Κατά της τσιμεντοποίησης των "Μύλων Αλλατίνη". - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

Κατά της τσιμεντοποίησης των "Μύλων Αλλατίνη".

Ε-mail από cholop******@msn.com


"Γεια σας και συγχαρητήρια, από καιρό έχω παρακολουθήσει με χαρά το blog σας. Πιστεύω πως οι προσπάθειες αυτές είναι ότι καλύτερο μπορεί να γίνει επί του παρόντος και αξίζουν της βοήθειας όλων.
Είμαι κάτοικος της Θεσσαλονίκης, περιοχή Ντεπό και πρόσφατα κυκλοφορεί στην περιοχή μας η πρόσκληση που επισυνάπτω, τα στοιχεία της δεν τα έχω εξακριβώσει αλλά ακούγονται πιθανά... και όπως καταλαβαίνετε αφορά το Αλλατίνη, το οποίο από καιρό πολλοί το καλοκοιτάζουν...
Πιστεύω πως και με τη δική σας συνδρομή θα γνωστοποιηθεί πολύ περισσότερο και ίσως η προσέλευση του κόσμου είναι μεγαλύτερη.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Χρήστος Χ."


Εδώ: Play slideshow

*click στο έγγραφο για μεγέθυνση.

12 σχόλια:

  1. Τσιμεντο να γινουν ρε.
    και ετσι οπως ειναι με τα πρεζακια να αλωνιζουν και τα ποντικια να κανουν παρτυ,καλυτερα ειναι???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα ας το γγκρεμίσουν, έκανε τη δουλειά του.
    Το 1992 ο τότε υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ, ξαναθυμήθηκε τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης, δηλαδή εκεί που δεν επιτρεπόταν να χτίσουν ψηλότερα ή περισσότερο, αγοράζαν απο τον ιδιοκτήτη του διατηρητέου ΑΛΛΑΤΙΝΗ, όσα μέτρα χρειαζόταν και κάναν ότι θέλαν. Το τελικό ύψος του διατηρητέου, ήταν το ύψος της ψηλότερης καμινάδας!!!!!! και αφορούσε ΟΛΟ το εμβαδόν του διατηρητέου, (δηλ. η σκοπιά που υπήρχε μπροστά στη στάση είχε ύψος 31,8m και ας μη το βλέπατε εσείς)
    Συμπωτικά, εντελώς, ιδιοκτήτης τότε του ΑΛΛΑΤΙΝΗ, ήταν ο υπουργός που έβγαλε την απόφαση.
    Νομίζω πως λεγόταν Μάνος, δεν ξέρω αν παραμένει ιδιοκτήτης, ευτυχώς δεν είναι υπουργός. Παραμένει πολυπράγμων πάντως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τόσα χρόνια που έχει μαζευτεί εκεί όλη η βρωμια και όλοι τα πρεζόνια ήταν καλύτερα;
    Τί πρέπει να γίνει για να καταλάβετε ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι η ΜΟΝΗ περίπτωση να προσωρησει αυτή η κολοχώρα μπροστα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άνήκω στους περίοικους που προσπαθούμε να σταματήσουμε το ΠΑΡΑΝΟΜΟ κτίσιμο των πολυκατοικιών στο χώρο ΑΛΛΑΤΙΝΗ.Κόντρα σε ισχυρά συμφέροντα, προσπαθούμε για το ΝΟΜΙΜΟ!!!!Δεν μας λείπει το τσιμέντο, αλλά λίγος χώρος για ανάσα.Ελάτε να ενημερωθείτε για να μη σβήσει η ελπίδα για αντίδραση.
    Δ.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Χρήστο Χ., φυσικά και αυτά που αναφέρονται στην ανακοίνωση είναι αληθινά.Πρόκειται για μια ακόμη ΠΑΡΑΝΟΜΗ τσιμεντοποίηση, κόντρα στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο μας έχει δικαιώσει (τους περίοικους).Κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά χρειαζόμαστε δύναμη και ενίσχυση στη φωνή μας και στην αντίδραση μας.Στη διάθεσή σου για κάθε ενημέρωση.Και ευχαριστούμε για το "σήκωμα" της ανακοίνωσης μας στο blog.
    Δέσποινα Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι απλό και εύκολο λίγα από τα χρήματα που ξοδεύονται σε έργα βιτρίνας (βλ. "αναπλάσεις παραλίας", πεζοδρόμια κλπ. ανακατασκευές χώρων που ήδη υπάρχουν και λειτουργούν μια χαρά) να δοθούν για την απαλλοτρίωση και αναπαλαίωση ενός χώρου που 1) είναι μνημείο χαρακτηριστικό για την πόλη και 2) είναι ένας από τους τελευταίους ελάχιστους χώρους. Όμορφες πόλεις χωρίς ενεργούς πολίτες ΔΕΝ υπάρχουν. Η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν δημιουργεί όμορφες πόλεις αλλά γεμάτα πορτοφόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. “OXI” στην οικοπεδοποίηση των «Μύλων Αλλατίνη»

