Που είναι η μέριμνα για τη Θράκη κ.Πρωθυπουργέ? - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007

Που είναι η μέριμνα για τη Θράκη κ.Πρωθυπουργέ?

Οι κάτοικοι της ορεινής Ροδόπης ακούν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για "προτεραιότητα στην περιφέρεια" και "μέριμνα για τη Θράκη" και γελούν.Κι αυτό γιατί-εκτός των άλλων- εργαζόμενοι θεωρούνται για τον ΟΑΕΔ όσοι κάτοικοι της περιοχής έχουν εισόδημα 200 ευρώ το χρόνο!! . Ο οργανισμός δεν τους δίνει κάρτα ανεργίας, διότι κρίνει ότι και με εισόδημα 200 ευρώ ετησίως δεν θεωρούνται άνεργοι. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να απορροφηθούν στα επιδοτούμενα προγράμματα που "τρέχουν" στο νομό.
Παρά τα πενιχρά τους εισοδήματα και την αποδεδειγμένη ανεργία που μαστίζει την ορεινή Ροδόπη, ο ΟΑΕΔ δεν τους χορηγεί την κάρτα ανεργίας με αποτέλεσμα να είναι αποκλεισμένοι από προγράμματα κατάρτισης, ευρωπαϊκά προγράμματα και εποχιακές προσλήψεις. Όπου δηλαδή κρίνεται απαραίτητη η προσκόμιση της κάρτας ανεργίας για συμμετοχή στην προκήρυξη κάλυψης των όποιων κενών θέσεων.

Απεγνωσμένοι οι κάτοικοι και οι κοινοτάρχες Οργάνης και Κέχρου ζήτησαν έγκαιρα την παρέμβαση του διοικητή του ΟΑΕΔ για την επίλυση του προβλήματος, χωρίς όμως να πάρουν καμία απάντηση. Σύμφωνα τον πρόεδρο της κοινότητας Οργάνης Ε. Εμίνογλου, ουσιαστικά ο ΟΑΕΔ θεωρεί ότι στην κοινότητα της Οργάνης δεν υπάρχει κανείς άνεργος. "Υποστηρίζεται, βάσει κείμενων διατάξεων, ότι και με 200 ευρώ ετησίως εισόδημα που έχουν πολλοί κάτοικοι, θεωρούνται εργαζόμενοι", δηλώνει ο πρόεδρος της κοινότητας και εξηγεί ότι πρόκειται για αγρότες, οι οποίοι δεν εξασφαλίζουν ούτε καν τα απαραίτητα για να ζήσουν. .
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποκλεισμού τους είναι ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν στις τριάντα επιδοτούμενες θέσεις κατάρτισης που προσφέρονται από την Αναπτυξιακή Ροδόπης. Προϋπόθεση είναι να έχουν κάρτα ανεργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, καιρό τώρα, γνωστοποιήθηκε το θέμα στον διοικητή του ΟΑΕΔ, αλλά επίσημη απάντηση δεν δόθηκε, ομοίως και λύση στο πρόβλημα.
"Πώς εξηγείται ότι ο άνθρωπος που έχει 200 και 300 ευρώ εισόδημα ετησίως είναι εργαζόμενος;" αναρωτιούνται κάτοικοι και κοινοτάρχες της Οργάνης και του Κέχρου. "Όλοι είναι χαμηλού εισοδήματος. Οι μισοί κάτοικοι της κοινότητας Οργάνης, περί τα 1.500 άτομα, έχουν εισόδημα κάτω από 2.000 ευρώ", δηλώνουν οι γνώστες και περιγράφουν καθημερινές εικόνες συνωστισμού, όπου εκατοντάδες προσέρχονται στα γραφεία των κοινοτήτων για να πάρουν το επίδομα της φτώχειας, τα 600 ευρώ το χρόνο.
Ούτε ως εποχικοί…
Οι κάτοικοι της περιοχής λόγω του ότι δεν διαθέτουν κάρτας ανεργίας δεν μπορούν να πάρουν μέρος σε κανένα πρόγραμμα, δεν έχουν καμιά ευκαιρίας πρόσληψης. Ακόμη και ως εποχικοί εργάτες αδυνατούν να εργαστούν στην ίδιά τους την κοινότητα, καθώς θα πρέπει να προσκομίσουν κάρτα ανεργίας, την οποία δεν έχουν. Έτσι προτιμώνται εργάτες από την Κομοτηνή και οι άνεργοι της Οργάνης και του Κέχρου αποκλείονται στο ίδιο τους το χωριό. Oι κάτοικοι νιώθουν και γεωγραφικά και γραφειοκρατικά αποκλεισμένοι..
(πηγή"Μακεδονία")
Bookmark and Share