Τα Σκόπια σε νέες περιπέτειες.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008

Τα Σκόπια σε νέες περιπέτειες..

Aποκλειστικό.
Του"ανταποκριτή"του Greece-Salonika στην Πρίστινα,Γ.Π.

Νέες φουρτούνες για τα Σκόπια..Σύμφωνα με πληροφορίες του Greece-Salonika από το Κόσοβο η ΠΓΔΜ θα αναγνωρίσει σίγουρα το ανεξάρτητο κράτος του Κοσσυφοπεδίου τις προσεχείς μέρες με πιθανότερη ημερομηνία την 23η Σεπτεμβρίου!
Σε μερικές μέρες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το έργο της διμερούς επιτροπής Σκοπιανών-Κοσοβάρων για την ακριβή οριοθέτηση της διασυνοριακής γραμμής των μεταξύ τους συνόρων μετά από την πρόοδο που έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες και την οριοθέτηση των συνόρων στην ευαίσθητη και δύσκολη περιοχή του Debelde.Kαι λέμε ευαίσθητη καθώς εκεί έχει χτιστεί το περιβόητο"Camp Bondsteel",η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση που δημιούργησαν οι ΗΠΑ μετά τον πόλεμο στο Βιετνάμ. (δείτε εδώ)

Το σχέδιο Αχτσάαρι προέβλεπε την ολοκλήρωση των εργασιών της εν λόγω επιτροπής το αργότερο σε ένα χρόνο μετά τη έναρξη των εργασιών της.Η επιτροπή κατάφερε όμως να τελειώνει στο χρόνο...ρεκόρ των 6 μηνών.
Το θέμα για τα Σκόπια βέβαια είναι πως ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν μια κίνηση που θα τους φέρει σε σύγκρουση με την μοναδική ίσως όμορή τους χώρα με την οποία είχαν πραγματικά καλές σχέσεις και αυτή φυσικά είναι η Σερβία.
Ο κυβερνητικός σχηματισμός του Ν.Γκρουέφσκι βασίστηκε στην υπόσχεση του νυν πρωθυπουργού προς τον Αλί Αχμέτι -πρόεδρο του Αλβανικού συμπολιτευόμενου κόμματος DUI- για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου..
Το περίεργο εκλογικό νομοσχέδιο της ΠΓΔΜ (αποτέλεσμα της συμφωνίας της Οχρίδας με την οποία τερματίστηκε η"μίνι"εμφύλια σύρραξη μεταξύ Σλάβων-Αλβανών στα Σκόπια το 2001) προβλέπει συνεργασία μεταξύ Σλαβικού και Αλβανικού κόμματος πάντοτε,ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας κάποιου κόμματος όπως συνέβει στις εκλογές του Ιουνίου. Ως αντάλλαγμα ο Ν.Γκρουέφσκι απέσπασε την υπόσχεση του Α.Αχμέτι για σιωπηλή στήριξη στις συνομιλίες που διεξάγονται με την Ελλάδα για το όνομα.Να υπενθυμίσουμε πως πριν εκλογές ο Α.Αχμέτι δήλωνε σε απαξιωτικό τόνο προς τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-Σκοπίων πως δεν τον ενδιαφέρει καθόλου ακόμα κι αν η χώρα ονομαστεί "Ντισνευλαντ"..
Η Σερβία απ΄την άλλη μεριά,που σημειωτέον αναγνώρισε πρώτη την ανεξάρτητη "Μακεδονία",έχει απειλήσει ανοιχτά τα Σκόπια ακόμα και με διακοπή διπλωματικών σχέσεων σε περίπτωση αναγνώρισης του Κοσόβου..
Ο Ν.Γκρουέφσκι καλείται να επιλέξει στην ουσία μια απόφαση που θα τον φέρει απέναντι είτε στην Αμερική,αν επιλέξει να μην αναγνωρίσει το Κόσοβο είτε απέναντι στη Σερβία και στη Ρωσία εάν επιλέξει το αντίθετο..
Με την Αλβανική μειονότητα να ασκεί αφόρητη πίεση στο εσωτερικό της χώρας του και τις ΗΠΑ να διευθύνουν στην ουσία την εξωτερική πολιτική της ΠΓΔΜ δεν φαίνεται να απομένουν και πολλά περιθώρια επιλογής για τον κ. Γκρουέφσκι..
Η αναμενόμενη αναγνώριση θα άλλάξει μεν τις ισορροπίες στην περιοχή ενώ σίγουρα θα υπάρξουν επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις για το όνομα.Αυτό όμως θα μας απασχολήσει τον ερχόμενο μήνα..
Να υπενθυμίσουμε πως στις 23 Σεπτεμβρίου,θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τόσο η Ντ. Μπακογιάννη όσο και σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ.

15 σχόλια:

  1. αυτος ο γκρουεφσκι εχει παρα πολλα κοινα με τον σακιασβιλι..

