τον ηγούμενο μοιράζονται κόκκινα αυγά στους πιστούς.

Ιόνια νησιά

Ιδιαίτερα τα έθιμα στα Ιόνια νησιά, όπου την Κυριακή του Πάσχα κάθε εκκλησία βγάζει την Ανάσταση με φιλαρμονικές, σχολεία, προσκόπους και χορωδίες.
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Financial Times: Έντονες πιέσεις στην Ελλάδα να παραχωρήσει Patriot και S-300 στην Ουκρανία

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024 0
Η Ελλάδα αλλά και η Ισπανία δέχονται έντονη πίεση από τους συμμάχους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ να παράσχουν συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, καθώς το Κίεβο ετοιμάζεται να απαιτήσει περισσότερη βοήθεια στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ τη Δευτέρα, τονίζουν σε ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα τους οι Financial Times.
Το Κίεβο προχώρησε πρόσφατα σε επείγουσα έκκληση στους δυτικούς συμμάχους για επιπλέον επτά συστήματα αεράμυνας, όπως τα αμερικανικής κατασκευής Patriot ή τα σοβιετικής τεχνολογίας συστήματα S-300, καθώς η Ρωσία εντείνει μια αεροπορική και πυραυλική εκστρατεία κατά των πόλεων και των υποδομών ενέργειας της χώρας.

Μόνον η Γερμανία έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής αποστολή ενός συστήματος Patriot.

Άλλοι ηγέτες της ΕΕ χρησιμοποίησαν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα για να προτρέψουν προσωπικά τους ηγέτες Ισπανίας και Ελλάδας, Πέδρο Σάντσεθ και Κυριάκο Μητσοτάκη, να δωρίσουν ορισμένα από τα συστήματα αεράμυνάς τους στην Ουκρανία, σύμφωνα με πρόσωπα με γνώση των συζητήσεων τα οποία επικαλούνται οι FT.

Οι δύο ηγέτες, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, των οποίων οι ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν περισσότερα από 12 συστήματα Patriot, αλλά και συστήματα S-300, δέχονται πίεση "με το επιχείρημα ότι η ανάγκη για τις ίδιες δεν είναι τόσο μεγάλη όσο της Ουκρανίας και ότι δεν αντιμετωπίζουν καμία επικείμενη απειλή".

"Όλοι ξέρουμε ποιος τα έχει, όλοι ξέρουμε πού βρίσκονται και όλοι ξέρουμε ποιος τα χρειάζεται πραγματικά", ανέφερε μία εκ των πηγών των FT.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μικρότερη πίεση ασκείται στην Πολωνία και τη Ρουμανία, οι οποίες διαθέτουν επίσης Patriot, δεδομένης της πιο ευάλωτης θέσης τους, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η Ουκρανία διαθέτει επί του παρόντος τουλάχιστον τρία συστήματα Patriot, συμπεριλαμβανομένου ενός που έχει προμηθευτεί από τις ΗΠΑ και δύο από τη Γερμανία.

Η πίεση για δωρεά συστημάτων θα ενταθεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας όλων των 27 κρατών μελών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα, δήλωσαν αξιωματούχοι. Το Κίεβο θεωρείται ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα συστήματα S-300 της Ελλάδας, τα οποία οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ήδη στο οπλοστάσιό τους και έχουν εμπειρία.

"Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν άμεση ανάγκη τα συστήματα αεράμυνας τους, για να είμαι απολύτως ειλικρινής", σημείωσε διπλωμάτης της ΕΕ που συμμετείχε στις προετοιμασίες για τη συνάντηση. "Κάθε χώρα καλείται να αποφασίσει τι μπορεί να θεωρήσει ότι της περισσεύει".

Τα υπουργεία Άμυνας της Ελλάδας και της Ισπανίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ζήτημα, σε απόπειρα επικοινωνίας από πλευράς των Financial Times.
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Copernicus: Ο Μάρτιος του 2024 ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως

Τρίτη, Απριλίου 09, 2024 0
Ο Μάρτιος του 2024 ήταν ο πιο θερμός Μάρτιος που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο και εγγράφτηκε στη σειρά ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών που διαδέχονται το ένα το άλλο τους τελευταίους δέκα μήνες.
Σειρά ιστορικών υψηλών θερμοκρασιών το τελευταίο 12μηνο


Αυτό, ανακοινώνει το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus, κάνοντας επίσης λόγο για νέο μηνιαίο απόλυτο ρεκόρ θερμοκρασιών στις θάλασσες της υφηλίου.
Συνέπεια αυτής της αδιάλειπτης σειράς ιστορικών υψηλών είναι το ότι «η παγκόσμια μέση θερμοκρασία τους τελευταίους 12 μήνες είναι η υψηλότερη που καταγράφτηκε ποτέ» και ξεπερνά κατά «1,58° Κελσίου τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής».

Εξαιτίας των δεκαετιών έκλυσης αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου οι συνέπειες του οποίου επιτείνονται από τα μέσα του 2023 λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο, τόνισε η Σαμάνθα Μπέρτζες, η υποδιευθύντρια της υπηρεσίας για την κλιματική αλλαγή (C3S) στο ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Κοπέρνικος.

Με το νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας που καταγράφτηκε τον Μάρτιο, οι τελευταίοι δώδεκα μήνες ήταν οι πιο θερμοί που έχουν καταγραφτεί ποτέ στην υφήλιο, 1,58° Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία στον πλανήτη τον 19ο αιώνα, προτού αρχίσουν να γίνονται αισθητές οι συνέπειες της καύσης ορυκτών καυσίμων, της αποψίλωσης των δασών, της εντατικοποίησης της γεωργίας…

Συνεχίζοντας την αδιάλειπτη σειρά δέκα μηνιαίων ρεκόρ, ο Μάρτιος του 2024 χτυπάει νέο καμπανάκι, έπειτα από τη χρονιά που η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη, την οποία επέτεινε το φαινόμενο Ελ Νίνιο, πολλαπλασίασε τις φυσικές καταστροφές, την ώρα που η ανθρωπότητα δεν έχει ακόμα μειώσει όσο εκτιμάται ότι είναι απαραίτητο τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Το όριο του 1,5° Κελσίου
Μπορεί ο Ιούλιος του 2023 να ήταν ο πιο θερμός μήνας που έχει καταγραφτεί ποτέ στην ιστορία της υφηλίου, ωστόσο όλοι οι μήνες από τον Ιούνιο και μετά έσπασαν ιστορικά ρεκόρ.

Ο Μάρτιος συνέχισε το ανησυχητικό σερί, με μέση θερμοκρασία 1,68° Κελσίου υψηλότερη από οποιονδήποτε φυσιολογικό Μάρτιο της προβιομηχανικής εποχής (1850-1900), τονίζει σήμερα η υπηρεσία για την κλιματική αλλαγή (C3S) του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus.

Τους τελευταίους δώδεκα μήνες, η θερμοκρασία του πλανήτη ήταν 1,58° Κελσίου υψηλότερη σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, με άλλα λόγια υπερέβη το όριο του 1,5° Κελσίου που τέθηκε με τη συμφωνία του Παρισιού.

Ωστόσο, αυτή η ανωμαλία θα έπρεπε να διαρκέσει κατά μέσον όρο «τουλάχιστον 20 χρόνια» για να θεωρηθεί ότι το παγκόσμιο κλίμα έχει αλλάξει, ότι το όριο αυτό έχει ξεπεραστεί, ότι δεν πρόκειται για ετήσια διακύμανση, σημειώνει το C3S.

Όμως «είμαστε εξαιρετικά κοντά σε αυτό το όριο και έχουμε δανεικό χρόνο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σαμάνθα Μπέρτζες, η υποδιευθύντρια της υπηρεσίας.

Απόλυτο ρεκόρ στους ωκεανούς
Έχει πλέον συμπληρωθεί πάνω από ένας χρόνος που η θερμοκρασία των ωκεανών, ρυθμιστών μείζονος σημασίας του κλίματος της Γης, καθώς καλύπτουν πάνω από το 70% της επιφάνειάς της, σπάνε όλα τα ρεκόρ στα χρονικά. Τον Μάρτιο του 2024 μάλιστα καταγράφτηκε νέο απόλυτο ρεκόρ, 21,07° Κελσίου στην επιφάνεια των θαλασσών (εξαιρουμένων μόνο των ζωνών που βρίσκονται κοντά στους πόλους), από το παρατηρητήριο Κοπέρνικος.

