"Kανένα ουσιαστικό περιεχόμενο των εγγράφων για την ιδιοκτησία της λίμνης Βιστονίδας". - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

"Kανένα ουσιαστικό περιεχόμενο των εγγράφων για την ιδιοκτησία της λίμνης Βιστονίδας".

«Τα έγγραφα που εμφανίζουν κατά καιρούς οι μοναχοί του Βατοπεδίου και με τα οποία φέρονται ως κάτοχοι μεγάλων εκτάσεων στη Β. Ελλάδα, είναι έγγραφα χωρίς κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο», επισημαίνει ο αρχαιολόγος-καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Κώστας Τσουρής.
Και διευκρινίζει: «Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τη θέση των κτημάτων, τα όρια και την έκτασή τους, κυρίως όμως δεν δόθηκε ποτέ από κανέναν στο Βατοπέδι η Βιστονίδα λίμνη.
Επιπλέον, οι φερόμενες ως ιδιοκτησίες των Βατοπεδινών ήδη κατά τον πρώτο αιώνα της οθωμανικής κυριαρχίας είχαν περιέλθει στον Οθωμανό σουλτάνο και σε μουσουλμανικά ευαγή ιδρύματα. Τα χρονολογούμενα στον 18ο και στον 19ο αιώνα στοιχεία είναι εσωτερική αλληλογραφία διοικητικών αρχών -εκκλησιαστικών και σουλτανικών-, χωρίς νομική αξία κατά τη γνώμη μου, και στηρίζονται με τη σειρά τους σε αυθαίρετες ερμηνείες των βυζαντινών εγγράφων και αγνοούν τα δεδομένα της πρώιμης Οθωμανοκρατίας».
Και καταλήγει:

«Οι φερόμενες ως ιδιοκτησίες των Βατοπεδινών δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ -από όσο μπορώ να γνωρίζω- με τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου της ελληνικής Πολιτείας».
Το σημαντικό ζήτημα για τον καθηγητή είναι «να ακυρωθεί συνολικά η αναγνώριση της φερόμενης ως βατοπεδινής ιδιοκτησίας επί της Βιστονίδας και των παρόχθιων εκτάσεων. Δηλαδή, να ακυρωθούν οι υπουργικές πράξεις με τις οποίες έγιναν αποδεκτές οι γνωμοδοτήσεις αυτές και στη συνέχεια να αναγνωριστεί η κυριότητα του Δημοσίου.».
Ο αγώνας αυτός, κατά τον κ. Τσουρή που μίλησε στην εφημερίδα"Ελευθεροτυπία"για το θέμα αυτό, θα είναι μακρόχρονος και θα χρειαστεί συστηματικό σχεδιασμό και κυρίως συντονισμό, ενώ αναπόδραστα θα μεταφερθεί σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης..

15 σχόλια:

  1. μονο στην ελλαδα γινονται αυτα ρε παιδια.
    να ανηκει σε μια μονη μια ολοκληρη λιμνη απλα επειδη εχει ενα χαρτι αγνωστου προελευσεως.
    ΗΜΑΡΤΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μονο στην ελλαδα γινονται αυτα ρε παιδια.
    να ανηκει σε μια μονη μια ολοκληρη λιμνη απλα επειδη εχει ενα χαρτι αγνωστου προελευσεως.
    ΗΜΑΡΤΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρωτα τους κατοικους της ουρανουπολης,ιερισσου,στρατωνιου και αλλων χωριων εκει γυρω να σου πουν. δεκαετιες τωρα ζουν και εργαζονται αναμεσα τους, ταξιδευουν μαζι τους στη θεσαλονικη, εργαζονται σε διαφορες δουλειες μεσα στο ορος. δεν ειναι τυχαιο οτι το μεγαλυτερο ποσοστο αθεων στην ελλαδα εντοπιζεται στην περιοχη του κολπου της ιερισσου.
    χωρις παραπανω σχολια διοτι οτι εχουμε βιωσει νεσα στο ορος δεν ειναι ευκολα πιστευτο απο τους επισκεπτες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επειδή έχω πάει και γώ στο τρίτο πόδι της χαλκιδικής, για το τοπίο περισσότερο. Αυτά που είδα; Κατάλοιπα ενός αρρωστημένου παρελθόντος της ανθρωπότητας. Άτομα τυφλωμένα χωρίς ουσιαστική μόρφωση - μόρφωση δεν είναι να διαβάζεις τις διαθήκες και θεολογικά κείμενα - που δεν θέλουν να ακούσουν διαφορετική άποψη. Απατεώνες και τσαρλατάνοι αφοσιωμένοι - υποτίθεται - σε ένα θεό μίσους, φόβου, υποταγής. Άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα που αναζητούν διέξοδο στα συμπλέγματα τους και εξιλέωση - εκδίκηση για την απόρριψη που βίωσαν από την κοινωνία των "κοσμικών" ανθρώπων. Μισογύνηδες, υποκριτές ομοφυλόφιλοι στην πλειοψηφία τους, βαθιά κακοί μέσα στη συνείδηση τους προσπαθούν να σε ξεγελάσουν με μια επίφαση "πνευματικότητας", ηρεμίας - απάθειας, ούτε καν δέχονται να ακούσουν τεκμηριωμένες απόψεις, τα επιχειρήματα τους είναι σαν το περιβόλι της παναγίας που γράφουν οι προηγούμενοι φίλοι: ατεκμηρίωτες αναπόδεικτες θεοσοφικές μπαρούφες που δε στέκουν σε καμία κουβέντα επιπέδου, ειδικά αν τους θίξεις το άβατο για τις γυναίκες.
    Συμβουλή προς άθεους και αγνωστικιστές φίλους: μη χάσετε το χρόνο σας στο "όρος" - θα απογοητευτείτε. Παίζετε το παιχνίδι τους και τους δίνετε αξία ενώ το μόνο που αξίζουν είναι η περιφρόνηση και η αδιαφορία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 34 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ 3ης ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΥΨΩΣΕΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΔΥΝΑΜΗ, ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ. Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΧΑΡΤΙ ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑ...ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΧΑΡΤΙ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΣΟΚΙΚΑ ΕΝΣΤΙΚΤΑ. ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ , ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΛΑΣΕΙ ΤΟ ΠΑΡΔΑΛΟ ΚΑΤΣΙΚΙ..... 1. ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ-ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ .....02. Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ (ΝΑΤΟ) ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ(ΕΟΚ) ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 03. ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ (ΣΟΥΔΑ ΚΛΠ...) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 04. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 05. ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΜΕΣΑΖΟΝΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 0 6. ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 07.ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 08.ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 09. ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΗΓΕΤΕΣ-ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 010. ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.....................0 ΑΥΤΑ ΤΑ 10 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ 3ης ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΟ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΟΡΘΩΘΗΚΕ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ Ο Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ ΛΑΟΠΛΑΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΠΑΤΕΩΝ, ΚΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΟΣΑ " ΙΣΤΑΜΕ" ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΣΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ιστορία κατάληψης της πλουσιότερης μονής του όρους απο Κύπριους μοναχούς άρχησε πριν 30 χρόνια και συνεχίζεται μέχερι σήμερα.Στους ξενόνες της μονής,που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε απο τα ακριβότερα ξενοδοχεία ,έχει φιλοξενηθεί η διεθνής και ντόπια εξουσία.Τα χρήματα της μονής πολλά και όπου πολλά χρήματα ,πολλές και οι μπιζνες.
    Παραδίπλα όμως υπάρχει μιά άλλη μονή ,φτωχική ,με ασκητές μοναχούς ,που ζούν προσευχόμενοι χωρίς χρήματα ,ηλεκτρικό κλπ εφόδια κιόμως όλος ο κρατικός μηχανισμός θέλει να τους εξαφανίσει .

    ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ,ΤΟ ΜΟΝΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΖΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ο πατριαρχης μας τι λεει για ολα αυτα αραγε..;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. kai gw exw mia aporia 10.24

    POTE THA GINEI EPITELOUS I DIAXWRISMOS KRATOUS EKKLHSIAS S'AYTH TH XWRA?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΝ ΚΑΤΕΒΑΙΝΑΝ ΣΑΣ ΚΟΜΜΑ ΠΑΛΙ ΠΡΩΤΟΙ ΘΑ ΕΒΓΑΙΝΑΝ.ΟΠΟΤΕ ΜΗ ΠΑΡΑΠΟΝΙΕΣΤΕ ΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ.

    ΕΝΑΣ ΠΡΩΗΝ ΘΡΗΣΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εμένα μου αρέσει που έχουν εξαπολύσει τρομερό πόλεμο στους Εσφιγμενίτες που δεν έχουν ούτε ρεύμα και δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ επιχορήγησης, ενώ κάνουν την παπια με τα σόδομα και γόμμορα του Βατοπεδίου.

    Για την ιστορία το Βατοπέδι συμμετέχει σε πληθώρα ανωνύμων εταιριών εκτός Αγίου Όρους μέσω διαχειριστών του. Έχω τύχει να βρεθώ σε τέτοια ανώνυμη εταιρία που άμα έμπαινες μεσα πάθαινες πλάκα. Αυτή η εταιρία στήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, όλες οι απαιτούμενες άδειες έβγαιναν σε χρόνο ντε τε κατόπιν παρέμβασης φωνής θεού από το άγιο όρος, και φυσικά επιχορηγήθηκαν γενναία απο το Γ ΚΠΣ.
    Κάθε πρώτη του μήνα αγιασμό στις εγκαταστάσεις και φυσικά χιλιάδες εικόνες σε κάθε τοίχο.

    Μη γελοιόμαστε, το Άγιο Όρος (και το Πατριαρχείο) είναι έδρα off-shore επιχειρήσεων.

    Ενδιαφέρον φυσικά εχει το τι λέει το πατριαρχείο, αλλά περισσότερο ενδιαφέρον έχει το τι λέει το ΥΠΕΞ καθότι το Αγιο Όρος εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να σου πω κι εγω τη γνωμη μου για το "ορος".
    Βγαλε απ εξω τα θεουσικα και βαλε μμονο τα οικολογικα.
    Ειναι το μονο μερος της Ελλαδας, που θυμιζει κατι απο τα παλια και δεν εχει υποστει τον απισιο βιασμο της "πολιτισμενης" κοινωνιας, που μπροστα στην κονομα της, δεν σταματαει πουθενα.
    Σταχτη και μπουρμπερη δηλαδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το θέμα είναι οτι μπορεί το Αγιο όρος οικολογικά να διατηρείται όπως πρέπει να είναι, οι μονές του Αγίου Όρους όμως έξω από το άβατο πρωτοστατούνε στην οικοπεδοποίηση, τον αποχαρακτηρισμό και τέλος στην καταστροφή των δασών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 9.45 polikratoys 13 atina eki ine enas kalos psixiatros na se kitaxi min anisixis ta ton pliroso ego to giatro de se kalese kanenas na episkeytis to oros oyte se kalese kanenas na mas pis ti ides eki ides oti se voleve na dis tipote alo ose gia sena katigitako tis plakas poy eglipses gia na paris ti tesi doxazo to teo poy ta pediamoy den ine matitesoy
    enas ateos................

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share