    ειναι ξεροκεφαλος

    θεωρει εχθρο του μια διπλανη χωρα πολυ πιο δυνατη απ τη δικη του

    πουλαει τσαμπουκα πολλαπλασιου μεγεθους απ το δικο του

    μιλαει για μειονοτητες σε ξενα εδαφη

    δεν τα εχει καλα με κανενα γειτονα του

    στηριζει ολη του την αυτοπεποιθεση στις αμερικανικες πλατες

    ελπιζω να τον πεισουν τα αμερικανακια να κανει κανενα ντου τυπου γεωργιας στη φλωρινα ααλα ελπιζω επισης εμεις να φερθουμε σαν ρωσοι αν χρειαστει.
    αυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΠΙΟΝΙ ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΠΙΟΝΙ ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 6.49 «Σαακασβίλι των Βαλκανίων» αποκαλούν παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, αναφέρει σε δημοσίευμά του σήμερα ο "Ελεύθερος Τύπος".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. kalo 6:49 mono pou o karamanlis den einai poutin.
    ase pou exoume kai kati tsiproalavanous edw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάντως ή αλήθεια είναι ότι τον έχω ικανό για όλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν υπάρχει περίπτωση μια χώρα της οποίας το 25% των πολιτών είναι Αλβανοί να μην αναγνωρίσει ο Κόσοβο.

    Η Σερβία έχει εγκαταλείψει τις εθνικιστικές λογικές που τόσο την έβλαψαν, έχει επικεντρωθεί στην ενσωμάτωσή της στον πολιτισμένο κόσμο και δεν προβλέπεται να αντιδράσει θεαματικά.

    Η ερώτησή μου εμένα πότε η Ελλάδα θα εγκαταλείψει κάποιες νοοτροπίες του ψυχρού πολέμνου και της εποχής Σαμαρά και θα εργαστεί για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. File 8:02

    Rwtas pote I Ellada 8a skipsei kai 8a dixei kolo?????


    EYXOMAI NA ARGISEI LOGAKI AKOMA!!!


    ESY??????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. H ELLADA SYMBALI GIA TIN STATHEROTITA STA BALKANIA OPOS ME THN SOSTI KINISI TOU SOUTH STREAM:
    MERIKI EDO PISTEVOUN OTI ME TO AN YPOXORISI I ELLADA STO THEMA TIS ONOMASIAS THA PAME MPROSTA.
    LATHOS:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. MEGA LATHOS!!!!!!

    YG

    Euxomai o SYRIZA na min bre8ei knota stin e3ousia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλά να πάθει η Σερβία που έσπευσε να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως "Μακεδονία".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η αναγνώριση της Σερβίας στους σκοπιανούς είναι περίπου αλήθεια, με την έννοια οτι οι Σέρβοι ουδέποτε τους δέχτηκαν ή τους συμπάθησαν/

    Συγκεκριμένα:

    http://greece.russiansabroad.com/country_page.aspx?page=215

    Serbia was an important trading partner with strong religious and historical ties to Greece, and Serbia had supported the Greek position on the FYROM issue. Beginning in 1992, the Mitsotakis and Papandreou governments, fearing that the Bosnian war would spread in a direction that would involve Turkey, Albania, and Greece, undertook a long but fruitless series of peace negotiations with Serbia's president, Slobodan Milosevic, Bosnian Serb leader Radovan Karadzic, and the Bosnian government. Meanwhile, food, oil, and arms were reported moving from Greece into Serbia in violation of the UN embargo. Before, during, and after its 1994 presidency of the EU, Greece was the only EU nation to back the Serbian position that Serbian forces had entered Bosnian territory in response to Bosnian provocations. In early 1994, Greece incurred the displeasure of its European allies by voting against NATO air strikes on Serbian positions. Greece also refused the use of its NATO air bases at Preveza on the Ionian Sea for such attacks and refused to supply Greek troops to the UN peacekeeping mission in Bosnia. In NATO, Greece's position was diametrically opposed to that of Turkey, which supported the Bosnian Muslims.

    H ζημιά με την αναγνώριση απο τον Μιλόσεβιτς έγινε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μάλλον έχετε δίκαιο.Δείτε εδώ


    ΑΠΕ - ΜΠΕ
    Δευτέρα, 08.09.08
    Ο Αμερικανός πρώην διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ συναντήθηκε στην Πρίστινα με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι και κάλεσε το Μαυροβούνιο και την ΠΓΔΜ να προχωρήσουν στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
    Ο κ. Χόλμπρουκ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να δεχθεί την ένταξη της Σερβίας όσο το Βελιγράδι έχει «διεκδικήσεις» για το Κόσοβο και το θεωρεί τμήμα της σερβικής επικράτειας.

    Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι «αν η Σερβία ενταχθεί στην ΕΕ τότε πρέπει να γίνει όταν το Βελιγράδι συμφωνήσει να αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος» και πρόσθεσε ότι «η ΕΕ θα κάνει ένα τεράστιο λάθος αν δεχθεί τη Σερβία με αξιώσεις για το Κόσοβο που το θεωρεί τμήμα της».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Opos exo anaferi epanilimena o ex8ros einai mesa stin xora. Repousides pseutokoultouriarides anoixtokolides, xefonismenes poustares, graikyloi ka8igites panepistimion pou kanoun skopiani propaganda me ta lefta tou Ellinkou laou. An den sti8oun kremales kai den ksananiksi to Goudi, 8a exoume prodotes politikous na afinoun tous alitarades tou OHE na alwnizoun stin Makedonia mas kai tous praktores tis Agyras stin Thraki.

    Parepiptontos , kserei kaneis gia mia organosi pou drastiriopoiite se Mytilini Xio Samo kai prosexi tous la8rometanastes mi kai den touw kanoume swsti ypodoxi, me mpantes tragoudia kai violia. Prosfata akousa stin Deuche Welle pou vraveu8ike apo kapoio organismo gia auti tin drastiriotita tis, karfonontas diladi din xwra mas oti kai kala den ypodexete tous eisvoleis (prosfyges)pou KA8IMERINA ksefortonoun oi Tourkoi kata ekatontntes, me ton swsto tropo(?!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share