«Αυτό είναι απίστευτα ασυνήθιστο», συνοψίζει η Σαμάνθα Μπέρτζες. Η υπερθέρμανση αυτή όχι μόνο απειλεί για τις θαλάσσιες μορφές ζωής, αλλά προκαλεί περισσότερη υγρασία στην ατμόσφαιρα, με άλλα λόγια πιο ασταθείς μετεωρολογικές συνθήκες — σφοδρούς ανέμους, καταρρακτώδεις βροχές…

Μειώνει επίσης την απορρόφηση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από τις θάλασσες, δεξαμενές διοξειδίου του άνθρακα, που γενικά αποθηκεύουν το 90% της θερμότητας που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ξηρασίες και πλημμύρες
«Όσο περισσότερο θερμαίνεται η ατμόσφαιρα παγκοσμίως, τόσο περισσότερα θα είναι τα ακραία φαινόμενα, τόσο περισσότερο σφοδρά, έντονα», κατά την επιστήμονα, που αναμένει «κύματα καύσωνα, ξηρασίες, πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές».

Πρόσφατες ενδείξεις: η λειψυδρία στο Βιετνάμ, στην Καταλονία, στην υποσαχάρια Αφρική. Μετά το Μαλάουι και τη Ζάμπια, 2,7 εκατ. άνθρωποι απειλούνται από λιμό στη Ζιμπάμπουε, όπου κηρύχθηκε κατάσταση εθνικής καταστροφής. Ενώ η Μπογοτά επέβαλε δελτίο στο πόσιμο νερό και ο φόβος πως οι πολίτες θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις απασχολεί την προεκλογική εκστρατεία στο Μεξικό.

Την άλλη όψη του νομίσματος βιώνουν η Ρωσία, η Βραζιλία και η Γαλλία, χώρες που επλήγησαν από ιστορικές πλημμύρες. Το κατά πόσο κάθε τέτοιο φαινόμενο οφείλεται άμεσα στην κλιματική αλλαγή μένει να αποδειχθεί από τους επιστήμονες. Ωστόσο είναι διαπιστωμένο πως η υπερθέρμανση του πλανήτη, επιτείνοντας την εξαέρωση και αυξάνοντας την υγρασία στην ατμόσφαιρα, χειροτερεύει την ένταση πολλών τέτοιων επεισοδίων.

Τέλος του Ελ Νίνιο, όχι (ακόμα) ρεκόρ
Από τον Ιούνιο, οι παγκόσμιες μετεωρολογικές συνθήκες επηρεάζονται επιπλέον από το φυσικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, συνώνυμο υψηλότερων θερμοκρασιών. Έφθασε στην κορύφωσή του τον Δεκέμβριο, όμως μένει ακόμα να μεταφραστεί σε θερμοκρασίες υψηλότερες του φυσιολογικού μέχρι και τον Μάιο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (ΠΜΟ).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχουν πιθανότητες το αντίστροφο φαινόμενο, το Λα Νίνια, να εκδηλωθεί «αργότερα φέτος», έπειτα από ουδέτερες συνθήκες (ούτε το ένα ούτε το άλλο) την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

Θα πρέπει να αναμένονται κι άλλα ρεκόρ τους επόμενους μήνες; «Αν συνεχίσουμε να βλέπουμε τόση ζέστη στην επιφάνεια των ωκεανών (…) είναι πολύ πιθανό», προειδοποιεί η κυρία Μπέρτζες.

Επιτάχυνση;
Ξεπερνούν τα ρεκόρ αυτά τις προβλέψεις; Το ζήτημα απασχολεί έντονα τους κλιματολόγους έπειτα από το 2023, χρονιά εκτός κανόνων, την πιο θερμή που καταγράφτηκε ποτέ. «Μπορούμε να εξηγήσουμε» την αύξηση της θερμοκρασίας «κατά μεγάλο μέρος», αλλά «όχι εξ ολοκλήρου», αναγνωρίζει η κυρία Μπέρτζες.


«Το 2023 βρισκόταν μέσα στο φάσμα των προβλέψεων των κλιματικών μοντέλων, αλλά στ’ αλήθεια στο όριό του», μακριά από τον μέσο όρο, προσθέτει με ανησυχία.

Αυξανόμενες εκπομπές
Η συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα (CO2), μεθανίου και μονοξειδίου του αζώτου —των τριών κυριότερων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και εκλύονται εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας— αυξήθηκαν κι άλλο το 2023, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αμερικανικής υπηρεσίας παρατήρησης των ωκεανών και της ατμόσφαιρας (NOAA), που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή.

Η συγκέντρωση CO2 έφθασε κατά μέσο όρο τα 419,3 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) το 2023, με άλλα λόγια αυξήθηκε κατά 2,8 ppm σε σύγκριση με το 2022.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα Carbon Monitor, ωστόσο, οι παγκόσμιες εκλύσεις CO2 το 2023 δεν αυξήθηκαν παρά κατά 0,1% σε σχέση με το 2022, φθάνοντας τους 35,8 γιγατόνους.


Αν και αυτές οι εκτιμήσεις αφήνουν να εννοηθεί πως οι ανθρωπογενείς εκπομπές πιθανόν έχουν επιπεδοποιηθεί, αποτελούν ωστόσο «το 10% από το 66,7% του προϋπολογισμού του διοξειδίου του άνθρακα που απομένει για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας (του πλανήτη) στον 1,5° Κελσίου», τόνισαν οι συγγραφείς..
ΑΠΕ
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Εκτός Ουκρανίας και Γάζας ...υπάρχει και η ξεχασμένη Αφρική - Λιμός στο Σουδάν, 600.000 νεκροί στην Αιθιοπία

Τρίτη, Απριλίου 09, 2024 0
«Ένας μόνο θάνατος είναι τραγωδία, ένα εκατομμύριο θάνατοι είναι στατιστική». 
Οι παγκόσμιοι ηγέτες δίνουν σημασία στους πολέμους Ρωσίας-Ουκρανίας ή Ισραήλ-Χαμάς. «Ξεχνούν» όμως τον λιμό στο Σουδάν ή τον πόλεμο Αιθιοπίας-Τιγκράι.

Άρθρο του Gideon Rachman
στους Financial Times:


"Στις αρχές τις σύρραξης στη Γάζα, ένα βίντεο του John Kirby στο TikTok έγινε viral. Στα πρώτα καρέ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είναι συγκροτημένος καθώς περιγράφει τις απώλειες πολιτών στη Γάζα ως μέρος της «κτηνώδους, άσχημης» πραγματικότητας του πολέμου. Στο δεύτερο μέρος, συγκινείται καθώς περιγράφει την φρίκη του με τους θανάτους πολιτών στην Ουκρανία.

Για τους επικριτές της κυβέρνησης Μπάιντεν, αυτό το βίντεο συνοψίζει τα δυο μέτρα και δυο σταθμά της Αμερικής. Αλλά ολόκληρη η συζήτηση αναφορικά με τη σχετική αντιμετώπιση της Ουκρανίας και της Γάζας χάνει ένα ευρύτερο ζήτημα για την επιλεκτική σύγκριση. Οι τραγωδίες της Ουκρανίας, της Γάζας και του Ισραήλ τραβούν περισσότερη προσοχή απ’ ότι πόλεμοι και ανθρωπιστικές καταστροφές αλλού στον κόσμο.

Η απειλή λιμού στη Γάζα επί του παρόντος γίνεται παγκόσμιο πρωτοσέλιδο κάθε μέρα. Αλλά την περασμένη εβδομάδα ο ΟΗΕ προειδοποίησε πως «το Σουδάν σύντομα θα είναι η χειρότερη κρίση λιμού στον κόσμο» με 18 εκατ. ανθρώπους να αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια. Εδωσε έμφαση σε μια συνεχιζόμενη σύρραξη που περιλαμβάνει «μαζικούς τάφους, μαζικούς βιασμούς, σοκαριστικά αδιάκριτες επιθέσεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές» και περισσότερους από 6,5 εκατ. εκτοπισμένους ανθρώπους. Οι αναφορές από τα στρατόπεδα προσφύγων στο Νταρφούρ περιγράφουν παιδιά που πεθαίνουν από υποσιτισμό κάθε δυο ώρες.

Όπως η Γάζα, το Σουδάν συνορεύει με την Αίγυπτο. Αλλά ο πόλεμος στο Σουδάν –και η προειδοποίηση της περασμένης εβδομάδας- έχουν αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον ευρύτερο κόσμο. Μια έκκληση του ΟΗΕ για ανθρωπιστική βοήθεια 2,7 δισ. δολαρίων για το Σουδάν έγινε τον περασμένο μήνα και μέχρι τώρα έχει συγκεντρώσει 131 εκατ. δολάρια.

Οι προσπάθειες να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται στη Γάζα έχουν γίνει κύριο θέμα της διεθνούς διπλωματίας. Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της CIA, Bill Burns, ενεπλάκη άμεσα με το θέμα. Αντιθέτως, η απαγωγή 287 παιδιών στη Νιγηρία –πολλά από τα οποία απελευθερώθηκαν ευτυχώς το Σαββατοκύριακο- ελάχιστα τράβηξε τη διεθνή προσοχή.  

