Οι διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια και οι τελευταίες διεθνείς εξελίξεις. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008

Οι διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια και οι τελευταίες διεθνείς εξελίξεις.

Του Κ.Ιορδανίδη*.
"Η ελληνική κυβέρνηση έχει πλέον τη δυνατότητα να ισχυροποιήσει τα επιχειρήματά της και να εμμείνει στη θέση ότι το μόνο θέμα διαπραγματεύσεως είναι η συμφωνία σε μία μεικτή ονομασία με προσδιορισμό σαφώς γεωγραφικό στη λέξη Μακεδονία.
Ύστερα από σειρά επιστολών του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι προς κάθε ενδιαφερόμενο ή μη, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ολοκλήρωσε την Τετάρτη έναν ακόμη γύρο συνομιλιών και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επισκεφθεί τα Σκόπια και την Αθήνα Ενδιαφέρον ασφαλώς το γεγονός ότι από την πλευρά των Σκοπίων, εκτός του μόνιμου διαπραγματευτή Νίκολα Ντιμιτρόφ, μετείχε και ο Μάρτιν Πρότουγκερ, διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, προφανώς για να στηρίξει αποτελεσματικότερα την επιθετική πολιτική του προϊσταμένου του. Δήλωσε ο κ. Νίμιτς το αυτονόητο, ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της ονομασίας, αφού αυτό αποτελεί το αντικείμενο της διαδικασίας, βάσει της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Περαιτέρω δημοσιοποίησε ότι τα αιτήματα αναγνωρίσεως της “Μακεδονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας” και της αλλαγής της ονομασίας του αεροδρομίου “Μακεδονία” στη Θεσσαλονίκη, προς αποφυγή συγχύσεων των τουριστών, είχαν διατυπωθεί από την πλευρά των Σκοπίων και στο παρελθόν.
Άρα, κατά τον κ. Νίμιτς, ουδεμία έκπληξη...
Είναι προφανές ότι στην όλη διαδικασία δοκιμάζεται η διαπραγματευτική αντοχή της ελληνικής πλευράς, διότι κάποιοι θεωρούν ότι, παρά τις κατηγορηματικές τοποθετήσεις των Αθηνών, υπάρχει περιθώριο υποχωρήσεων και προφανώς θα διαψευσθούν. Ο λόγος είναι ότι, με την προκλητική στάση, την αδιαλλαξία και την επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδος που επέδειξε, ο κ. Γκρούεφσκι έχασε απλώς την ευκαιρία να ενταχθεί η χώρα του στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου.
Έκτοτε οι συνθήκες άλλαξαν και η τυχοδιωκτική πολιτική του γεωργιανού προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι καθιστά απίθανη τη νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Ο τυχοδιωκτισμός του κ. Σαακασβίλι έχει ενισχύσει τον σκεπτικισμό των ηγετών της Δυτικής Ευρώπης για τη σκοπιμότητα εντάξεως νέων χωρών στο ΝΑΤΟ (Γεωργία, Ουκρανία και ΠΓΔΜ) οι ηγεσίες των οποίων λειτουργούν αποσταθεροποιητικά δημιουργώντας τον κίνδυνο εμπλοκής της συμμαχίας.
Ήδη έχει καταγραφεί μια διαφοροποίηση της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, που απέφυγαν να επικρίνουν τη Ρωσία, ενώ αντίθετα οι ΗΠΑ και η Βρετανία καταδίκασαν τη Μόσχα για “κραυγαλέα επιθετικότητα”. Κατά συνέπεια, η προοπτική διευρύνσεως του ΝΑΤΟ τον Δεκέμβριο λογικά απομακρύνεται.
Καθʼ όσον αφορά την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η καταψήφιση της συνθήκης από την Ιρλανδία λειτουργεί αρνητικά, έως ότου εξευρεθεί τρόπος επιλύσεως του προβλήματος. Επισημαίνεται ότι ο προεδρεύων της κοινότητος γάλλος πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί κατέστησε σαφές ότι νέα διεύρυνση δεν πρόκειται να γίνει εάν προηγουμένως δεν επικυρωθεί η συνθήκη.
Βεβαίως η αμερικανική διοίκηση μπορεί να έχει τις δικές της εκτιμήσεις, αλλά μετά την εγκληματική επιπολαιότητα του γεωργιανού προέδρου η επιβολή των πολιτικών της θέσεων στους ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσιγκτον καθίσταται δυσχερέστατη.
Ο ιστορικά πάντα ετεροχρονισμένος κ. Γκρούεφσκι μπορεί να θεωρεί ότι τίποτε δεν άλλαξε στον κόσμο, ότι τον πνίγει το δίκαιο, αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο υπήρξε σημαντικότατη μεταβολή: Ο οριστικός προσανατολισμός της Σερβίας προς τη Δύση μετά τη σύλληψη του Ρ. Κάρατζιτς και την παραπομπή του στο Διεθνές Δικαστήριο αποκλείει σαφώς τη διείσδυση της Μόσχας στα Βαλκάνια, που ήταν ο εφιάλτης των Αμερικανών.
Είναι κατά συνέπεια σαφές ότι ο χρόνος αρχίζει να λειτουργεί θετικά για την ελληνική κυβέρνηση. Πιέσεις θα υπάρξουν βεβαίως. Τα άτομα της αμερικανικής διοικήσεως που ενεπλάκησαν στην υπόθεση των Σκοπίων θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν δραστηριότητα. Αλλά είναι προφανές επίσης ότι τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί στα Βαλκάνια τις τελευταίες εβδομάδες.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει πλέον τη δυνατότητα να ισχυροποιήσει τα επιχειρήματά της και να εμμείνει στη θέση της ότι το μόνο θέμα διαπραγματεύσεως είναι η συμφωνία σε μία μεικτή ονομασία με προσδιορισμό σαφώς γεωγραφικό στη λέξη Μακεδονία. Ουδείς μπορεί να της επιβάλει λύση ασύμβατη προς τα ελληνικά συμφέροντα."

