Άρειος Πάγος:Ο έλεγχος σκληρών δίσκων υπολογιστών συνδεμένων στο Ίντερνετ απαιτεί εισαγγελική άδεια. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

Άρειος Πάγος:Ο έλεγχος σκληρών δίσκων υπολογιστών συνδεμένων στο Ίντερνετ απαιτεί εισαγγελική άδεια.

"Δεν εμπίπτει στη σφαίρα του απορρήτου των επικοινωνιών ο σκληρός δίσκος υπολογιστή που δεν συνδέεται με το ίντερνετ και ως εκ τούτου δεν απαιτείται εισαγγελική άδεια για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και την επεξεργασία του δίσκου στα εργαστήρια της ΕΛΑΣ".
Αυτό αναφέρεται σε γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κυρ. Καρούτσου, που απαντάει σε σχετικό ερώτημα της ΕΛΑΣ. Αντιθέτως, για την επεξεργασία σκληρού δίσκου που συνδέεται με ίντερνετ, προκειμένου να διακριβωθούν αδικήματα, απαιτείται εισαγγελική άδεια. Στη σχετική γνωμοδότηση επισημαίνεται επίσης ότι:
“Ο σκληρός δίσκος ενός υπολογιστή, εξαρτήματα και σύνεργα αυτού ως και πειστήρια ήχου δεν αποτελούν είδος επικοινωνίας. Κατόπιν τούτου, τα στοιχεία τα οποία βρίσκονται αποθηκευμένα στο σκληρό δίσκο ηλεκτρονικών υπολογιστών, σε εξαρτήματα αυτών, σε ψηφιακή φωτογραφική μηχανή ή σε άλλο υλικό φορέα, που ανήκει στον ύποπτο τέλεσης εγκλήματος και τα οποία δεν αναφέρονται σε κάποιας μορφής ανταπόκριση ή επικοινωνία με οποιονδήποτε τρόπο, δεν εμπίπτουν στην προστατευτική σφαίρα του απορρήτου των επικοινωνιών, με αποτέλεσμα, για την εργαστηριακή επεξεργασία των στοιχείων αυτών, να μην απαιτείται η διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών”.

13 σχόλια:

  1. Εάν πιστεύουν ότι με παρόμοιες μεθόδους θα συλλάβουν κάποιους επικίνδυνους τρομοκράτες, έχουν ελάχιστη επαφή με την πραγματικότητα.
    Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος, ότι οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ τρομοκράτες ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ με ΠΟΛΥ ΙΚΑΝΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ της πληροφορικής.
    Είναι πολύ λογικό να υποθέσουμε, ότι οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ τρομοκράτες, ΕΧΟΥΝ την ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ να «ξεφεύγουν» από παρόμοιες μεθόδους δικαστικής έρευνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ???
    ποιος δίσκος;
    ποιο πισί;
    ποιο ίντερνετ;

    ποιος υπολογιστής θεωρείται συνδεμένος στο ίντερνετ, ότι συμβάλλει στην επικοινωνία;

    ο δίσκος του υπολογιστή του χρήστη ή ο δίσκος του υπολογιστή server, π.χ. οι σέρβερς της forhtnet;

    νομίζω πως εννοείται μονο ο υπολογιστής της φόρτνετ...

    τελοσπάτνων δεν είναι ξεκλάθαρη η απόφαση αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ (σχεδόν σίγουρο) ότι εννοείται ΚΑΙ ο υπολογιστής του ΑΠΛΟΥ ΧΡΗΣΤΗ. Φυσικά, θα συλλαμβάνουν πολύ απλές περιπτώσεις και τίποτα περισσότερο. Οι «αετονύχηδες» του εγκλήματος, θα παραμένουν ανενόχλητοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. με λίγα λόγια άλλη μια ασαφής απόφαση της δικαισύνης?

    αυτή η ασάφεια είναι "ίδιο" των ελλήνων νομικών - απόρροια της ποιότητας των νομικών σπουδών που έτυχαν ή συμβαίνει και στην εσπερία;

    μήπως είναι καιρός να μιλάμε (κριτικά κι αρνητικά) για τι τι δικαστές βγάζουν τα πανεπιστήμια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ο δίσκος σε φλασάκι;
    που είναι συνδεμένος σε μα θύρα usb, σποραδικά ή μόνιμα;

    είναι γραμμή πλέον στους κατασκευαστές υπολογιστών η ενσωμάτωση στο σωμα του υπολογιστή μικρού ssd δίσκου, 10-20gb που να χωρά το λειτουργικό. Για τα υπόλοιπα όλα σε αρθρώματα μέσα από υποδοχές usb, ασύρματου usb!!!!! , nas.... μνήμες φλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. υπάρχουν αρκετοί που έχουν αυτά τα φλασάκια των 1-2 gb της transced, που έχουν εγκατεστημένα τα utilities του outloook express π.χ.

    με αυτό το φλασάκι συτνδέεσαι σε οποιονδήποτε συνδεμένο υ΄πολογιστή στο ίντερνετ σε θύρα usb και κατεβάζεις τα mails σου χωρίς να αποθηκεύνται στον client του υπολογιστή.

    μετά το βγάζεις και φεύγεις, παίρνοντας μαζί σου τα mails σου.

    εδώ τι γίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ας μη κατηγορούμε ΜΟΝΟ τους ΕΛΛΗΝΕΣ δικαστικούς.
    Σε σχέση με το θέμα που αναπτύσσεται ΤΩΡΑ, συμβαίνουν ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΑΙ στο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. kai pws tha kserei o mpatsos an to laptop mou exei mpei sto internet xwris prohgoumenws na to exei elegxei????????

    oi eisaggeleis tou Areiou pagou kseroun ti einai to pc kai ti to internet????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΟΛΟΙ οι υπολογιστές, στις «φυσιολογικές» περιπτώσεις, όταν μπαίνουν στο διαδίκτυο, ΔΙΝΟΥΝ ΕΥΚΡΙΝΩΣ την ταυτότητα τους.
    Με τους νόμους «περί τρομοκρατίας» που έγιναν, υπάρχει καταγραφή της κίνησης στο διαδίκτυο, στους πάροχους υπηρεσιών διαδικτύου (εταιρείες).
    Άρα, στις «φυσιολογικές» περιπτώσεις, γνωρίζουν πότε μπαίνει στο διαδίκτυο ο κάθε υπολογιστής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. > ΟΛΟΙ οι υπολογιστές, στις «φυσιολογικές» περιπτώσεις, όταν μπαίνουν στο διαδίκτυο, ΔΙΝΟΥΝ ΕΥΚΡΙΝΩΣ την ταυτότητα τους.
    > Με τους νόμους «περί τρομοκρατίας» που έγιναν, υπάρχει καταγραφή της κίνησης στο διαδίκτυο, στους πάροχους υπηρεσιών διαδικτύου (εταιρείες).
    Άρα, στις «φυσιολογικές» περιπτώσεις, γνωρίζουν πότε μπαίνει στο διαδίκτυο ο κάθε υπολογιστής.
    -------------------

    ΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΝΑ ΜΗ ΧΩΝΟΝΤΑΙ!

    Η δικαστική απόφαση αφορά σκληρό δίσκο κι όχι υπολογιστή.

    Ip παίρνει ο υπολογιστής, όχι ο σκληρός δίσκος. Ο δίσκος συρτάρι, ο δίσκος eSata.... οι δίσκοι c, d, e, κλπ σου λένε κάτι...

    Αμάν με αυτους τους άσχετους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. οι δίσκοι των υπολογιστών internet radio; που δεβ είναι υπολογιστ΄λες όσο storagge mediaserver;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. «Η δικαστική απόφαση αφορά σκληρό δίσκο κι όχι υπολογιστή.»

    Όταν θα ελέγξουν το σκληρό δίσκο, δεν θα ελέγξουν ΚΑΙ τον υπολογιστή;
    Δεν θα ελέγξουν και το IP;
    Έχεις αγνοία, ή παραπλανάς συνειδητά τους άλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. βλακέντιε, η ip σου δίνεται και καταγράφεται - στο σέρβερ του isp σου. όχι στον υπολογιστή σου. από αυτόν βέβαι μπορείς να την τσεκάρεις, να δεις ποια είναι, πηγαινοντας σε διάφορα σχετικά σιτέ.

    1ο σενάριο: υπολογιστής συνδεμένος στο ιντερνετ!
    ------------------------

    η έρευνα ξεκινά από το εξής.