Αν πάμε λίγο πιο πίσω θα δούμε πως η ικανότητα του κόσμου να αγνοεί τους μαζικούς σκοτωμούς και τα δεινά –ιδιαίτερα στην Αφρική- είναι πλήρης. Στον πόλεμο μεταξύ της Αιθιοπίας και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου Τιγκράι που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 κόστισε γύρω στις 600.000 ζωές, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Νιγηρίας Olusegun Obasanjo, ο οποίος βοήθησε στη διαπραγμάτευση της ειρηνευτικής συνθήκης. Πάνω από το ήμισυ των θυμάτων ήταν πολίτες, πολλοί από τους οποίους πέθαναν από την πείνα.

Το σλόγκαν «Black Lives Matter» που ξεκίνησε στις ΗΠΑ είχε παγκόσμια απήχηση το 2020. Αλλά ο ευρύτερος κόσμος -συμπεριλαμβανομένης της Αφρικανικής Ένωσης- μετά βίας φάνηκε να καταγράφει την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ζωών μαύρων στον πόλεμο Αιθιοπίας-Τιγκράι.

Τι είναι αυτό που κάνει ορισμένες τραγωδίες και συρράξεις να απαιτούν την προσοχή του κόσμου και άλλες να περνούν σχεδόν απαρατήρητες; Η απάντηση φαίνεται να είναι κάτι που μπορεί να ονομαστεί γεωπολιτική των ταυτοτήτων. Μια σύρραξη είναι πολύ πιθανότερο να προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία και οργή αν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων ταυτίζονται με αυτούς που πολεμούν ή υποφέρουν. Οι Ευρωπαίοι βλέπουν τους Ουκρανούς που έχουν τραπεί σε φυγή και φαντάζονται τις δικές τους πόλεις να βομβαρδίζονται. Πολλοί Μουσουλμάνοι και Εβραίοι ταυτίζονται με της εμπόλεμες πλευρές στη Γάζα.

Φαντάζομαι πως αν ο πόλεμος Αιθιοπίας-Τιγκράι είχε να κάνει με λευκούς που κατέσφαζαν μαύρους -ή το αντίστροφο- αυτό θα είχε προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή. Χωρίς ένα στοιχείο φυλετικού ή ομαδικού ανταγωνισμού, ωστόσο, οι απ’ έξω ήταν λιγότερο πιθανό να ταυτιστούν με την μια ή την άλλη πλευρά.

Όταν οι μαζικές φρικαλεότητες «σπάνε» σε μεμονωμένες ιστορίες, ο συναισθηματικός και πολιτικός αντίκτυπος είναι πολύ πιο ισχυρός. Το παγκόσμιο κοινό γνωρίζει τα πρόσωπα και τα ονόματα των ισραηλινών νηπίων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου και των οποίων η τύχη είναι άγνωστη, καθώς και των Παλαιστίνιων παιδιών και οικογενειών που σκοτώθηκαν στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Εκατομμύρια θα δουν τη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «20 ημέρες στη Μαριούπολη» για τη βίαιη ρωσική επίθεση σε μια ουκρανική πόλη.

Οι ταινίες και η δημοσιογραφία που αφηγούνται ιστορίες ατομικού πόνου μπορεί να μοιάζουν σχεδόν πολύ οδυνηρές για να τις παρακολουθήσει κανείς. Αλλά τα ονόματα και οι τύχες των παιδιών από το Τιγκράι ή το Σουδάν που δολοφονήθηκαν ή πέθαναν από την πείνα δεν θα λάβουν ποτέ την ίδια προσοχή, οπότε δεν θα προκαλέσουν ποτέ το ίδιο είδος παγκόσμιας αναταραχής.

Υπάρχει μια κυκλική διαδικασία στην έλλειψη προσοχής που δίνεται σε τραγωδίες σε μέρη όπως το Τιγκράι ή το Σουδάν. Οι διεθνείς ειδησεογραφικοί οργανισμοί παρατηρούν ότι το κοινό τους δεν φαίνεται να ασχολείται με αυτές τις ιστορίες -οι οποίες είναι επίσης δαπανηρές και επικίνδυνες για να καλυφθούν. Έτσι δεν καταγράφουν τα γεγονότα με τις λεπτομέρειες που θα μπορούσαν πραγματικά να προκαλέσουν διεθνή ανησυχία.

Οι υποστηρικτές του Παλαιστινιακού αγώνα λένε μερικές φορές ότι ο λόγος που αισθάνονται τόσο παθιασμένοι για τη Γάζα, αλλά δεν διαδηλώνουν για το Σουδάν ή την Αϊτή, είναι ότι η δυτική πολιτική εμπλέκεται άμεσα στα γεγονότα εκεί. Οι ΗΠΑ προμηθεύουν όπλα στο Ισραήλ, αλλά σε καμία από τις δύο πλευρές στο Σουδάν.

Αυτό το επιχείρημα είναι ισχυρό - αλλά όχι πειστικό. Ο μεγαλύτερος αγοραστής αμερικανικών και βρετανικών όπλων είναι παραδοσιακά η Σαουδική Αραβία. Οι Σαουδάραβες χρησιμοποίησαν αυτά τα όπλα σε μια σύγκρουση στην Υεμένη που, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είχε κοστίσει 377.000 ζωές μέχρι το τέλος του 2021. Όπως και οι Ισραηλινοί, οι Σαουδάραβες κατηγορήθηκαν για αδιάκριτους βομβαρδισμούς και για πρόκληση λιμού. Αλλά δεν υπήρξε μεγάλη δημόσια κατακραυγή γι' αυτό στη Δύση.

Το ζήτημα που προκάλεσε πραγματική κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας ήταν η δολοφονία ενός και μόνο διακεκριμένου δημοσιογράφου, του Τζαμάλ Κασόγκι. Η φρικτή ιστορία του είχε τη δύναμη να συγκινήσει και να μετατοπίσει τη διεθνή πολιτική - σε αντίθεση με τους θανάτους χιλιάδων άλλων θυμάτων, που έμελλε να παραμείνουν ανώνυμα.

Η παγκόσμια πολιτική φαίνεται ότι εξακολουθεί να ζει με τη διαβόητη φράση, που συχνά αποδίδεται στον Στάλιν: «Ένας μόνο θάνατος είναι τραγωδία, ένα εκατομμύριο θάνατοι είναι στατιστική».
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Ελον Μασκ: Η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει ξεπεράσει πλήρως την ανθρώπινη σε ένα χρόνο..

Τρίτη, Απριλίου 09, 2024 0
 Η ικανότητα των νέων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης θα ξεπεράσει την ανθρώπινη νοημοσύνη μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, εφόσον η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και υλικού μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της ολοένα και πιο ισχυρής τεχνολογίας, σύμφωνα με τον Έλον Μασκ.


«Η εκτίμησή μου είναι ότι θα έχουμε τεχνητή νοημοσύνη που θα είναι πιο έξυπνη από κάθε άνθρωπο, πιθανώς γύρω στα τέλη του επόμενου έτους», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ο οποίος διευθύνει τις εταιρείες Tesla, X και SpaceX.

Μέσα στην επόμενη πενταετία, οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης θα ξεπεράσουν πιθανώς εκείνες όλων των ανθρώπων, προέβλεψε ο Μασκ τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο X με τον Νικολάι Τάνγκεν, διευθύνοντα σύμβουλο της Norges Bank Investment Management.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Μασκ είναι σταθερά αισιόδοξος για την ανάπτυξη της γενικής τεχνητής νοημοσύνης, εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης τόσο ισχυρών που μπορούν να νικήσουν τα πιο ικανά άτομα σε οποιονδήποτε τομέα.

Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

"Παγώνει" η κατασκευή του FlyOver με προσωρινή διαταγή του ΣτΕ

Τρίτη, Απριλίου 09, 2024 0
 "Πάγο" βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας στα έργα κατασκευής του flyover περιφερειακού στη Θεσσαλονίκη, με την προσωρινή διαταγή να έρχεται μετά από τις προσφυγές του Συνδέσμου Κατοίκων Κωνσταντινοπουλιτών, του Συλλόγου Προστασίας Σεϊχ Σου και του Συλλόγου Δρομέων Θεσσαλονίκης.



Όπως αναφέρει ο νομικός σύμβουλος του Συνδέσμου Κατοίκων Κωνσταντινοπουλιτών, Αλέξανδρος Αδαμίδης, η διαταγή εκδόθηκε ενόψει της συζήτησης της αίτησης ακύρωσης στις 17 Απριλίου. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι το υπουργείο Μεταφορών, ως αντίδικος, δεν είχε καταθέσει τα απαραίτητα στοιχεία. 

Στις αιτήσεις ακύρωσης οι φορείς υπογραμμίζουν ότι η κατασκευάστρια εταιρεία έχει ξεκινήσει εργασίες γεώτρησης σε ρέματα του Σέιχ Σου κάτι που εγκυμονεί κίνδυνο πρόκλησης ανεπίστρεπτης βλάβης στο δάσος. 

Σημειώνεται ότι «μεταξύ των λόγων αναστολής είναι η δημιουργία ανεπανόρθωτης βλάβης στο Σέιχ Σου λόγω των γεωτρήσεων στις όχθες του ρέματος Μαλακοπής, με επακόλουθο την καταστροφή του οικοσυστήματος και τη δημιουργία προϋποθέσεων πλημμυρών σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων».

