"Η Ελλάδα εισάγει ανειδίκευτους και την ίδια στιγμή εξάγει 550.000 εργαζόμενους υψηλής επαγγελματικής εξειδίκευσης".. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008

"Η Ελλάδα εισάγει ανειδίκευτους και την ίδια στιγμή εξάγει 550.000 εργαζόμενους υψηλής επαγγελματικής εξειδίκευσης"..

Η ελληνική αγορά εργασίας «απορροφά» τους ανειδίκευτους, αλλά «διώχνει» εκτός συνόρων - στο εξωτερικό - όσους έχουν υψηλή επιστημονική και επαγγελματική εξειδίκευση.
Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις για τις τάσεις της μετανάστευσης εργαζομένων από και προς την Ελλάδα που περιλαμβάνει αδημοσίευτη μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις Ελλήνων εμπειρογνωμόνων οι οποίες, ήδη, έχουν σταλεί στον ΟΟΣΑ (στο Παρατηρητήριο αναφοράς για τη μετανάστευση, γνωστό ως SOPEMI) την περίοδο 1998 - 2007 συνολικά 550.000 Ελληνες (δηλ. το 1% του ενεργού ελληνικού πληθυσμού) μετανάστευσαν στο εξωτερικό προκειμένου να απασχοληθούν σε εργασίες υψηλής επαγγελματικής εξειδίκευσης. Και αυτό «λόγω του μέσου και του καθυστερημένου, τεχνολογικά, επιπέδου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και της αδυναμίας απορρόφησής τους από την εγχώρια αγορά εργασίας».
«Εισάγουμε ανειδίκευτους και εξάγουμε εργαζόμενους με υψηλά επαγγελματικά προσόντα και εξειδίκευση»
τονίζε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία» και ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ υπογραμμίζοντας ότι "οι χώρες -προορισμοί των Ελλήνων- μεταναστών υψηλής επαγγελματικής εξειδίκευσης είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και κράτη της Β. Ευρώπης".
Σε αντιδιαστολή με αυτή την «εκροή» εργαζομένων υψηλών επαγγελματικών προσόντων, η μελέτη του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ παρουσιάζει αύξηση του αριθμού των «εισροών» μεταναστών (κυρίως χαμηλής εξειδίκευσης) στην Ελλάδα και, μάλιστα, με 2 νέα στοιχεία:

Πρώτον, την αύξηση του συνολικού πληθυσμού των μεταναστών καθώς, σε σχέση με το 1998, εμφανίζονται επιπλέον 290.190 άτομα (συνολικά 580.700 το 2007). Την ίδια περίοδο ο ελληνικός πληθυσμός παρουσιάζει αύξηση μόλις κατά 80.780 άτομα (λόγω της μείωσης του νεανικού πληθυσμού, ηλικίας έως 14 ετών) και
Δεύτερον, την αύξηση των ποσοστών ανεργίας των μεταναστών. Για πρώτη φορά το ποσοστό ανεργίας τους πλησίασε το μέσο ποσοστό ανεργίας της χώρας: Φτάνει το 8% στους μετανάστες έναντι 8,1% του μέσου επιπέδου που είναι για τους Ελληνες (406.547, σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΣΥΕ, για το πρώτο τρίμηνο του 08). Οι άνεργοι μετανάστες αποτελούν το 6,7% του συνόλου των ανέργων στη χώρα και 7 στους 10 άνεργους μετανάστες είναι γυναίκες .Το ποσοστό ανεργίας των μεταναστριών γυναικών ανέρχεται ήδη στο 14,5% του εργατικού δυναμικού τους, έναντι 12,5% που είναι το ποσοστό ανεργίας για τις Ελληνίδες.

Η απασχόληση των μεταναστών στην Ελλάδα.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και και του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ:
Πάνω από το ήμισυ των ανδρών μεταναστών απασχολείται στον κλάδο των κατασκευών, 1 στους 5 στον κλάδο της βιομηχανίας - βιοτεχνίας και 1 στους 10 στον κλάδο του εμπορίου (δηλ. 8 στους 10 στους 3 αυτούς κλάδους).
Η απασχόληση των γυναικών μεταναστριών συγκεντρώνεται κυρίως στον κλάδο των ιδιωτικών νοικοκυριών (εκεί απασχολούνται οι 4 στις 10 μετανάστριες), στα ξενοδοχεία - εστιατόρια (εργάζεται 1 στις 5 στο συγκεκριμένο κλάδο) και στη βιομηχανία - βιοτεχνία (1 στις 10).
Ως προς τα επαγγέλματα εργάζονται ως «ανειδίκευτοι» (32,8%), «ειδικευμένοι τεχνίτες» (το 17,8%) και στον τομέα παροχής υπηρεσιών (το 6,7%).
Bookmark and Share