Πως στήθηκε "το μπλόκο" στο Press-gr. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

Πως στήθηκε "το μπλόκο" στο Press-gr.

Αναδημοσιεύουμε σήμερα 2 κείμενα που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκαν οι διωκτικές αρχές προκειμένου να σπάσουν την ανωνυμία των διαχειριστών του δημοφιλέστερου blog press-gr.blogspot.
Το πρώτο,"προφητικό" κείμενο δημοσιεύτηκε απ΄το Greece-Salonika στις 18/1/2008 και αναδημοσιεύτηκε από πολλά ηλεκτρονικά ΜΜΕ και το δεύτερο-το οποίο συμπληρώνει αλλά και επιβεβαιώνει το πρώτο..-δημοσιεύτηκε στο χθεσινό φύλλο της "Ελευθεροτυπίας" .

1."Προς ενημέρωση των συνbloggers (και όχι μόνο)..
Καθώς (τα γνωστά ) πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στην ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών,θεωρώντας ότι θίγονται από τα ψηφιακά δημοσιεύματα σε ορισμένα blogs εξέφρασαν την πρόθεσή τους να προβούν σε μηνύσεις καλό είναι να δούμε τι προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις..Ο εντοπισμός ενός blogger δεν είναι απλή υπόθεση, ειδικά αν το επίμαχο ιστολόγιο φιλοξενείται σε μία από τις (δωρεάν) υπηρεσίες διαδικτυακών κολοσσών, όπως η Google (blogspot.com) ή η Wordpress.com.Τo "απόρρητο" των blogs με κατάληξη σε .com,καλύπτεται απ΄την Αμερικανική νομοθεσία,βάση της συμφωνίας που κάνει ο εν δυνάμει νέος μπλόγκερ με την εταιρεία που φιλοξενεί το blog του τη στιγμή που πατάει το "I agree" στους όρους που θέτει η εκάστοτε εταιρεία πριν επιτρέψει τη λειτουργία του νέου ιστοτόπου.H Αμερικανική νομοθεσία,που είναι χρόνια μπροστά σε τέτοια θέματα,προβλέπει ρητά πως "δεν επιτρέπεται να γίνει άρση του απορρήτου λόγω συκοφαντικής δυσφήμισης".Αυτός είναι και ο λόγος που το blogme.gr είχε τα γνωστά προβλήματα (λόγω της κατάληξης σε .gr),ενώ δεν είχε πρόβλημα το blog που φιλοξενούνταν στις σελίδες του και για του οποίου τα δημοσιεύματα μήνυσε το blogme.gr ο κ.Λιακόπουλος..Αυτό είναι και το κλειδί σε κάθε υπόθεση..Αν ο εισαγγελέας που το χειρίζεται κρίνει ότι δεν πρόκειται για συκοφαντική δυσφήμηση, αλλά για πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα (όπως είναι ο εκβιασμός) ΜΟΝΟ TOTE γίνεται άρση απορρήτου και το αρμόδιο τμήμα της Ασφάλειας μπορεί να εντοπίσει,μετά από εισαγγελική εντολή,-σχετικά εύκολα είναι αλήθεια-τα ηλεκτρονικά ίχνη του blogger.Στις ΗΠΑ, οι bloggers προστατεύονται από το πρώτο άρθρο του Συντάγματος, που δίνει σε όλους "το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου". Κανένα αμερικανικό δικαστήριο, ωστόσο, δεν έχει κληθεί να αποφανθεί για τους νόμους που οφείλουν να ακολουθούν οι bloggers της χώρας. Πρόσφατα όμως έγιναν κάποια πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. To 2006, το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας γνωμοδότησε ότι οι bloggers "δεν θα διώκονται ποινικά αν ο διαδικτυακός τους τόπος φιλοξενεί σχόλια αναγνωστών που είναι συκοφαντικά προς τρίτα πρόσωπα." Λίγο αργότερα μάλιστα το ίδιο δικαστήριο αναγνώρισε και το δικαίωμά τους "να μην αποκαλύπτουν τις πηγές τους"..