Στην αίτηση αναστολής έγινε, επίσης, αναφορά στην εξαγγελθείσα κατεδάφιση των γεφυρών σύνδεσης της πόλης με το δάσος (γέφυρα Περραιβού, Αγίου Παύλου κ.λπ.), με αποτέλεσμα τη δυσχερή πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς και τον αποκλεισμό των κατοίκων της Θεσσαλονίκης από το περιαστικό δάσος, καθώς και στην έλλειψη περιβαλλοντικής μελέτης για τις επιπτώσεις στη χλωρίδα, στην πανίδα και στους επισκέπτες του δάσους από την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων της εταιρείας στους δασικούς δρόμους του Σέιχ Σου.

Οι φορείς που έχουν προσφύγει κατά της κατασκευής του flyover περιφερειακού θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, και ώρα 13:00 μ.μ. στην Αίθουσα Νερού του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

Γιατί κλείνουν εργοστάσια στην Ελλάδα οι πολυεθνικές

Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024 0
Η ΕΒΙΕΝ που φεύγει από Θεσσαλονίκη και Κιλκίς και η «Γιούλα» που φεύγει από Αιγάλεω, 
ακολουθούν την Tupperware στη Θήβα, την Reckitt Benckiser στο Βασιλικό Χαλκίδας και τις μονάδες της Crown Can Hellas σε Πάτρα και Κόρινθο...
Ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό μήνυμα για τον κίνδυνο αποβιομηχάνισης της χώρας στέλνουν τα δύο «λουκέτα» στα εργοστάσια της υαλουργίας «Γιούλα» στο Αιγάλεω και της ΕΒΙΕΝ στη Θεσσαλονίκη και στο Κιλκίς που ανακοινώθηκαν με απόσταση λιγότερο της μιας εβδομάδας. Είχε προηγηθεί το 2023 το κλείσιμο ακόμη τεσσάρων εργοστασίων, αυτών της Tupperware στη Θήβα, της Reckitt Benckiser στο Βασιλικό Χαλκίδας και των μονάδων της Crown Can Hellas σε Πάτρα και Κόρινθο.

Οι εκτιμήσεις ανθρώπων του κλάδου της μεταποίησης και τα μηνύματα που έρχονται από την Ευρώπη, μόνο καθησυχαστικά δεν είναι. Τα πρόσφατα «λουκέτα» δείχνουν να είναι τα πρώτα θύματα στην Ελλάδα ενός «ιού» αποβιομηχάνισης που χτύπησε πολύ νωρίτερα τις βιομηχανικές χώρες της Ευρώπης με πρώτη την παραδοσιακά κραταιά Γερμανία.

Αλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και οι δύο ελληνικές εταιρείες που κατέβασαν «ρολά» είναι μέλη πολυεθνικών ομίλων. Είναι κοινή η εκτίμηση στους κύκλους της εγχώριας βιομηχανίας ότι η απόφαση του πορτογαλικού ομίλου ΒΑ Vidro, που εξαγόρασε τη «Γιούλα» τo 2017, να σβήσει τους κλιβάνους του ιστορικού εργοστασίου στο Αιγάλεω έπειτα από 77 χρόνια λειτουργίας, αλλά και η απόφαση του αμερικανικού κολοσσού Sonoco Alcore να κλείσει τα εργοστάσια της Sonoco Hellas, όπως μετονομάστηκε η ΕΒΙΕΝ μετά την εξαγορά της το 1998, τελούν στο πλαίσιο μιας στρατηγικής που δεν βασίστηκε αποκλειστικά στα εγχώρια επιχειρηματικά δεδομένα, αλλά σε μια παγκόσμια θεώρηση του επιχειρείν.

Καταλύτης, πίσω από αυτή την εξέλιξη, όπως επισημαίνουν στην «Κ» εκπρόσωποι του κλάδου, είναι «η προβληματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη αναφορικά με το περιβάλλον δραστηριοποίησης των βιομηχανιών της, το οποίο συνεχώς γίνεται πιο αποτρεπτικό για τις μεγάλες επιχειρήσεις και ιδίως τους πολυεθνικούς ομίλους».

Το ενεργειακό σοκ

Η πραγματικότητα δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης των δυσάρεστων αυτών εκτιμήσεων. Η βαριά, εξαγωγική και καινοτόμα βιομηχανία της Ευρώπης που στήριξε την οικονομική της ανάπτυξη τις πολλές τελευταίες δεκαετίες, παλεύει να συνέλθει από το ενεργειακό «σοκ» που της προκάλεσε το απότομο κατέβασμα της στρόφιγγας του φθηνού ρωσικού αερίου με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι τιμές ενέργειας εκτοξεύτηκαν σε δυσθεώρητα ύψη και οι ενεργοβόρες βιομηχανίες από την πρώτη στιγμή εξέπεμψαν «SOS» προς τους ιθύνοντες της χάραξης πολιτικής στην Ε.Ε. καθώς έβλεπαν το «παγόβουνο» να έρχεται κατά πάνω τους και την «ορχήστρα» να συνεχίζει να παίζει αμέριμνα σε ρυθμούς «πράσινης μετάβασης».

Οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας και η πτώση της ζήτησης ανάγκασαν δεκάδες εργοστάσια σε ένα ευρύ φάσμα ενεργοβόρων βιομηχανιών, όπως γυαλιού, χάλυβα, αλουμινίου, ψευδαργύρου, λιπασμάτων και χημικών προϊόντων, να μειώσουν ή να σταματήσουν την παραγωγή τους, κάτι που με τη σειρά του οδήγησε σε μαζικές απολύσεις. Το ένα δέκατο της παραγωγικής ικανότητας ακατέργαστου χάλυβα στην Ευρώπη έχει ήδη αδρανοποιηθεί. Ολα τα χυτήρια ψευδαργύρου έχουν περιορίσει την παραγωγή και ορισμένα έχουν κλείσει. Η μισή πρωτογενής παραγωγή αλουμινίου έχει επίσης κλείσει. Και στα λιπάσματα, το 70% των εργοστασίων έχει αδρανοποιηθεί.

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα έκλεισαν τρία εργοστάσια δύο πολυεθνικών, ενώ το 2023 είχαν βάλει λουκέτο τέσσερις μονάδες.

Οι τιμές ενέργειας παρότι έχουν υποχωρήσει κινούνται ακόμη σε επίπεδα πέντε και έξι φορές πάνω από τις τιμές των ΗΠΑ, ενώ η ευρωπαϊκή βιομηχανία έχει μπροστά της την αναμενόμενη αύξηση του κόστους του άνθρακα και τους στρατηγικούς στόχους της Ε.Ε. για την ενεργειακή μετάβαση που επιβαρύνουν σημαντικό το λειτουργικό της κόστος.

Στον αντίποδα, υπάρχει από τη μια μεριά η Κίνα που έχει πολύ πιο ελαστικό πλαίσιο λειτουργίας για τις βιομηχανίες και από την άλλη οι ΗΠΑ που έχουν διαμορφώσει ένα πολύ φιλικό και υποστηρικτικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις μέσω του IRA (Inflation Reduction Act) με κίνητρα που έχουν μαγνητίσει ήδη μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Τον κίνδυνο αποβιομηχάνισης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη λόγω του ανταγωνισμού από χώρες όπως οι ΗΠΑ έχουν επισημάνει με παρεμβάσεις τους στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα εκπρόσωποι όλων των ενεργοβόρων κλάδων, ζητώντας αντίστοιχα μέτρα στήριξης προκειμένου να ανακτήσει η Ευρώπη τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα και να ξαναγίνει ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις καθώς ήδη έχει ξεκινήσει ένα ρεύμα μετεγκατάστασης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το στοίχημα της Ευρώπης

Η τελευταία παρέμβαση έγινε στις 20 Φεβρουαρίου με την περίφημη Διακήρυξη της Αμβέρσας που υπέγραψαν 73 ηγέτες επιχειρήσεων από 20 βιομηχανικούς κλάδους και εκπρόσωποι βιομηχανικών συνδέσμων και παρουσίασαν στον Βέλγο πρωθυπουργό Αλεξάντερ ντε Κρόο και στην πρόεδρο της Ε.Ε. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο βιομηχανικός κόσμος της Ευρώπης με τη Διακήρυξη της Αμβέρσας έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Ευρώπη: Να στρέψει ξανά την προσοχή της στη βιομηχανία και να επιστρέψει στον ρεαλισμό να θέλει να επανακτήσει τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα.

Αυτό θα είναι και το μεγάλο στοίχημα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα προκύψει από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, γιατί πλέον έχει γίνει σαφές ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή Ευρώπη χωρίς ισχυρή βιομηχανία» και πρέπει να πάρει δραστικά μέτρα για τη διατήρηση της παραγωγικής της βάσης. Προς το παρόν, η Ευρώπη «κουνάει» το μαντίλι σε σειρά επιχειρήσεων που προτιμούν το «καρότο» των ΗΠΑ για να γίνουν πράσινες από τις τιμωρητέες πολιτικές της Ε.Ε.

