Ο φόβος και ο τρόμος των επιβατών που μετακινούνται με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα οι πορτοφολάδες και οι ελαφροχέρηδες.
Οι δράστες μηχανεύονται δεκάδες τρόπους, προκειμένου να κλέψουν πορτοφόλια και κινητά τηλέφωνα, ενώ τα κρούσματα λαμβάνουν πλέον διαστάσεις επιδημίας.
Από τις συλλήψεις που έχουν γίνει προκύπτει ότι οι δράστιδες είναι κυρίως νεαρές αλλοδαπές, συνήθως Βουλγάρες ή Ρουμάνες, οι κινήσεις των οποίων είναι ταχυδακτυλουργικές. Λιγότερες φορές είναι τοξικομανείς ή περιστασιακά "κλεφτρόνια". Δρουν κατά δυάδες ή τριάδες, βάζοντας στο μάτι τα θύματά τους, ενώ στο τέλος της ημέρας μοιράζονται τα κέρδη. Οι συνηθέστερες μέθοδοι κλοπής είναι οι εξής:
*Η μέθοδος της ψαλίδας. Ο πορτοφολάς κρατά στο χέρι πάντα ένα προκάλυμμα, συνήθως πανωφόρι ή εφημερίδα, κάτω από το οποίο καλύπτει το χέρι του. Πλησιάζει το θύμα και με μία γρήγορη κίνηση βάζει τα δύο δάχτυλα, δείκτη και μεσαίο (σε σχήμα ψαλίδας), στην τσέπη ή την τσάντα και αφαιρεί το πορτοφόλι. Αυτό δεν μένει στα χέρια του δράστη, αλλά παραδίδεται σε συνεργό του, ο οποίος απομακρύνεται αμέσως από το σημείο και κατεβαίνει από το λεωφορείο. Ο δράστης παραμένει στο λεωφορείο, παριστάνοντας το σοκαρισμένο, μόλις αποκαλυφθεί η κλοπή.
*Η μέθοδος της εγχείρησης. Υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι δράστες χρησιμοποίησαν ξυραφάκι ή χαρτοκόπτη με λεπίδα, για να κόψουν μία τσάντα ή τσέπη που ενδεχομένως είναι κλεισμένες με φερμουάρ. Αφού σκίσουν το σημείο, αρπάζουν το πορτοφόλι. Κι εδώ υπάρχει συνεργός που παίρνει το πορτοφόλι και εξαφανίζεται.
*Η μέθοδος της σύγκρουσης. Παρατηρείται συνήθως κατά την επιβίβαση του θύματος στο λεωφορείο αλλά και κατά τη διάρκεια του συνωστισμού στη διαδρομή. Ένας δράστης πηγαίνει μπροστά από το θύμα και ο δεύτερος πίσω του. Ο πρώτος δήθεν υποχωρεί και πέφτει στο θύμα. Ο πίσω δράστης "δυσανασχετεί" με το σπρώξιμο και σπρώχνει ξανά μπροστά το θύμα. Τότε βρίσκει την ευκαιρία και κλέβει το πορτοφόλι ή ό,τι άλλο υπάρχει στις τσέπες του ανυποψίαστου επιβάτη.
Περισσότερα κρούσματα κλοπών σημειώνονται στις πλέον πολυσύχναστες γραμμές του ΟΑΣΘ. Τέτοιες θεωρούνται το λεωφορείο του Κορδελιού, της Σταυρούπολης, της Τούμπας, της Χαριλάου, της Νεάπολης, της Κηφισιάς και της Βούλγαρη.
Οι κλοπές στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε αριθμούς έχουν ως εξής:
-802 κλοπές σε μέσα μαζικής μεταφοράς όλης της χώρας αναφέρθηκαν πέρυσι στην αστυνομία
-Σε 7,05% ανήλθε το ποσοστό εξιχνιάσεων για τις κλοπές σε μέσα μαζικής μεταφοράς την περσινή χρονιά. Δηλαδή εξιχνιάστηκαν 57 κλοπές
-1.582 κλοπές σε μέσα μαζικής μεταφοράς καταγγέλθηκαν σε όλη τη χώρα από την αρχή της φετινής χρονιάς μέχρι και τον Σεπτέμβριο..
-Οι 209 από τις κλοπές που καταγγέλθηκαν φέτος, μέχρι και τον Σεπτέμβριο, εξιχνιάστηκαν, δηλαδή ποσοστό 12.88% ..