2."Μέσω ΗΠΑ το μπλόκο στους bloggers
Το πρώτο ραντεβού της ελληνικής Δικαιοσύνης με τη δημοσιογραφική ανωνυμία των bloggers ήταν αυτό που έγινε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής στα γραφεία της εβδομαδιαίας οικονομικής εφημερίδας «Ο Κόσμος του Επενδυτή».
Η έρευνα θα συνεχιστεί για άλλα 4 πρόσωπα.Ο... κόσμος του ανακριτή έφτασε στο γραφείο του διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας έπειτα από μια σειρά δημοσιευμάτων στο «press-gr.blogspot.com», τα οποία στον εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο λειτουργίας του blog έχουν προκαλέσει περισσότερες από εκατό αγωγές και μηνυτήριες αναφορές για προσβολή προσωπικότητας και συκοφαντική δυσφήμηση. Αναμένεται, όμως, η έρευνα να συνεχιστεί και σε τουλάχιστον τέσσερα ακόμα πρόσωπα που φέρονται να έχουν δικαιώματα διαχειριστή στο συγκεκριμένο blog. Οι προσβολές και οι συκοφαντικές δυσφημήσεις, όμως, δεν αρκούσαν για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες περί άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, ώστε από τις αμερικανικές Αρχές να παρασχεθούν στοιχεία ηλεκτρονικών ιχνών των διαχειριστών του συγκεκριμένου blog, ένας εκ των οποίων φέρεται να ήταν και ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας, δημοσιογράφος Ανδρέας Καψαμπέλης. Και δεν αρκούσαν, γιατί χρειαζόταν τουλάχιστον ένα κακούργημα, καθώς η προσβολή προσωπικότητας και η συκοφαντική δυσφήμηση είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα. Μέχρι που στα γραφεία της Εισαγγελίας έφτασε και η στοιχειοθέτηση κακουργήματος. Πριν από 14 μήνες, ο δημοσιογράφος του «Βήματος», Βασίλης Χιώτης, σύμφωνα με πληροφορίες, κατήγγειλε στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής ότι όχι μόνον έβλεπε συκοφαντικά δημοσιεύματα που τον αφορούσαν στο «press-gr», αλλά ελάμβανε και e-mails στον προσωπικό του λογαριασμό στην εφημερίδα, σύμφωνα με τα οποία ανώνυμοι τον εκβίαζαν ζητώντας του 30.000 ευρώ , ώστε να σταματήσουν να γράφουν όσα έγραφαν στο blog. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία και την υπόθεση ανέλαβε ο 5ος τακτικός ανακριτής. Ηταν προφανές ότι ο συνδυασμός των προσβλητικών δημοσιευμάτων με την απόπειρα εκβιασμού θα οδηγούσε στην άρση του απορρήτου αναφορικά με το blog.
Ετσι, κατόπιν αιτήματος δικαστικής συνδρομής των ελληνικών Αρχών προς τις ΗΠΑ -όπου εδρεύει η εταιρεία Google, λογισμικό και server της οποίας χρησιμοποιεί οποιοσδήποτε ανοίγει διαδικτυακό ημερολόγιο στο «blogspot.com»-, έφτασαν στην Ελλάδα στοιχεία αυτού ή αυτών που διαθέτουν δικαιώματα διαχειριστή στο «press-gr.blogspot.com». Ενας από αυτούς φέρεται να είναι και ο Α. Καψαμπέλης. Ο ανακριτής ζήτησε τη συνδρομή δύο αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και έτσι, το μεσημέρι τη Παρασκευής, πέρασε την είσοδο της εφημερίδας στη λ. Συγγρού. Κατά τη διάρκεια της πολύωρης έρευνας, παρόντες ήταν και οι νομικοί σύμβουλοι της εφημερίδας, ενώ ο δημοσιογράφος απουσίαζε. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε δύο υπολογιστές στο γραφείο του Α. Καψαμπέλη, οι οποίοι παραδόθηκαν στις Αρχές και, σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική τους εξέταση επιβεβαίωνε την ύπαρξη υλικού που ήταν ήδη αναρτημένο στο «press-gr.blogspot.com»."
Bookmark and Share