Φυγή

Ο γερμανικός κολοσσός BASF ανοίγει νέο εργοστάσιο στην Κίνα και επενδύει στον εκσυγχρονισμό του βιομηχανικού του συγκροτήματος στην Chattanooga του Τενεσί. Στις ΗΠΑ κατευθύνουν τις επενδύσεις τους και οι κύριοι κατασκευαστές αυτοκινήτων της Γερμανίας, Volkswagen, BMW και Mercedes-Benz.

Η γερμανική Aurubis, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βιομηχανία χυτηρίων χαλκού, ανακοίνωσε προ μηνών ότι θα επενδύσει 700 εκατ. δολάρια για να κτίσει χυτήριο στη Β. Αμερική. Προσφάτως, κολοσσοί όπως οι ExxonMobil, TotalEnergies, ArcelorMittal και Ineos προειδοποίησαν με κοινή ανακοίνωσή τους ότι η αποβιομηχάνιση της Ευρώπης θα συνεχιστεί και ότι ενώ θέλουν να επενδύσουν σε νέες καθαρές τεχνολογίες, είναι τέτοια η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία που λειτουργεί απωθητικά, αναγκάζοντάς τους να στρέψουν αλλού το ενδιαφέρον.

«Βιώνουμε τη ραγδαία αποβιομηχάνιση της ευρωπαϊκής οικονομίας και ανησυχούμε», δήλωσε στους FT η Karen McKee, πρόεδρος του τμήματος Product Solutions της ExxonMobil, προσθέτοντας ότι «οι φιλόδοξοι κανονισμοί της Ευρώπης σχετικά με το κλίμα συνοδεύονται από βασανιστικά αργές και γραφειοκρατικές διαδικασίες για την αδειοδότηση και την πρόσβαση σε χρηματοδότηση».

Ενδεικτικά αυτής της τάσης είναι τα στοιχεία για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, οι οποίες το διάστημα 2021-2022 μειώθηκαν κατά 15% στην Ευρώπη και αυξήθηκαν κατά 18% στις ΗΠΑ.

Χρειάζονται επειγόντως μέτρα στήριξης της εγχώριας παραγωγής
«Η αποχώρηση δύο πολυεθνικών από τη χώρα με το κλείσιμο των εργοστασίων τους είναι ένα ανησυχητικό μήνυμα, που έρχεται μαζί με τη γενική διαπίστωση ότι οδηγούμαστε στην αποβιομηχάνιση της Ευρώπης ελλείψει συγκροτημένης βιομηχανικής πολιτικής.

Ειδικότερα για τη χώρα μας, εάν η ενεργειακή πολιτική για τις βιομηχανίες έντασης περιορίζεται στο “κάντε διμερή μακροχρόνια συμβόλαια με ΑΠΕ”, τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα», δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ενεργοβόρων Βιομηχανιών (ΕΒΙΚΕΝ) Αντώνης Κοντολέων, θίγοντας το πολύ σοβαρό ζήτημα του ενεργειακού κόστους. Για τις ελληνικές βιομηχανίες το ενεργειακό κόστος είναι διαχρονικά σημαντικά ακριβότερο από τις ΗΠΑ, την Κίνα αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια είναι κατά μέσον όρο 25% ακριβότερο από τις άλλες χώρες της Ε.Ε., αφού η κάθε χώρα-μέλος ακολουθεί διαφορετικά μοντέλα στήριξης της βιομηχανίας.

Κρίσιμη είναι η αναβάθμιση των δικτύων, ώστε να μπορούν περισσότερες επιχειρήσεις να συνδεθούν με δίκτυα ΑΠΕ και να έχουν χαμηλότερο κοστολόγιο με ενεργειακό μείγμα φιλικό προς το περιβάλλον. [REUTERS]
Οι προσπάθειες της ενεργοβόρου βιομηχανίας να μειώσουν το ενεργειακό κόστος με επενδύσεις σε αυτοπαραγωγή πέφτουν στο κενό, καθώς τα ηλεκτρικά δίκτυα δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Είναι ενδεικτική η περίπτωση της «Γιούλα», η οποία αν και επένδυσε στην αυτοπαραγωγή δεν μπόρεσε να συνδεθεί με το δίκτυο λόγω έλλειψης χωρητικότητας.

«Είναι επείγουσα ανάγκη η αναβάθμιση των δικτύων, ώστε να μπορούν περισσότερες επιχειρήσεις να συνδεθούν με δίκτυα ΑΠΕ και να έχουν χαμηλότερο κοστολόγιο με ενεργειακό μείγμα φιλικό προς το περιβάλλον. Σήμερα υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που θέλουν να χρησιμοποιήσουν ΑΠΕ αλλά δεν μπορούν γιατί δεν έχουν την αναγκαία χωρητικότητα τα υπάρχοντα δίκτυα», δηλώνει στην «Κ» η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) Λουκία Σαράντη. Εκτίμηση και της κ. Σαράντη είναι ότι τα πρόσφατα «λουκέτα» στα ελληνικά εργοστάσια συνδέονται με την αποβιομηχάνιση της Ευρώπης. «Ακριβώς επειδή υπάρχει τάση αποβιομηχάνισης σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, είναι κρίσιμο να υποστηριχθεί ουσιαστικά η βιομηχανία στην Ελλάδα, για να προσφέρει όσα μπορεί στην οικονομία και την κοινωνία μας.

Φυσικά, θα πρέπει και σε κοινοτικό επίπεδο να ληφθούν αποφάσεις και καλά σχεδιασμένα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Η Ελλάδα αποτελεί κράτος-μέλος της Ε.Ε. και θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται, και να κάνει τις κατάλληλες κινήσεις για την τόνωση και την προστασία της επιχειρηματικότητας και της βιομηχανίας εντός συνόρων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ενεργειακή κρίση επηρέασε όλους τους κλάδους, άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο, ανάλογα με τον βαθμό εξάρτησής τους από το ενεργειακό κόστος και τη φύση των δραστηριοτήτων τους, σημειώνει η πρόεδρος του ΣΒΕ και ειδικά τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, «αλλά όσες κατάφεραν να αντέξουν στήριξαν έμπρακτα την οικονομία της χώρας και την ίδια την κοινωνία. Και αυτό από μόνο του είναι ένα μεγάλο επίτευγμα».

Η κατάσταση σήμερα, σύμφωνα με την ίδια, έχει εξομαλυνθεί αρκετά και αν γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροδότησης για τη δυναμική είσοδο των ΑΠΕ, τότε θα επιτευχθεί μια μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία και φυσικά θα ενισχυθούν και οι ανταγωνιστικές δυνατότητες των βιομηχανιών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική βιομηχανία, σύμφωνα με την κ. Σαράντη, είναι οι τεράστιες ελλείψεις στο ανθρώπινο δυναμικό. «Οι βιομηχανικές επιχειρήσεις –και όχι μόνο– δυσκολεύονται να βρουν και να προσελκύσουν το κατάλληλο προσωπικό. Για τον λόγο αυτό ο ΣΒΕ έχει αναθέσει στην Deloitte την εκπόνηση μιας ποιοτικής μελέτης, η οποία θα εντοπίζει τις αδυναμίες του υφιστάμενου συστήματος και θα προτείνει ουσιαστικές λύσεις», σημειώνει.
Πηγή Καθημερινή 
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Αυξήσεις έως και 90% στα διόδια της Εγνατίας Οδού

Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024 0
Έως και σχεδόν 90% φτάνουν οι αυξήσεις στα μετωπικά διόδια της Εγνατίας οδού που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μετά από κοινή υπουργική απόφαση. Οι αυξήσεις ξεκινούν από 10%.

Σύμφωνα με την απόφαση, στους μεν σταθμούς Μαλγάρων και Προμαχώνα παρατηρείται μείωση της τιμής στα διόδια, ενώ στον σταθμό Στρυμωνικού η τιμή σχεδόν διπλασιάζεται.
Παρόμοιες αυξήσεις προβλέπονται και σε 19 πλευρικούς σταθμούς, ενώ οι τιμές των διοδίων της υποθαλάσσιας ζεύξης Ακτίου-Πρέβεζας παραμένουν αμετάβλητες.
Η υπογραφή αυτών των αυξήσεων από τους υπουργούς Υποδομών, Οικονομικών και τον υφυπουργό Οικονομικών ήταν προϋπόθεση για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού για 35 έτη σε ιδιώτη (κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ- Egis).

