Η κατάσταση περιπλέκεται στα Σκόπια. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Η κατάσταση περιπλέκεται στα Σκόπια.

Μπορεί ο νέος αλβανός εταίρος του κ.Γκρουέφσκι στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ Α.Αχμέτι να φέρεται -σύμφωνα με τα Σκοπιανά ΜΜΕ- πως αποδέχεται πλήρως τα όσα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα για τη διαμάχη με την Ελλάδα αναφορικά με το όνομα την ταυτότητα και όλα τα άλλα προβλήματα που σχετίζονται με αυτό,οι νεότερες πληροφορίες που έρχονται από την πρωτεύουσα του γειτονικού κράτους πάντως μιλούν για ένα πολύ σκληρό παζάρι που προηγήθηκε μεταξύ Γκρουέφσκι-Αχμέτι και το οποίο και θα οδηγήσει πολύ σύντομα σε αναγνώριση του Κοσόβου από την νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ..
Η επιλογή του Αλί Αχμέτι και του κόμματός του ως εταίρου στην κυβέρνηση, όπως εκτιμάται, έγινε κάτω από την πίεση του δυτικού παράγοντα και τις "ευλογίες"των ΗΠΑ, ώστε να διασκεδαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις από τα γεγονότα στις εκλογές βίας και νοθείας. Ετσι ο Νίκολα Γκρούεφσκι υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τον μέχρι τώρα συνεργάτη του Μέντουχ Θάτσι..
Σύμφωνα με πληροφορίες του Greece-Salonika ο Ν. Γκρούεφσκι πίεσε ώστε να μειώσει όσο το δυνατόν τις απαιτήσεις του Αχμέτι και το κατάφερε σε ορισμένα ζητήματα υποσχόμενος όμως πως η ΠΓΔΜ πέρα απ'την επιτάχυνση της διαδικασίας οριοθέτησης των συνόρων της με το Κόσοβο θα προχωρήσει σύντομα και στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας της πρώην Σερβικής επαρχίας!Έτσι υποχώρησαν και οι απαιτήσεις του κ.Αχμέτι καθώς ήταν ο ίδιος που προεκλογικά δήλωσε απαξιωτικά πως "αν είναι η χώρα να μπει στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ δεν τον ενδιαφέρει και αν ονομαστεί Ντίσνευλαντ!"Επίσης ως πρώην οπλαρχηγός του UCK είχε δηλώσει πως "εάν δεν τιν επιλέξει ο κ.Γκρουέφσκι για εταίρο του στη νέα κυβέρνηση θα πάρει τα όπλα και θα βγεί στα βουνά" όπως είχε κάνει και το 2001..
Η αναμενόμενη πάντως αναγνώριση του Κοσόβου θα είναι δύσκολη απόφαση για τον Ν.Γκρουέφσκι καθώς θα αποκτήσει καινούργια σοβαρότατα προβλήματα στις σχέσεις του με τη Σερβία η οποία έχει απειλήσει ήδη με σοβαρότατες κυρώσεις γι΄αυτό το ενδεχόμενο..
Στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο πάντως η κόντρα Ν. Γκρούεφσκι με τον πρόεδρο Μπ. Τσερβενκόφσκι είχε και νέο επεισόδιο.
Οπως ανακοίνωσε ο πρώτος στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρόεδρος αρνήθηκε να υπογράψει τις αποφάσεις για τον διορισμό νέων πρέσβεων στην Ινδία και στο Ισραήλ που είχε προτείνει η κυβέρνηση.Παράλληλα από την πλευρά τους οι παράγοντες του VMRO κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους κατά του κ. Τσερβενκόφσκι, κατηγορώντας τον "ότι συμπεριφέρεται ως κομματάρχης της αντιπολίτευσης του SDSΜ".
Η πολιτική εκεχειρία στο γειτονικό κρατίδιο δε δείχνει πως θα διαρκέσει πολύ ενώ ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως παρά την ισχυρή πλειοψηφία του VMRO στη νέα κυβέρνηση,δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να ξαναστηθούν κάλπες στο γειτονικό κράτος.
(*Συμπληρωματικά δείτε και αυτό: το τέλος της διαπραγμάτευσης.. )
Bookmark and Share