    1. δίνεται σήμα από την ιντερπόλ στην ελας πως η τάδε ip καταγράφηκε σε σέρβερ που φιλοξενούσε site με επιλήψιμο περιεχόμενο ή ανέβασε (upload) επιλήψιμο υλικό φωτογραφίες ή κείμενα σε κάποιο site που φιλοξενείται σε κάποιον server στο εξωτερικό. Όλα αυτά καταγράφονται στα logfiles του σέρβερ που φιλοξενεί το site

    δες ένα παραδειγμα
    123.123.123.123 - - [26/Apr/2000:00:23:48 -0400] "GET /pics/wpaper.gif HTTP/1.0" 200 6248 "http://www.jafsoft.com/asctortf/" "Mozilla/4.05 (Macintosh; I; PPC)"


    ας πούμε πως καταγράφηκε η διεύθυνση ip 123.123.123.123

    Η Ιντερπόλ βρίσκει μέσα από το ripe.net (λέμε τώρα) πως αυτή η διεύθυνση ip αντιστοιχεί σε έλληνα isp. οπότε τη στέλνει στην Ελας.

    2. Η Ελας εφόσον η καταγγελλόμενη πράξη είναι διωκτέα από το ελληνικό δίκαιο και ξέροντας αν αυτή είναι της φορτνετ της οτενετ κλπ - έχει τα μπλοκς των ιπ διεθύνσεών τους, παίρνει χαρτί εισαγγελέα για άρση του απόρρητου της συγκεκριμένης ip (ip+ώρα μαί + όποια άλλα στοιχεία έχουν καταγραφεί στα logfiles)

    3. με την επίδειξη αυτού του εγγράφου, η φόρτνετ ή η Οτενετ κλπ δίνει στην ΕΛΑΣ τον αριθμό του τηλεφώνου που καταγράφηκε πως συνδέθηκε στο δίκτυό της και πήρε τη συγκεκριμένη ip τη συγκεκριμένη ώρα.

    4. Η ΕΛΑΣ εξασφαλίζει άδεια ελέγχου του υπολογιστή του σπιτιού σου.

    Αφού την πάρει, έρχεται σπίτι σου ΜΕ ΗΜΙΦΟΡΤΗΓΟ και στα παίρνει όλα, υπολογιστές, σκληρούς δίσκους, cd, usb φλασάκια.. ακόμα και τον εκτυπωτή!

    Θυμήσου τις εικόνες στην τιβί απο παρόμοια περιστατικά συλλήψεων ακόμα και το μόντεμ!
    ΑΚΌΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΑΠΤΟΡΑ ΑΠΟ USB ΣΕ PS2

    Όπως κάνουν στις εφόδους στις παράνομες χαρτοπαιχτικές λέσχες, που φορτώνουν ακόμα και τα τραπέζια και τις καρέκλες!

    Παλιότερα, όταν ίσχυε ο νόμος της μοιχείας, έπαιρναν ακόμα και το κρεββάτι! ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΣΕΙ Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ!



    ΣΕΝΑΡΙΟ 2ο:
    υπολογιστής μη συνδεμένος στο ίντερνετ!
    ------------------------

    δέχεται μια πληροφορία ή αστυνομία πως κάπου σε ένα σπίτι ή εργαστήριο στην Αγιαβαρβάρα ξαναγεμίζουν τηλεφωνικές τηλεκάρτες οτε κλπ , αυτές που έχουν πίσω τη σκούρα καφέ μαγνητική λουρίδα ή κάτι παρόμοιο, Αυτό γίνεται και με υπολογιστή.
    ΠΡΟΣΟΧΗ. ΑΥΤΟΣ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΕΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ , ο χώρος όπου βρίσκεται ο υπολογιστής δεν έχει τηλεφωνική γραμμή...

    Ακολουθείται από την Ελας η διαδικασία που ακολουθείται σε παρόμοιες εγληματικές περιπτώσεις για τα κοινά ποινικά εγλήματα. έρευνα στο σπίτι με εντολή εισαγγελέα,

    ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΔΩ:

    Μπορεί ο κάτοχος του ΗΥ όπου ξαναγεμίζονταν οι τηλεκάρτες, να πει: ΕΠΠΠ ΔΕ ΣΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΩ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ, Ο ΔΙΣΚΟΣ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΟΥ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

    Εδώ λοιπόν έρχεται και συμπληρώνει δένει την υπάρχουσα νομοθεσία αυτή η αόφαση και λέει του τύπου "άντε γαμ..."
    Αφού δεν είναι συνδεμένος στο ίντερνετ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share