Αναλυτικά οι νέες τιμές στα διόδια:

Τύριας 2,70 ευρώ (από 2,10 ευρώ, αύξηση 28,5%)
Παμβώτιδας 1,55 ευρώ (από 1,20 ευρώ, αύξηση 29,1%)
Μαλακασίου 1,90 ευρώ (από 1,40 ευρώ, αύξηση 35%)
Σιάτιστας 1,90 ευρώ (από 1,50 ευρώ, αύξηση 26%)
Πολύμυλου 1,90 ευρώ (από 1,40 ευρώ, αύξηση 35%)
Μαλγάρων 0,90 ευρώ (από 1,20 ευρώ, μείωση 25%)
Θεσσαλονίκης 0,55 ευρώ (από 0,50 ευρώ, αύξηση 10%)
Ανάληψης 2,35 ευρώ (από 1,80 ευρω, αύξηση 30%)
Ασπροβάλτας 1,10 ευρώ (από 0,90 ευρώ, αύξηση 22%)
Μουσθένης 2,15 ευρώ (από 1,60 ευρώ, αύξηση 34%)
Καβάλας 1,85 ευρώ (από 1,40 ευρώ, αύξηση 32%)
Ίασμου 1,80 ευρώ (από 1,40 ευρώ, αύξηση 28%)
Μεστής 2,20 ευρώ (από 1,70 ευρώ, αύξηση 29%)
Αρδανίου 1,60 ευρώ (από 1,20 ευρώ, αύξηση 33%).
Στους κάθετους άξονες της Εγνατίας
Ιεροπηγής 1,85 ευρώ (από 1,40 ευρώ, αύξηση 32%)
Ευζώνων 2,40 ευρώ (από 1,80 ευρώ, αύξηση 33%)
Προμαχώνα 1,90 ευρώ (από 2 ευρώ, μείωση 5%)
Στρυμονικού 1,90 ευρώ (από 1 ευρώ, αύξηση 90%)
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Ο Ιμάμογλου κέρδισε για τρίτη φορά τον Ερντογάν και βάζει πλώρη για προεδρία στην Τουρκία

Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024 0
Η Τουρκία "βάφτηκε" κόκκινη το βράδυ της Κυριακής 31 Μαρτίου, καθώς τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία αποτέλεσαν ένα ηχηρότατο χαστούκι στον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι κεμαλιστές του Οζγκιούρ Οζέλ, σημείωσαν έναν θρίαμβο που ελάχιστοι ανέμεναν τον Μάιο, όταν ο Ερντογάν έβγαινε στο μπαλκόνι στο παλάτι του Μπεστεπέ στην Άγκυρα, με το γνωστό του τραγούδι να πανηγυρίσει και να "πικάρει" τους αντιπάλους του. Από τους 14 μητροπολιτικούς δήμους το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) πήρε τους 12, ενώ από τους 35 μικρούς δήμους πήρε τους 25. 

Στη νικητηρια ομιλία του, ο πρόεδρος του κόμματος ήταν συγκινημένος και μίλησε για την καινουργια μέρα στην Τουρκία, με δικαιοσύνη και ελευθερία, ενώ απευθυνόμενος στον Ερντογάν είπε ότι αυτό ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους κυβερνώντες τη χώρα. 

Όμως υπάρχει ένας άνθρωπος που κλέβει την παράσταση. Ο Εκρεμ Ιμαμογλου. Το 2019, κέρδισε με ελάχιστες ψήφους τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης από τον πρώην πρωθυπουργό-μαριονετα της Τουρκίας, Μπιναλι Γιλντιρίμ. Ο Ερντογάν έβαλε λυτούς και δεμένους και με δόλιο τρόπο οι εκλογές επαναλήφθηκαν. Ο Ιμαμογλου κατατρόπωσε τον αντίπαλο του και πήρε το στολίδι του Βοσπόρου από τον έλεγχο του Ερντογάν. Στις 31 Μαρτίου 2024, ο Εκρεμ Ιμαμογλου έγραψε το 3-0 στη μάχη του κόντρα στον Ερντογάν. 

Αντίπαλός του ήταν ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης, Μουράτ Κουρούμ, ο άνθρωπος που ευθύνεται για της ανεξέλεγκτη τσιμεντοποίηση της Τουρκίας και αυτός που έδωσε την οικιστική άφεση σε αυτούς που έχτισαν τα "χάρτινα" κτήρια σε Καχραμανμαράς, Αντιόχεια και Αλεξανδρέττα, τα οποία έγιναν χώμα στο διπλό σεισμικό χτύπημα της 6ης Φεβρουαρίου 2023. Ο Ιμαμογλου κέρδισε με πάνω από 10 μονάδες διαφορά, επιβεβαιώνοντας μόνο τις πιο αισιόδοξες των προβλέψεων. 

Η επόμενη μέρα φαίνεται πως είναι μια μέρα αλλαγής για την Τουρκία και ο Ιμαμογλου είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται στην κορυφή του άρματος. Ο Ερντογάν ήταν αήττητος, μέχρι που ήρθε ο Ιμαμογλου. Και πλέον ο Ιμαμογλου δεν έχει χάσει ποτέ από τον Ερντογάν.

Αν και το Καλό Κόμμα της Μέρας Ακσενέρ κατέβασε δικούς του υποψηφίους, ο Ιμαμογλου δεν χρειάστηκε τις ψήφους τους σε δεύτερο γύρο. Δεν υπήρξε κάποια στήριξη από τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας και πρόεδρο του DEVA, Αλί Μπαμπατζάν, ούτε από τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Μπορεί λοιπόν να καυχιέται ότι δεν έχει ανάγκη κανέναν από αυτούς που στήριξαν τον Κεμάλ Κιλιτσνταρογλου στις εθνικές εκλογές, για να κερδίσει τον Ερντογάν. Μη έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στον Κουρούμ, όπως έβγαινε από κύκλους του ΑΚΡ, άμα τη ανακοινώσει της υποψηφιότητάς του, ο Ερντογάν βγήκε μπροστά και μετέτρεψε τις δημοτικές εκλογές σε μία μάχη των υποψηφίων όλων των δήμων, εναντίον του. Κι αυτό του γύρισε μπούμερανγκ.

Το πρόβλημα τώρα για το ανανεωμένο CHP είναι η επόμενη μέρα. Ο νέος αρχηγός των κεμαλιστών προσπαθεί να εδραιώσει την κυριαρχία του εντός του μηχανισμού του κόμματος, τοποθετώντας τους δικούς του ανθρώπους υποψηφίους και σε θέσεις ευθύνης. Αυτό φάνηκε ότι θα δημιουργούσε πρόβλημα στον Ιμαμογλου ο οποίος όμως κέρδισε. 

Η επόμενη μέρα έχει έναν Ιμαμογλου να είναι το πρόσωπο της ελεύθερης και κοσμικής Τουρκίας, μιας Τουρκίας που ψάχνει ελπίδα να βγει από τον οικονομικό βάλτο. Έχει έναν Μανσούρ Γιαβας ο οποίος μέρα με την ημέρα γίνεται όλο και πιο αγαπητός (κέρδισε με 30 μονάδες διαφορά στην πρωτεύουσα Άγκυρα) και θα μπορούσε να κατέβει και αυτός για πρόεδρος. Και υπάρχει και ο Οζγκιούρ Οζέλ, ο φιλόδοξος αρχηγός του CHP ο οποίος στην προσπάθειά του να εδραιώσει την εξουσία του θα φάει τον χρόνο μέχρι τις επόμενες εκλογές σε πέντε χρόνια. Τότε ποιος θα είναι υποψήφιος; Θα συνταχθούν οι σταρ-δημαρχοι με τον αρχηγό; Θα κάνει πίσω ο Οζέλ προς όφελος του Ιμαμογλου ή θα προσπαθήσει να τον "φάει", όπως έφαγε ο Κιλιτσνταρογλου τον Μουχαρεμ Ιντζέ;

Βέβαια, είναι γεγονός ότι όχι μόνο τα κυβερνώντα κόμματα αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμη και κάποιες φατρίες εντός του CHP, εργάζονται εναντίον του Ιμάμογλου. Διότι πλέον ο Ιμαμόγλου, φιγουράρει όχι μόνο ως ο φυσικός ηγέτης του CHP αλλά και ως αρχηγός της αντι-ερντογανικής αντιπολίτευσης. Ο Ιμάμογλου είναι το πρόσωπο στο οποίο ο Ερντογάν βλέπει τη δική του άνοδο όταν τον κοιτάζει: ανέβηκε μέσα από αγώνες όχι μόνο μέσα στο κατεστημένο σύστημα, αλλά και μέσα στο ίδιο του το κόμμα και άρχισε να ανεβαίνει αποδεικνύοντας την αξία του στην Κωνσταντινούπολη.