    …Η αντίδραση όλων μας στην άμεση ανατροπή της νέας απόφασης για οικοπεδοποίηση του «Μύλοι Αλλατίνη» είναι η ελάχιστη προσφορά μας στην πόλη μας, που είναι η πόλη με το λιγότερο ελεύθερο χώρο και το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο και στην περιοχή – καρδιά της πόλης με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση. Η αντίδρασή μας στην κατάργηση του υπέρμετρου και μοναδικού για την εποχή του συντελεστή δόμησης, θεωρείται υποχρέωση μας για την παύση του σκανδάλου που προκαλεί.
    Με τον τρόπο αυτό, αφενός διατηρείται, σώζεται και αναδεικνύεται το μνημείο και αφετέρου διαφυλάσσεται ένας ελεύθερος χώρος, που τόσο έχει ανάγκη η πόλη μας. Ζητάμε από την πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου να σταματήσει να υποστηρίζει τις εταιρείες – οικοπεδούχους του ακινήτου και να συνταχθεί με το συμφέρον της πόλης και των πολιτών της.
    Νίκος Γιαννόπουλος
    Στρατής Πλωμαρίτης
    Μιχάλης Τρεμόπουλος

    Διαβάστε την ανακοίνωση των νομαρχιακών παρατάξεων:


    Φιλίππου 51, 54631 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196,
    e-mail: ecology-trem@nath.gr www.ecology-salonika.org

    11.2.2008


    ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΛΑΤΙΝΗ
    Κατέθεσαν 3 παρατάξεις της αντιπολίτευσης
    στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης

    Το θέμα του μνημείου της βιομηχανικής κληρονομιάς των παλιών μύλων Αλλατίνη, έθεσαν σήμερα 11.2.08, με ανεξάρτητα ψηφίσματά τους οι παρατάξεις με επικεφαλής τους Νίκο Γιαννόπουλο και Μιχάλη Τρεμόπουλο. Ο νομάρχης Π. Ψωμιάδης αρνήθηκε να συζητηθεί το θέμα στο σώμα. Μετά από διαβουλεύσεις, τα δύο σχέδια ψηφίσματος ενοποιήθηκαν σε ένα, το οποίο συνυπέγραψε και η παράταξη με επικεφαλής τον Στρατή Πλωμαρίτη.
    Το πλήρες κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος είναι το εξής:

    «Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης εκφράζει τη ριζική αντίθεση του στη νέα Υπουργική Απόφαση (ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/20520/588/18.04.2006) του Υπουργού Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκη, με την οποία εγκρίνεται το χτίσιμο οκτώ (8) νέων οικοδομών ύψους είκοσι (20) μέτρων, στον περιβάλλοντα χώρο του διατηρητέου συγκροτήματος «ΑΛΕΥΡΟΜΥΛΟΙ ΑΛΛΑΤΙΝΗ» στην καρδιά της πόλης μας.

    Το 1992 ο τότε κάτοχος του ακινήτου, Υπουργός ο ίδιος της τότε Κυβέρνησης, πετυχαίνει με σκοτεινές μεθοδεύσεις Συντελεστή Δόμησης 4,2 αντί του ισχύοντα από το 1979 του 2,4. Ανάλογη Υπουργική Απόφαση του 2003 ακυρώθηκε το 2005 από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
    Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης εκφράζει τη ριζική αντίθεσή του στην έκδοση της υπ’ αριθ. 2297/2006 οικοδομικής άδειας της διεύθυνσης πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, όπου γίνεται μνεία περί υπάρξεως υπολοίπου συντελεστή δόμησης στο οικόπεδο των αλευρόμυλων ΑΛΛΑΤΙΝΗ στην οδό Σοφούλη, για το οποίο έχει συντελεστεί η μεγαλύτερη μεταφορά συντελεστή δόμησης στην ιστορία του θεσμού.

    Όπως επιτάσσει ο ν. 880/1979, μετά τη μεταφορά συντελεστή δόμησης, αφαιρείται αυτός παγίως από τον εκάστοτε ισχύοντα συντελεστή δόμησης του συγκεκριμένου ακινήτου, είτε απομένει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης είτε όχι. Ωστόσο, μετά την κήρυξη ως διατηρητέου του βιομηχανικού συγκροτήματος «ΜΥΛΟΙ ΑΛΛΑΤΙΝΗ», δεν απομένει συντελεστής δόμησης που να αντιστοιχεί στο οικοδομικό τετράγωνο των μύλων Αλλατίνη, καθόσον η ανωτέρω οικοδομική άδεια φέρεται να αφορά οικόπεδο με συντελεστή δόμησης (συνολικά 4,2 συμπεριλαμβανομένου και του μεταφερθέντος) πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που ισχύει, με βάση το ισχύον γενικό πολεοδομικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης, που είναι 2,4.

    Η οικοδομική αυτή άδεια του υπόγειου παρκινγκ τελεί ήδη σε αναστολή με προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ, μετά από προσφυγή κατοίκων, της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και της «Θεσσαλονίκης των πολιτών και της οικολογίας».
    Η αντίδραση όλων μας στην άμεση ανατροπή της νέας απόφασης για οικοπεδοποίηση του «Μύλοι Αλλατίνη» είναι η ελάχιστη προσφορά μας στην πόλη μας, που είναι η πόλη με το λιγότερο ελεύθερο χώρο και το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο και στην περιοχή – καρδιά της πόλης με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση. Η αντίδρασή μας στην κατάργηση του υπέρμετρου και μοναδικού για την εποχή του συντελεστή δόμησης, θεωρείται υποχρέωση μας για την παύση του σκανδάλου που προκαλεί.
    Με τον τρόπο αυτό, αφενός διατηρείται, σώζεται και αναδεικνύεται το μνημείο και αφετέρου διαφυλάσσεται ένας ελεύθερος χώρος, που τόσο έχει ανάγκη η πόλη μας.
    Ζητάμε από την πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου να σταματήσει να υποστηρίζει τις εταιρείες – οικοπεδούχους του ακινήτου και να συνταχθεί με το συμφέρον της πόλης και των πολιτών της».

    Οι επικεφαλής των παρατάξεων
    Νίκος Γιαννόπουλος
    Στρατής Πλωμαρίτης
    Μιχάλης Τρεμόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μια ιστορική αναδρομή της κατάστασηςαπό το blog I Love Thessaloniki

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. oti kai na lete,tha to xtisoume!

    ergolavoi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. oti kai na lete,tha to xtisoume!

    ergolavoi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η συγκέντρωσε μάζεψε αρκετό κόσμο και είχε έναν βασικό άξονα ενημέρωσης μέσω φυλλαδίων που μοιράστηκαν. Επίσης μαζεύτηκαν υπογραφές για να προωθηθεί το θέμα στο δημοτικό και νομαρχιακό συμβούλιο, γιατί οι "τοπικοί άρχοντες" δεν παίρνουν μάλλον από λόγια.

    Το καπέλωμα της φάσης βέβαια από το ΠΑΣΟΚ ήταν άθλια. Έσκασε και ο Μαγκριώτης να το παίξει μάγκας με το bluetooth στο αυτί και το κουστούμι στην τρίχα. Το ΠΑΣΟΚ μάλλον δεν βλέπει ότι έχει πάρει φωτιά ο κώλος του, καπελώματα μου θέλει... Τραγικό να συζητάνε στην διάρκεια της συγκέντρωσης σε ποιο ξενοδοχείο θα μείνουν στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

    Κατά τα άλλα μοιράστηκαν φυλλάδια από το http://www.peiratesalonica.gr για την υποθαλάσσια αρτηρία και ο κόσμος που κατέβηκε ανεξάρτητα στο δρόμο και όχι για να "ψωνίσει" όπως τα λαμόγια του ΠΑΣΟΚ είδε την κατάσταση από κοντά και έκανε μια πρώτη δράση.


    Υ.Γ. τραγικό να διαμαρτύρονται οι ΠΑΣΟΚΟΙ όταν αυτός που έκανε την αποχαρακτήρισει των περιοχών ήταν ο Βενιζέλος κόντρα σε απόφαση της Μελίνας Μερκούρη όταν ήταν εκείνη υπουργός πολιτισμού. ΠΑΣΟΚοι στο 24 - 23 - 22 % θα κλείσετε φέτος !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για να είμαστε δίκαιοι:
    Η αρχική πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση ανήκει στο ΠΑΣΟΚ.
    Πολύ παλιότερα, από το 2003, η "Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας" (Τάσος Κουράκης) είχε προτείνει στους περιοίκους να γίνει συγκέντρωση, όμως η ιδέα δεν είχε προχωρήσει. Οι ενδιαφερόμενοι περίοικοι υιοθέτησαν την πρωτοβουλία και κάλεσαν όλους τους κατοίκους να συμμετάσχουν και πράγματι υπήρχε μεγάλη συμμετοχή από τους κατοίκους της περιοχής που δεν πήγαν κομματικά αλλά για να διαμαρτυρηθούν. Πριν από τη συγκέντρωση, οι περίοικοι που ενδιαφέρονται ενημέρωσαν ΟΛΕΣ τις δημοτικές και νομαρχιακές παρατάξεις και συμμετείχαν ακόμη η "Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας" και η "Οικολογική Κϊνηση Θεσσαλονίκης". Επίσης ήταν οι "Πειρατές της παραλιακής" (κατά της υποθαλάσσιας).
    Για την ιστορία: Το Αλλατίνη χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο με απόφαση της τότε Υπουργού Άννας Ψαρούδα - Μπενάκη (1991). Όταν έγινε το ΣΚΑΝΔΑΛΟ με το συντελεστή δόμησης μαμούθ ο εκ των ιδιοκτητών Στέφανος Μάνος ήταν Υπουργός Οικονομικών (1992). Η τωρινή επίθεση τσιμεντοποίησης ξεκίνησε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ως Υπουργό Πολιτισμού, το 2003.
    Η απόφαση Βενιζέλου ακυρώθηκε από το ΣτΕ και βγήκε νέα απόφαση με ίδιο περιεχόμενο επί υπουργίας Βουλγαράκη και με ευθύνη Ζαχόπουλου (ως Προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share