"Ένα νέο αιματοκύλισμα των Βαλκανίων είναι πολύ πιθανό." - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

"Ένα νέο αιματοκύλισμα των Βαλκανίων είναι πολύ πιθανό."

Από το www.greekamericannewsagency.com

Tο βιβλίο του κ.Γιώργου Δελαστίκ « Το τέλος των Βαλκανίων» είναι η αιτία για την συνέντευξη που παραχωρεί ο έμπειρος αναλυτής,δημοσιογράφος και συγγραφέας στο greekamericannewsagency.com και στην οποία κάνει τις δικές του-πολύ ανησυχητικές- προβλέψεις για την περιοχή των Βαλκανίων και όχι μόνο:

Ερ.Ποιο θεωρείτε το πιο σημαντικό γεγονός αυτήν την εποχή για τα Βαλκάνια;
Απ. «Το σημαντικότερο γεγονός της εποχής μας στα Βαλκάνια, αυτό που σφραγίζει και το μέλλον τους, είναι η διεθνής αναγνώριση της μονομερούς ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου. Πρόκειται για εξέλιξη δραματικής σημασίας. Μονιμοποιεί ουσιαστικά τη χρήση στρατιωτικής βίας από ξένες δυνάμεις για την απόσπαση εδαφών από την επικράτεια μιας χώρας, τη μετατροπή τους σε ντε φάκτο ανεξάρτητη περιοχή και τελικά τη διεθνή αναγνώρισή τους ως ανεξάρτητο κράτος. Η πολιτική αυτή, η οποία εντάσσεται στη γενικότερη τάση ενθάρρυνσης της βίαιης αλλαγής συνόρων, προοιωνίζει νέο κύκλο αιματηρών συγκρούσεων στα Βαλκάνια - στη Βοσνία, στην ΠΓΔΜ, στη Σερβία, ίσως ακόμη και στη Βουλγαρία με τη μεγάλη τουρκική μειονότητά της..»

Ερ.Η ΠΓΔΜ όπως δείχνουν τα τελευταία γεγονότα έχει μετατραπεί σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ. Εκτιμάτε πώς θα συνεχίσει να υπάρχει ως ενιαία χώρα ή σε λίγα χρόνια θα αποτελεί πραγματικότητα ο διαμελισμός της σε αλβανικό και σλαβικό κομμάτι;
Απ.«Η ΠΓΔΜ αποτελεί ένα τεχνητό κράτος. Οι δύο λαοί που κατοικούν εκεί έχουν εντελώς διαφορετικούς στόχους. Οι μεν Αλβανοί επιθυμούν την απόσχιση των εδαφών τους και την ενσωμάτωσή τους στο Κόσοβο και εν συνεχεία στην Αλβανία, οι δε Σλάβοι αναζητούν μια ταυτότητα που να τους καθιστά διακριτό έθνος από εκείνο των Βουλγάρων ή των Σέρβων, οι οποίοι θα απειλήσουν να τους απορροφήσουν στο μέλλον, ιδίως αν αποσχιστούν οι Αλβανοί. Το κράτος της ΠΓΔΜ είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβιώσει μακροπρόθεσμα ως ενιαίο κράτος. Το πιθανότερο είναι πως θα διασπαστεί σε σλαβικό και αλβανικό κομμάτι. Μέχρι τότε όμως αποτελεί άριστο πιόνι στα χέρια της Ουάσινγκτον, η οποία μέσω αυτού μπορεί να επηρεάζει τις σχέσεις τεσσάρων χωρών της περιοχής - Βουλγαρίας, Αλβανίας, Ελλάδας, Σερβίας.
Μετά τις πρόσφατες εκλογές στην ΠΓΔΜ που συνοδεύτηκαν από την έξαρση του αλυτρωτισμού και την ένταση στις σχέσεις Σλάβων και Αλβανών κατοίκων της ΠΓΔΜ, η επίλυση του θέματος της ονομασίας είναι πλέον ανέφικτη σε αυτή τη φάση.
Η προβολή βέτο εκ μέρους της κυβέρνησης Καραμανλή στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ - κάτι που θα ενίσχυε την αστική τάξη της ΠΓΔΜ, άρα και την επιθετικότητά της - συνιστά μονόδρομο. Καμία βάση συνεργασίας δεν υφίσταται με αυτό το επιθετικό προτεκτοράτο των ΗΠΑ. Οι σχέσεις Αθήνας - Σκοπίων έχουν πλέον τεθεί σε τροχιά επιδείνωσης, η οποία όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά και θα χειροτερέψει».

