Aπό το strategy-geopolitics
Του κ. Σάββα Καλεντερίδη.
Μετά τις ιδαιτέρως φιλελληνικές δηλώσεις του Μπ.Ομπάμα στο Ελληνικό τμήμα του VOA (δείτε εδώ), ανησυχία προκαλεί και πάλι σε γειτονικές μας χώρες τώρα η επιλογή του κ.Μπάιντεν ως αντιπρόδρου σε μια πιθανή διακυβέρνηση των Δημοκρατικών μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Το παρακάτω κείμενο,που υπογράφεται απ΄τον κ.Σάββα Καλεντερίδη,αναφέρεται στην αίσθηση που έχει προκαλέσει στην Τουρκία η επιλογή Ομπάμα..:
"Ανησυχία επικρατεί σε πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους στην Άγκυρα, από την υποψηφιότητα Μπάιντεν ως αντιπροέδρου των ΗΠΑ, στο πλευρό του Μπάρακ Ομπάμα.
Οι σημερινές εφημερίδες στην Τουρκία έχουν μακροσκελή άρθρα για το βιογραφικό και την πολιτική δράση του Μπάιντεν, ενώ κάνουν εκτεταμένες αναφορές στην φιλοαρμενική και φιλελληνική του στάση, τονίζοντας ταυτόχρονα στην αντιτουρκική στάση του επί δυο και πλέον δεκαετίες.Ο Μπάιντεν φέρεται ως ο εκ των πρωταγωνιστών του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, μετά την εισβολή στην Κύπρο, το 1974, ενώ ήταν ανάμεσα σε εκείνους που επισκέφθηκαν την Τουρκία το 2003, παραμονές της κρίσιμης συνεδρίασης της 1ης Μαρτίου της τουρκικής βουλής για την έγκριση του νομοσχεδίου που ρύθμιζε τα της διέλευσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφος της Τουρκίας, για να ενισχύσουν το Βόρειο Μέτωπο, στην επιχείρηση ανατροπής του Σαντάμ.
Επίσης, στον Μπάιντεν "χρεώνεται" από τους Τούρκους και το σχέδιο για το διαμελισμό του Ιράκ σε τρεις δημοκρατίες, το Κουρδιστάν, το Σιιστάν και το Σουνιστάν, σχέδιο που ήλθε στο προσκήνιο το 2006 και αποσύρθηκε, για να επανέλθει το 2007 ως σχέδιο ομοσπονδοποίησης του Ιράκ, το οποίο εγκρίθηκε από τη Γερουσία με ψήφους 75 υπέρ και 23 κατά. Το σχέδιο διαμελισμού του Ιράκ είχε προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στην Άγκυρα, λόγω του ανεξάρτητου Κουρδιστάν που προέβλεπε, και το οποίο εθεωρείτο η αρχή του τέλους για την ενότητα της Τουρκίας. Ο Μπάιντεν είχε ενεργό παρουσία και κατά την πρόσφατη κρίση στον Καύκασο. Αμέσως μετά το ξέσπασμα της κρίσης στη Νότια Οσετία μετέβη στην Τυφλίδα, για να έχει ιδία άποψη για την κατάσταση που επικρατέι στην περιοχή, ενώ υπογραμμίζεται ότι το τελευταίο δίμηνο διοργάνωσε δυο συνεδρίες με θέμα: "Η Ρωσία, η Ενέργεια και ο Καύκασος". Ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΑ Nüzhet Kandemir, αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε: "Ο Μπάιντεν ήταν μέσα σε κάθε αντιτουρκική κίνηση. Ο αντιτουρκισμός έχει αποκτήσει ρίζες μέσα του". Ο πρώην πρέσβης ανέφερε επίσης ότι ο Μπάιντεν έκανε πολλές φορές διακοπές στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά του παρείχε εξυπηρετήσεις, για να κερδίσει την εύνοιά του."
Δεν είναι βέβαια πια κανείς τόσο αφελής που να πιστεύει πως μπορεί να αλλάξει κάτι δραματικά στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ όποιος κι αν είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών.
Ωστόσο κάποιες παρατηρήσεις και αντιδράσεις,όπως αυτές που αναφέρθηκαν,ίσως να έχουν ιδιαίτερη σημασία.