Προσθαφαιρέσεις εκατομμυρίων και κόντρες"συμμάχων"εν όψει της αγοράς εξοπλισμών. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

Προσθαφαιρέσεις εκατομμυρίων και κόντρες"συμμάχων"εν όψει της αγοράς εξοπλισμών.

Μπροστά σε μιαν αριθμομηχανή θα περάσουν τις επόμενες εβδομάδες τους τα μέλη μιας ευαρίθμου επιτροπής αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας.
Το αποτέλεσμα των... προσθαφαιρέσεών τους θα αποδειχθεί καθοριστικό, λένε στο «Πεντάγωνο», για το κατά πόσον είναι συμφέρουσα η αντικατάσταση μέσω συμψηφισμού 45 παλαιού και νέου τύπου Μιράζ με ισάριθμα σύγχρονα Ραφάλ, όπως προβλέπει η πρόσφατη πρόταση του Γάλλου προέδρου Σαρκοζί προς τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή.

Ωστόσο η γαλλική πρόταση δεν είναι παρά μία από τις πολλές πτυχές της «μεγάλης αερομαχίας των Αθηνών» όπου εμπλέκονται όλες οι αεροδιαστημικές βιομηχανίες Ευρώπης και ΗΠΑ. Κι αυτό καθώς οι επίσημοι σχεδιασμοί της Ελλάδας προβλέπουν- πέραν την εξεταζόμενης «τράμπας» Μιράζ με Ραφάλ- την άμεση αγορά άλλων 40 έως 60 αεροσκαφών και άλλων περίπου 80 λίγο αργότερα...
Μεγάλη κινητικότητα υπάρχει από την πλευρά των Αμερικανών που «παίζουν» με δύο εταιρείες, τη Λόκχιντ (με το νέο F-16 και το F-35) και την Μπόινγκ (με το Σούπερ Χόρνετ F-18) και δευτερευόντως από τη Μόσχα με το Σουχόι. Η επιτροπή του «Πενταγώνου» θα πρέπει να υπολογίσει αν συμφέρει, από οικονομικής πλευράς, να διατηρηθεί ο υπάρχων στόλος των 45 Μιράζ (εκσυγχρονίζοντας τα 20 εξ αυτών σε νέου τύπου Μιράζ 2000-5) ή να αποκτηθούν 40-45 νεώτερης τεχνολογίας Ραφάλ. Βασική παράμετρος του υπολογισμού θα είναι η τιμή επαναγοράς από το Παρίσι τόσο των 20 παλαιών όσο και των 25 νέων ή ήδη εκσυγχρονισμένων Μιράζ. Η Αεροπορία δεν θέλει να πωλήσει «κοψοχρονιά» ιδίως τα μόλις ενός έτους Μιράζ 2000-5, και θα ήθελε να εξετάσει ξεχωριστές προσφορές επαναγοράς για τα παλαιά και νέα Μιράζ. Κρίσιμο είναι πόσο θα υπολογιστεί η τιμή του Μιράζ 2000 σε σχέση με τα περίπου 65-70 εκατ. ευρώ που φέρεται να κοστίζει το Ραφάλ. Θα είναι μόνο 3-5 εκατ. ευρώ όπως λένε οι ανταγωνιστές, οπότε ή έκπτωση θα είναι ασήμαντη ή αρκετά παραπάνω;

7 σχόλια:

  1. ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!

    Σοχόι ή Ραφαλ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H υπερτιμημένη αγορά, από τό εντιμώτατο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, τών 15 νέων Mirage 2000-5Mk2, πρόσθεσε στό δημόσιο χρέος περίπου 950εκ. ευρώ, ενώ η ακόμη πιό υπερτιμημένη αναβάθμιση 10 παλιών στό επίπεδο -5Mk2 άλλα 500+εκ. Σύνολο ~1,5δίς.
    Υπάρχουν άλλα 20 περίπου παλιά (από τό 1988), επίσης αγορασμένα πανάκριβα από τό επίσης έντιμο τότε προεδρικό ΠΑΣΟΚ, τά οποία έχουν σχεδόν απαξιωθεί.
    Αν τά ανταλλάξουμε μέ 45 RAFALE Χ 70εκ.=3,15δίς καί πληρώσουμε πάνω από (3,15δίς-1,5δίς =) 1,65δίς (τά ξευτιλίσαμε πιά τά δίς), είμαστε γιά μπάτσες.
    Ετσι απλά είναι τά γράμματα.

    Αντε μή θυμηθώ καί τά πεταμένα δίς γιά κάτι υποβρύχια πού γέρνουν, γιά κάτι Leopard χωρίς πυρομαχικά, γιά κάτι ιπτάμενα ραντάρ πού επειδή δέν πετάνε σκέφτονται νά τά εγκαταστήσουν σέ καμμιά βουνοκορφή....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣYMΦΩNΩ ME TON ΠPΩTO ΣXOΛIAΣTH.G AΠO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣYMΦΩNΩ ME TON ΠPΩTO ΣXOΛIAΣTH.G AΠO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τa Souxoi einai makran ta kalytera.Alla de mas pairnei na mhn agorasoume apo amerikh meria.ksexaste to

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιατί τι θα μας κάνουν οι αμερικάνοι εαν δεν αγοράσουμε;

    Θα μας σαμποτάρουν στα Εθνικά θέματα ή θα μας κάψουν; :-S

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. me tin dedomeni oikonomiki katastasi poy vrisketai i ellada mallon pros anavathmisi twn palaiwn mirage pame.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share