Όποιος κατέχει την Κωνσταντινούπολη κατέχει και την Τουρκία, λένε οι Τούρκοι εδώ και δεκαετίες. Και την Κωνσταντινούπολη αυτή τη στιγμή δεν την έχει το CHP, αλλά ο Εκρέμ Ιμαμογλου...


capital πηγη
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Η αναβάθμιση ...δεν ήρθε από τη Moody's - Εκτός επενδυτικής βαθμίδας παρέμεινε η Ελλαδα

Παρασκευή, Μαρτίου 15, 2024 0
Διατήρησε τη βαθμίδα Ba1 με σταθερές προοπτικές (outlook) ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's την Παρασκευή, διατηρώντας τη χώρα ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα. Σημειώνεται ότι είναι ο μοναδικός οίκος μετά τους Standard and Poors, DBRS και Fitch που δεν κατατάσσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Σεπτεμβρίου 2023 ο οίκος είχε προχωρήσει σε διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας και ειδικότερα στη βαθμίδα Ba1 με σταθερές προοπτικές από τη βαθμίδα "Ba3" που διατηρούσε από το 2020.
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Ρωσία: Ο Πούτιν υποσχέθηκε απάντηση στις ουκρανικές επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος

Παρασκευή, Μαρτίου 15, 2024 0
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε σήμερα ότι η χώρα του θα απαντήσει στους πρόσφατους ουκρανικούς βομβαρδισμούς στο ρωσικό έδαφος και κατήγγειλε τις παρεισφρήσεις φιλοουκρανών μαχητών, μια "απόπειρα διατάραξης" των προεδρικών εκλογών, τις οποίες θεωρείται βέβαιο ότι θα κερδίσει, ελλείψει υποψηφίων πλήρως αντίθετων με την πολιτική του.
Από σήμερα το πρωί, οι Ρώσοι καλούνται στις κάλπες, ενώ πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες οι χερσαίες επιθέσεις και τα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οβίδες στη ρωσική πλευρά των συνόρων με την Ουκρανία, προκαλώντας νεκρούς και τραυματίες, σύμφωνα με τις αρχές.

"Τα πλήγματα αυτά του εχθρού δεν μένουν και δεν θα μείνουν ατιμώρητα", διαβεβαίωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για τις χερσαίες παρεισφρήσεις, ο Πούτιν δήλωσε ότι "σε όλες τις κατευθύνσεις, ο εχθρός δεν είχε καμιά επιτυχία", παντού απωθήθηκε και αποσύρθηκε, ή μάλλον διέφυγε με βαριές απώλειες".

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, τέτοιες επιθέσεις που προέρχονται από την Ουκρανία εναντίον του ρωσικού εδάφους έχουν στόχο να διαταράξουν την εκλογική διαδικασία και να εκφοβίσουν τον πληθυσμό, τουλάχιστον στις περιφέρειες που συνορεύουν με την Ουκρανία".

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος εξαίρει συχνά "την ενότητα" της ρωσικής κοινωνίας έπειτα από δύο και πλέον χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, παρά τις βαριές δυτικές κυρώσεις, υπογράμμισε την ενότητα αυτή ξανά στην ομιλία του.

"Είμαι βέβαιος ότι ο λαός μας, ο ρωσικός λαός, θα αντιδράσει με ακόμη μεγαλύτερη ενότητα", τόνισε και υποσχέθηκε ότι το έθνος δεν πρόκειται να "εκφοβηθεί" παρά τις "απώλειες μεταξύ των αμάχων".

Ο σημερινός επικεφαλής του Κρεμλίνου, ο οποίος έχει τα ηνία της χώρας εδώ και σχεδόν 25 χρόνια, αναμένεται να επανεκλεγεί την Κυριακή, χωρίς αντιπολίτευση, στο τέλος μιας τριήμερης ψηφοφορίας.
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Επανήλθε σε ...διψήφιο νούμερο το ποσοστό ανεργίας μετά την ανοδική αναθεώρηση της ΕΛΣΤΑΤ

Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2024 0
Σε ανοδική αναθεώρηση των προηγούμενων εκτιμήσεων της για την πορεία της ανεργίας προχώρησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), επαναφέροντας σε διψήφιο ποσοστό τον δείκτη για τους τελευταίους τρεις μήνες (Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος 2023), από μονοψήφιο που ήταν προηγουμένως. 

Στην ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, οι εκτιμήσεις του ποσοστού ανεργίας για την περίοδο Νοεμβρίου 2022 – Δεκεμβρίου 2023 αναθεωρούνται (σε σχέση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις της προηγούμενης ανακοίνωσης) ως εξής:

Σύγκριση εποχικά διορθωμένων εκτιμήσεων


Παράλληλα, σύμφωνα με τις τελευταίες εποχικά προσαρμοσμένες εκτιμήσεις απασχόλησης και ανεργίας για τον μήνα Ιανουάριο 2024 που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ: 

• Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Ιανουάριο του 2024 ανήλθε σε 10,4% έναντι 11,3% τον Ιανουάριο του 2023 και του αναθεωρημένου προς τα άνω 10,4% τον Δεκέμβριο του 2023. 

• Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.266.094 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 115.538 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023 (2,8%) και κατά 28.810 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023 (0,7%). 

• Οι άνεργοι ανήλθαν σε 495.132 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 34.245 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023 (-6,5%) και αύξηση κατά 1.741 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023 (0,4%). 

• Τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή "άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού", δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 3.028.607, σημειώνοντας μείωση κατά 103.663 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023 (-3,3%) και κατά 29.422 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023 (-1,0%). 
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Ρωσία: Δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, 24 ώρες μετά την πυρηνική απειλή του Βλαντιμίρ Πούτιν (+vid)

Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2024 0
 Η Ρωσία πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου με δυνατότητα να φέρει πυρηνικές κεφαλές, μόλις μία ημέρα μετά την ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου απείλησε τη Δύση με πυρηνικά όπλα.


Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου ο ICBM (βαλλιστικός πύραυλος στερεού καυσίμου, ικανός να διανύσει πάνω από 15.000 χιλιόμετρα) που χρησιμοποιήθηκε στην δοκιμή ήταν τύπου Yars, γνωστός επίσης ως RS-24, και ο οποίος μπορεί να εκτοξευθεί από κινητές μονάδες.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε: “Στο Διαστημικό Κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ, τα πληρώματα των πυραυλικών δυνάμεων Yoshkar-Ola πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκτόξευση κινητού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στερεού καυσίμου PGRK Yars, εξοπλισμένου με πολλαπλή κεφαλή.

Σκοπός της εκτόξευσης ήταν να επαληθευτούν τα τεχνικά και πτητικά χαρακτηριστικά του σύγχρονου πυραυλικού συστήματος. Όλες οι προβλεμόμενες ενέργειες ολοκληρώθηκαν στο ακέραιο».

Ο ρωσικός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από την εκτόξευση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι η αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει πυρηνική σύγκρουση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει μια τέτοια κρίση. Θα πρέπει τελικά να συνειδητοποιήσουν ότι διαθέτουμε όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους στο έδαφός τους.

«Όλα όσα σκέφτεται η Δύση δημιουργούν τις συνθήκες για την απειλή μιας σύγκρουσης με τη χρήση πυρηνικών όπλων, και συνεπώς την καταστροφή του πολιτισμού».

Τα σχόλιά του ήρθαν αφού ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν απέκλεισε την αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Ποια είναι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα που μας αρρωσταίνουν - Παραδείγματα

Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2024 0

Παγωτά, ζαμπόν, λουκάνικα, πατατάκια, συσκευασμένο ψωμί, δημητριακά πρωινού, μπισκότα, ανθρακούχα ποτά, σοκολάτες, γιαούρτια με γεύση φρούτων και ζάχαρη, έτοιμες μπάρες πρωτεΐνης, σούπες στιγμής, κοτομπουκιές, συσκευασμένες πίτσες και πίτες, ζαχαρωτά, έτοιμα γεύματα, κατεψυγμένα μπιφτέκια burger. Αλλά ακόμη και κάποιες έτοιμες σαλάτες, όπως το χούμους. Αυτά είναι τα υπέρεπεξεργασμένα τρόφιμα που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας και θα πρέπει να αποκλείσουμε από τη διατροφή μας.

Μελέτη μάλιστα που δημοσιεύτηκε στο  British Medical Journal με στοιχεία που συλλέχθηκαν από σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους, έδειξε πως τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) συνδέονται άμεσα με 32 βλαβερές συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη τύπου 2, επιβαρυμένης ψυχικής υγείας και πρόωρου θανάτου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα αυτού του είδους στον κόσμο.

Γιατί ονομάζονται υπερεπεξεργασμένα και πώς τα διακρίνουμε
Πρόκειται για βιομηχανικά σκευάσματα που αποτελούνται κυρίως από χημικά τροποποιημένες ουσίες που εξάγονται από τρόφιμα, μαζί με πρόσθετα για τη βελτίωση της γεύσης, της υφής, της εμφάνισης και της διάρκειας, με ελάχιστη έως καθόλου συμπερίληψη ολόκληρων τροφίμων.

Παραδείγματα

Μερικά παραδείγματα που δίνουν το μέγεθος της επεξεργασίας των τροφών είναι τα εξής:

- Το καλαμπόκι είναι μια τροφή με ελάχιστη επεξεργασία. Η κονσέρβα με καλαμπόκι είναι ένα επεξεργασμένο προϊόν και τα πατατάκια από καλαμπόκι υπερεπεξεργασμένο.

