Τι είναι ο..."Γκρουεβισμός"; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 3 Αυγούστου 2008

Τι είναι ο..."Γκρουεβισμός";

"Γκρουεβισμός (Grujovisms):
είναι ο όρος που ακούγεται στα Σκόπια από κάποιους δημοσιογράφους, διανοούμενους αλλά και πολιτικούς, για να περιγράψουν την αντιδημοκρατική εκτροπή που βιώνει η χώρα τους από τον Νίκολα Γκρούεβσκι και την παρέα των «άγνωστων» στην πολιτική σκηνή, που έχουν πάρει την εξουσία στη χώρα τα δύο τελευταία χρόνια.
Οι αντιδημοκρατικές πρακτικές του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, ιδιαίτερα μετά την απόλυτη πλειοψηφία που εξασφάλισε στη Βουλή, με διώξεις και συλλήψεις πολιτικών του αντιπάλων, η προσπάθεια να χρεωθούν τη ρετσινιά του προδότη όσοι έχουν διαφορετική άποψη και την εκφράζουν δημόσια, η εθνικιστική υστερία. αλλά και η πειρατεία που γίνεται γύρω από τα λεγόμενα εθνικά θέματα, προκαλούν ανησυχία, η οποία μέρα με τη μέρα μεγαλώνει.
Δεν λείπουν κάποιοι που φοβούνται ότι ο Ν. Γκρούεβσκι μπορεί να μετατραπεί ακόμη και σε έναν δικτάτορα και σχετικά συνθήματα ακούστηκαν τελευταία στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης
για τη σύλληψη του αντιπροέδρου της Ζόραν Ζάεβ.
Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να γίνει σε μια χώρα που είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως έγραψε αυτές τις μέρες στην μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Ουτρίνσκι Βέσνικ» ο Γκιόργκι Σπάσοβ, καθηγητής πολιτικών επιστημών, πρώην πρέσβης της ΠΓΔΜ στη Μεγάλη Βρετανία, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης σε δύο θητείες, στη δεκαετία του 90.«Σήμερα ο Ν. Γκρούεβσκι είναι υπό συνεχή παρακολούθηση από εκείνους στις Βρυξέλλες, τους οποίους ο ίδιος αντιμετωπίζει ως εχθρούς της χώρας», όπως σημείωσε. Το χόμπι του Γκ.Σπάσοβ είναι να συγκεντρώνει πολιτικά ανέκδοτα, αλλά δυστυχώς
μόνο ως τέτοιο δεν μπορεί να εκληφθεί σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ..
Αντίθετα, ο Σπάσοβ του αποδίδει τον χαρακτηρισμό του serial killer της πολιτικής στα Σκόπια. «Αν κάποιος πολιτικά ισχυρός, όπως ο Γκρούεβσκι, επιθυμεί να σας εξαφανίσει και εργασθεί γι αυτό, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, σε μια χώρα όπου τα όργανα του συστήματος και του κράτους δικαίου δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρά και ικανά να προσφέρουν προστασία, τότε μπορεί να το πετύχει», σημειώνει και επικαλείται την εφιαλτική απειλή που έχει απευθύνει δημόσια στους πολιτικούς του αντιπάλους της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM) λέγοντας ότι το «κόμμα τους πρέπει να πιάσει πάτο προκειμένου να γίνει στη συνέχεια μια εποικοδομητική πατριωτική (!) αντιπολίτευση».
Ο Ν. Γκρούεβσκι, αφού καλλιέργησε τις προσδοκίες για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, προτάσσοντας παράλληλα την αδιαλλαξία απέναντι στην Ελλάδα, έσπευσε να εκμεταλλευτεί με τον πιο ακραίο τρόπο το κλίμα που δημιουργήθηκε στον λαό μετά την αρνητική εξέλιξη στο Βουκουρέστι.
Ετσι, όπως σημειώνει ο Τζ. Σπάσοβ, έσπευσε να ενισχύσει την αγανάκτηση του λαού προς την Ελλάδα, την Ευρώπη ακόμη και προς τις ΗΠΑ. Η εθνική υστερία και η καπηλεία που εκτοξεύθηκαν το τελευταίο διάστημα είναι άνευ προηγουμένου.
Με μια σειρά «πατριωτικούς» νόμους, που προβλέπουν μεγάλα πρόστιμα χιλιάδων ευρώ και ποινές φυλάκισης, επιχειρεί να στήσει ένα τριτοκοσμικό καθεστώς του παρελθόντος που δεν έχει καμία σχέση με τις χώρες της σημερινής Ε.Ε. Ετσι οι επαγγελματίες υποχρεώθηκαν να αποκτήσουν όλοι τις λεγόμενες «πατριωτικές» ταμειακές μηχανές ώστε να κόβουν τις αποδείξεις για τις πωλήσεις που αφορούν αποκλειστικά τα τοπικά προϊόντα της ΠΓΔΜ.!Ολες οι πινακίδες-επιγραφές είτε στα καταστήματα είτε στους δημόσιους χώρους πρέπει να είναι αποκλειστικά στη λεγόμενη «κυριλλική μακεδονική γραφή», ενώ παράνομοι είναι και όσοι γράφουν τη γλώσσα με λατινικά γράμματα.
Και όσοι προδίδουν το εθνικό νόμισμα «ντέναρ» και θα χρησιμοποιούν στις συναλλαγές το ευρώ ή άλλα νομίσματα, θα αντιμετωπίζονται περίπου ως... προδότες, αφού προβλέπονται ποινές κάθειρξης μέχρι πέντε χρόνια.
Τα παραπάνω συνοδεύονται και με ένα «κυνήγι μαγισσών» κατά των πολιτικών του αντιπάλων. Στην κορυφή πρώτος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Μπ. Τσερβένκοβσκι να προσβάλλεται και να εκβιάζεται με έλεγχο όλων των περιουσιακών του στοιχείων και των τραπεζικών του καταθέσεων σε όλες τις γειτονικές χώρες και να αντιμετωπίζεται ως ένας πολιτικός αντίπαλος που πρέπει να υπονομευτεί. Οι περίπου εκατό νόμοι(!!) που πέρασε από τη Βουλή, χωρίς συζήτηση οι περισσότεροι, στο διάστημα της αποχής της αντιπολίτευσης, μεγαλώνουν τις ανησυχίες που ενστερνίζονται και οι παράγοντες της ΕΕ του ΟΑΣΕ.."

Του Χρίστου Τελίδη, από το"Έθνος".

Bookmark and Share