Ερ.Πώς σχολιάζετε την ορμητική ανάπτυξη της επιρροής της Τουρκίας στα Βαλκάνια, σε διαστάσεις πρωτοφανείς εδώ και έναν αιώνα; Ποιοι παράγοντες ευνόησαν ή ευνοούν αυτή τη νέα πραγματικότητα; Έχουν τελειώσει τα βάσανα και η αναταραχή στην περιοχή των Βαλκανίων;
Απ. «Η δυναμική επιστροφή της Τουρκίας και Βαλκάνια μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας συνιστά κορυφαία γεωπολιτική αλλαγή στην περιοχή μας. Όσο υπήρχε ο «υπαρκτός σοσιαλισμός» αλλά και η ενιαία Γιουγκοσλαβία, τα Βαλκάνια ήταν μια περιοχή απολύτως «φραγμένη» απέναντι στην τουρκική επιρροή. Η μοναδική «συμμαχική» χώρα των Βαλκανίων προς την Τουρκία ήταν η Ελλάδα, η οποία θεωρεί την Τουρκία ως τον απ' αριθμόν ένα εχθρό της!
Τώρα όμως όλα αυτά άλλαξαν. Η Άγκυρα επηρεάζει καθοριστικά την πολιτική ζωή της Βουλγαρίας μέσω του κόμματος της τουρκικής μειονότητας που συμμετέχει σε όλες τις βουλγαρικές κυβερνήσεις. Η Τουρκία έχει στενές σχέσεις με τη Βοσνία, την Αλβανία, το Κόσοβο, την ΠΓΔΜ.
Ουδέποτε μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, είχε η Τουρκία τόσο ισχυρή επιρροή στα Βαλκάνια όση έχει σήμερα.
Τις συνέπειες αυτών των εξελίξεων θα τις αισθανθούν τα Βαλκάνια και η Ελλάδα στο άμεσο μέλλον. Αν μάλιστα προχωρήσει και η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., οπότε η Άγκυρα θα μπορέσει να αξιοποιήσει τους εσωτερικούς μηχανισμούς της Ε.Ε. για την επέκταση της οικονομικοπολιτικής επιρροής της στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, το φασίζον στρατιωτικοπολιτικό καθεστώς της Άγκυρας θα αναδειχθεί σε ηγεμονική δύναμη στα Βαλκάνια."

11 σχόλια:

  1. Όλες αυτές οι αναλύσεις διάφορων "έγκριτων" μου θυμίζουν τις διάφορες θεωρίες που ακούγαμε παλιότερα περί μουσουλμανικών τόξων και άλλες αναλύσεις καφενείου που αποδείχτηκαν στη συνέχεια φούμαρα.

    Ας το πάρουμε χαμπάρι, ο δημόσιος λόγος στην Ελλάδα στερείται αξιοπιστίας και σοβαρότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΙ ΟΜΩΣ ΦΙΛΕ 4.07
    Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΕΠ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΙΣ ΤΩΡΙΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΙΝ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΕΙΑ.ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΕΣΕΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΙ ΟΜΩΣ ΦΙΛΕ 4.07
    Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΕΠ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΙΣ ΤΩΡΙΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΙΝ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΕΙΑ.ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΕΣΕΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτο είναι υποκειμενική άποψη, και συγκεκριμένα προσωπική σου.

    Για όποιον παρακολουθεί ελάχιστα τιε γεωπολιτικες και γεωστρατιγικές εξελίξεις, μπορεί να καταλάβει οτι τα λεγόμενα του Δελαστικ στην συγκεκριμένη περίπτωση ειναι ψύχραιμα, αντικειμενικά, ρεαλιστικά και δυστυχώς ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για τον 4.07 το λέω

    *τις γεωστρατηγικές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάντε έρωτα-όχι γεωπολιτική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάνουμε κάνουμε....
    Γεωπολιτική κάνουμε μόνο ανάμεσα...,στά διαλείμματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 5.57 an den kanis geopolitiki tote tha vrethi kapios alos na sou kani ''erota'' kai tha ponesi o kolos sou poliapo to othomaniko.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. O Delastik einai isws o kalyteros analtyths gia tetoia themata sthn Ellada.Den einai oute ksepoulhmenos oute praktoraki opws kapoioi alloi,onomata na mh leme.
    Kai ta logia tou kalo einai na ta lamvanoume sovara yp opsh

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. O Delastik einai isws o kalyteros analtyths gia tetoia themata sthn Ellada.Den einai oute ksepoulhmenos oute praktoraki opws kapoioi alloi,onomata na mh leme.
    Kai ta logia tou kalo einai na ta lamvanoume sovara yp opsh

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ή Δελαστίκ ή ΕΛΙΑΜΕΠ. Διαλέγετε και παίρνετε. Έχω την εντύπωση ότι αυτοί που προωθούν την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας εδώ στην Ελλάδα, εκόντες άκοντες θα καταστήσουν τον τόπο μας Τουρκική επαρχία. Το Ελληνικό κεφάλαιο δεν μπόρεσε ποτέ να ξεφύγει από την σαράφικη μεταπρατική του ουσία και πιστεύει ότι "ψηφίζοντας" Τουρκία θα επιβιώσει ως τέτοιο μια που δεν θέλει ή δεν μπορεί να γίνει αναπτυξιακό δημιουργικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share