- Το καρότο είναι ένα φυσικό λαχανικό, ο χυμός καρότου ένα επεξεργασμένο προϊόν και το κέικ καρότου είναι υπερεπεξεργασμένο.

-  Παρόμοιο παράδειγμα είναι το σιτάρι που μετατρέπεται σε αλεύρι και μετά σε έτοιμο μπισκότο, ή το μήλο που γίνεται κρέμα μήλου και μετά ζελεδάκι με γεύση μήλο

Με απλά λόγια, το υπερπεξεργασμένο τρόφιμο δεν θυμίζει την αρχή μορφή που είχε το τρόφιμο, δηλαδή δεν διακρίνουμε τη βασική πρώτη ύλη. Παράλληλα έχουν πολλά λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι, χρωστικές και συντηρητικά και είναι φτωχά σε βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Ωστόσο, συχνά τα υπέρεπεξεργασμένα τρόφιμα δείχνουν υγιεινές επιλογές. Γιαούρτια με γεύση φρούτων, σούπες ψυγείου, μπάρες γκρανόλα, χυμοί, δημητριακά πρωινού, dressing σαλάτας με χαμηλά λιπαρά, καρυκεύματα, υποκατάστατα βουτύρου, κράκερ ή βούτυρα ξηρών καρπών είναι τέτοιες τροφές. Οι ειδικοί συνιστούν να διαβάζουμε πάντα τα συστατικά.

Πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία μας

Στη σύνοψη της έρευνας αναφέρεται: "Βρέθηκαν άμεσες συσχετίσεις μεταξύ της έκθεσης σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και 32 παραμέτρους υγείας που καλύπτουν τη θνησιμότητα, τον καρκίνο και τα ψυχικά, αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, γαστρεντερικά και μεταβολικά νοσήματα".

Τα στοιχεία της μελέτης έδειξαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη υπέρ-επεξεργασμένων τροφίμων (UPF) συσχετίστηκε με περίπου:

-50% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο,

-48 έως 53% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άγχους και κοινών ψυχικών διαταραχών

-22% αυξημένο κίνδυνο κίνδυνο κατάθλιψης

-21% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και

-12% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Ειδικά ευθύνονται μεταξύ άλλων για καρκίνο του μαστού, του παγκρέατος, του προστάτη και του παχέος εντέρου, υπέρταση, άσθμα, χαμηλή HDL χοληστερόλη, παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο και άλλα.πηγή capital health
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Ο Μασκ μηνύει την OpenAI επειδή εγκατέλειψε την αποστολή "να υπηρετήσει την ανθρωπότητα"

Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2024 0

 Ο Έλον Μασκ μήνυσε την OpenAI, του διάσημου προγράμματος ChatGPT και τον CEO της Σαμ Άλτμαν, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων ότι εγκατέλειψαν την αποστολή της εταιρείας να αναπτύξει τεχνητή νοημοσύνη προς όφελος της ανθρωπότητας και όχι του κέρδους.


Ειδικότερα, σε μήνυση που κατατέθηκε σήμερα Πέμπτη σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, οι δικηγόροι του Μασκ υποστηρίζουν πως όταν ο Αλτμαν και ο συνιδρυτής της OpenAI, Γκρεγκ Μπρόκμαν, προσέγγισαν τον μεγιστάνας της τεχνολογίας το 2015, είχαν συμφωνήσει να δημιουργήσουν ένα μη κερδοσκοπικό εργαστήριο που θα ανέπτυσσε την τεχνητή νοημοσύνη προς "όφελος της ανθρωπότητας".

Ο Μασκ, που κατέστη έτσι συνιδρυτής της OpenAI το 2015, παραιτήθηκε από το διοικητικό της συμβούλιο περίπου τέσσερα χρόνια μετά το 2018, λέγοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι "ενδεχομένως πιο επικίνδυνη και από τα πυρηνικά όπλα".

"Μέχρι και σήμερα ο ιστότοπος της OpenAI συνεχίζει να δηλώνει ότι ο καταστατικός της σκοπός είναι να διασφαλίσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ωφελεί όλη την ανθρωπότητα. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η OpenAI έχει μετατραπεί σε μία κλειστού κώδικα de facto θυγατρική της μεγαλύτερης εταιρείας τεχνολογίας στον κόσμο, της Microsoft", αναφέρει η αγωγή.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι δικηγόροι του Μασκ, η εστίαση του OpenAI στη μεγιστοποίηση των κερδών για τη Microsoft παραβιάζει τη συμφωνία αυτή.

"Υπό το νέο της Διοικητικό Συμβούλιο, η OpenAI όχι απλώς αναπτύσσει, αλλά στην πραγματικότητα βελτιώνει ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη για τη Microsoft, αντί για το όφελος της ανθρωπότητας", αναφέρεται στο κείμενο της αγωγής.

Οι δικηγόροι του Μασκ σημειώνουν ακόμα ότι η μήνυση υποβλήθηκε "για να υποχρεώσει την OpenAI να τηρήσει την ιδρυτική της συμφωνία και να επιστρέψει στην αποστολή της να αναπτύξει AI προς όφελος της ανθρωπότητας, όχι για να ωφελήσει προσωπικά τους κατηγορούμενους και τη μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στον κόσμο".
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Η Κίνα ανακοίνωσε το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στον κόσμο

Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2024 0
 

Το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στον κόσμο, στη θάλασσα Μποχάι, φέρεται να έχει ανακαλύψει η κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία China National Offshore Oil Corporation, πιο γνωστή ως CNOOC. Πρόκειται για το κοίτασμα πετρελαίου Bozhong 26-6, το οποίο ανακαλύφθηκε το 2022, αλλά πλέον, μετά από σειρά γεωτρήσεων έχουν επιβεβαιωθεί επίπεδα ρεκόρ αποθεμάτων υδρογονανθράκων, που θα μπορούσαν να ανέλθουν σε περισσότερα από 1,3 δισεκατομμύρια βαρέλια (πάνω από 200 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Το γιγαντιαίο κοίτασμα βρέθηκε σε μεταμορφωμένα πετρώματα στη Θάλασσα Μποχάι, μια μικρή εσωτερική θάλασσα που είναι  στο βόρειο άκρο της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας και  βορειοδυτικά της Κίτρινης Θάλασσας, στη βορειοανατολική ακτή της Κίνας.
Ο Ισπανός γεωλόγος Χόρχε Ναβάρο αναφέρει ότι το γιγαντιαίο κοίτασμα βρέθηκε σε περιοχή που ονομάζεται στα αγγλικά «buried hills» (Θαμμένο παλαιοανάγλυφο).
Το πετρέλαιο και το αέριο αποθηκεύονται συνήθως σε ιζηματογενή πετρώματα, όπως ψαμμίτες, που κανονικά δεν έχουν υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις ή μεγάλες απώλειες πορώδους και διαπερατότητας με την ταφή και τη συμπίεση. Ωστόσο, ορισμένα από αυτά τα ιζηματογενή πετρώματα, εάν θαφτούν σε υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις, υφίστανται μια σειρά από φυσικοχημικές διεργασίες που καταστρέφουν σχεδόν όλο το πορώδες και τη διαπερατότητά τους. Εάν αυτά τα μεταμορφωμένα πετρώματα επανέλθουν από τεκτονικές τάσεις στην επιφάνεια, οι πετροφυσικές τους ιδιότητες βελτιώνονται. Με τέτοιο τρόπο ώστε, αν ταφούν ξανά, να είναι ικανά να φιλοξενήσουν υδρογονάνθρακες.
Παράδειγμα μεταμορφωμένων πετρωμάτων είναι ο σχιστόλιθος, από τον οποίο εξάγεται σχιστολιθικό πετρέλαιο στις ΗΠΑ. Μέσα στο σχιστόλιθο παράγεται ένα ορυκτέλαιο όταν υποβάλλεται σε υψηλές θερμοκρασίες που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο γνωστό ως σχιστολιθικό πετρέλαιο.

Νέο ρεκόρ παραγωγής
Η ανακάλυψη αυτή είναι ζωτικής σημασίας για μια χώρα όπως η Κίνα που επιδιώκει να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση και να διατηρήσει ένα τεράστιο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο πολλών πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου.
Η Κίνα πέτυχε νέο ρεκόρ στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στα τέλη του περασμένου έτους. Η εθνική παραγωγή αργού πετρελαίου ήταν κατά μέσο όρο 4,16 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης. Με αυτόν τον τρόπο, ο «ασιατικός γίγαντας» συνεχίζει να είναι ο έκτος μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου στον κόσμο, και πλησιάζει το Ιράκ, που είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, με 4,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Η παραγωγή αργού πετρελαίου της Κίνας αυξήθηκε σε 208 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2023, που αντιπροσωπεύει αύξηση 1,6% σε σύγκριση με τα επίπεδα παραγωγής του 2022.
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share