Και διευκρινίζει: «Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τη θέση των κτημάτων, τα όρια και την έκτασή τους, κυρίως όμως δεν δόθηκε ποτέ από κανέναν στο Βατοπέδι η Βιστονίδα λίμνη.
Επιπλέον, οι φερόμενες ως ιδιοκτησίες των Βατοπεδινών ήδη κατά τον πρώτο αιώνα της οθωμανικής κυριαρχίας είχαν περιέλθει στον Οθωμανό σουλτάνο και σε μουσουλμανικά ευαγή ιδρύματα. Τα χρονολογούμενα στον 18ο και στον 19ο αιώνα στοιχεία είναι εσωτερική αλληλογραφία διοικητικών αρχών -εκκλησιαστικών και σουλτανικών-, χωρίς νομική αξία κατά τη γνώμη μου, και στηρίζονται με τη σειρά τους σε αυθαίρετες ερμηνείες των βυζαντινών εγγράφων και αγνοούν τα δεδομένα της πρώιμης Οθωμανοκρατίας».Και καταλήγει:
«Οι φερόμενες ως ιδιοκτησίες των Βατοπεδινών δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ -από όσο μπορώ να γνωρίζω- με τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου της ελληνικής Πολιτείας».
Το σημαντικό ζήτημα για τον καθηγητή είναι «να ακυρωθεί συνολικά η αναγνώριση της φερόμενης ως βατοπεδινής ιδιοκτησίας επί της Βιστονίδας και των παρόχθιων εκτάσεων. Δηλαδή, να ακυρωθούν οι υπουργικές πράξεις με τις οποίες έγιναν αποδεκτές οι γνωμοδοτήσεις αυτές και στη συνέχεια να αναγνωριστεί η κυριότητα του Δημοσίου.».
Ο αγώνας αυτός, κατά τον κ. Τσουρή που μίλησε στην εφημερίδα"Ελευθεροτυπία"για το θέμα αυτό, θα είναι μακρόχρονος και θα χρειαστεί συστηματικό σχεδιασμό και κυρίως συντονισμό, ενώ αναπόδραστα θα μεταφερθεί σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης..