Ελληνες επενδύουν σε γερμανικά ομόλογα... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Ελληνες επενδύουν σε γερμανικά ομόλογα...


  • Τη στροφή των Ελλήνων σε πιο ασφαλείς επενδύσεις, όπως είναι για παράδειγμα τα γερμανικά ομόλογα, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η διευθύντρια επενδύσεων της Attica Wealth Management, Δήμητρα Βασιλακοπούλου.


Σύμφωνα με την κ. Βασιλακοπούλου, «το.. συναίσθημα του φόβου απώλειας κεφαλαίων κυρίευσε τους Ελληνες επενδυτές το τελευταίο τετράμηνο για ακόμα μια φορά μετά τον Ιούλιο του 2012», γεγονός που αποτυπώνεται στην πορεία εισροών-εκροών των αμοιβαίων κεφαλαίων που διαχειρίζονται θυγατρικές εταιρείες των ελληνικών τραπεζών.
Πρωταθλητής των εισροών για την περίοδο Νοεμβρίου 2014 - Φεβρουαρίου 2015 αναδείχθηκε η κατηγορία διαχείρισης διαθεσίμων βραχυπρόθεσμης διάρκειας και συγκεκριμένα τα αμοιβαία κεφάλαια που τοποθετούν τα κεφάλαιά τους σε προϊόντα χρηματαγοράς και σε ομόλογα μηδενικού επιτοκίου (όπως π.χ. τα γερμανικά), σε ξένες αγορές. Οι εισροές ανήλθαν στα 787 εκατ. ευρώ πενταπλασιάζοντας το συνολικό ενεργητικό της κατηγορίας στα 931 εκατ. ευρώ και αποτελεί πλέον το 13,6% (από 2,27% στις 30/10/2014) του συνολικού υπό διαχείριση ενεργητικού των αμοιβαίων κεφαλαίων, το οποίο ανήλθε τη 13η Φεβρουαρίου στα 6,8 δισ. ευρώ.
Εκροές 179 εκατ.
Οι μεγαλύτερες εκροές ύψους 179 εκατ. σημειώθηκαν στην κατηγορία των αμοιβαίων που τοποθετούν τα διαθέσιμά τους κυρίως σε προθεσμιακές καταθέσεις ελληνικών τραπεζών, σε έντοκα γραμμάτια και δευτερευόντως σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Εκροές 171 εκατ. σημειώθηκαν στα αμοιβαία ειδικού τύπου που σε πολλές περιπτώσεις έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.
Στο πλαίσιo αποστροφής προς το ελληνικό ρίσκο, εκροές σημειώθηκαν την ίδια περίοδο στις κατηγορίες μετοχικών και ομολογιακών αμοιβαίων εσωτερικού, ύψους 29,5 εκατ. και 60,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, με τους επενδυτές και τους μεριδιούχους να στρέφονται προς χαρτοφυλάκια που είναι τοποθετημένα σε ομολογιακούς και μετοχικούς τίτλους εξωτερικού ανεπτυγμένων αγορών. Συνολικά στο τετράμηνο το ενεργητικό των αμοιβαίων αυξήθηκε κατά 517,5 εκατ. ευρώ.
Bookmark and Share