. *δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Μακεδονία

4 σχόλια:

  1. Τελικά ποιός είναι ο στόχος μας; Να μην μπούνε σε ΝΑΤΟ και ΕΕ ή να αλλάξουνε όνομα; Γιατι αν στόχος μας είναι να αλλάξουνε όνομα, η ακύρωση των σχεδίων διεύρυνσης του ΝΑΤΟ λόγο Γεωργίας και ΕΕ λόγω Ιρλανδίας ακυρώνει κάθε διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας. Και αυτό γιατί αφού αυτοί πλέον θα ξέρουνε ότι δε μπαίνουνε στους οργανισμούς λόγω άλλων παραγόντων, τοτε δεν έχουν λόγο να υποχωρήσουν και μπορούνε να αυξήσουν την πίεση και τα προβλήματα στην Ελλάδα.

    Νομίζω ότι έχουμε χάσει τη μπάλα. Συμφέρον μας θεωρητικά δεν είναι να μένουν αυτοί εκτός οργανισμών αλλά το μόνο εμπόδιο στη συμμετοχή τους στους οργανισμούς να είναι το όνομα ώστε να είναι πάντα ζωντανό το δίλλημα "άλλαξε όνομα για να μπεις".

    Επίσης το άρθρο έχει μια πολύ σημαντική ανακρίβεια. Ο πόλεμος στη Γεωργία έδειξε ότι από την ακύρωση της διεύρυνσης κερδισμένοι είναι όλοι οι άλλοι εκτός από τη Δύση. Οπότε έχουν εμφανιστεί άρθρα στο διεθνή έγκυρο τύπο που λένε ότι η διαδικασία διεύρυνσης πρέπει να κρατηθεί ζωντανή και να παράγει αποτέλεσμα. Οπότε και καλούνε να μπούνε επειγόντως οι ακατονόμστοι στο ΝΑΤΟ με το ΦΥΡΟΜ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πληροφορίες αναφέρουν πως η νέα πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, θα είναι
    «Βόρεια Μακεδονία», με πέντε παραλλαγές.
    Η πρόταση αυτή, θα ικανοποιεί το αίτημα της Ελλάδας για «γεωγραφικό» προσδιορισμό (Βόρεια), ενώ έμμεσα θα ικανοποιείται και το αίτημα της ΠΓΔΜ να καταχωρήσει «εθνικό» προσδιορισμό (Μακεδονία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 18 Αύγουστος 2008 7:03 μμ

    ΜΕΤΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ , ΞΥΠΝΗΣΕΣ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share