(Σχετικά δείτε και εδώ)
.
Του κ.Γ.Δελαστίκ
Δημοσιεύθηκε στη εφημερίδα"Το Έθνος".
.
Ωμή και σαφέστατη η θέση της γερμανικής εφημερίδας «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», της «Βίβλου» του επιχειρηματικού κόσμου της Γερμανίας: «Στους καιρούς της ύφεσης κανένας δεν πρέπει να φοβάται κυρώσεις λόγω του Συμφώνου Σταθερότητας»! Απλούστατη και συγκεκριμένη η αιτιολόγηση αυτής της θέσης: «Επειδή τα κράτη που εναντίον τους έχει κινηθεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος μπορούν να επικαλεστούν βάσιμα «έκτακτες περιστάσεις», στο πνεύμα του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας, λόγω της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, προβλέπεται ότι οι αρχές της ΕΕ θα τους παραχωρήσουν σημαντικά περισσότερο χρόνο για να διορθώσουν τα ελλείμματά τους από όσο προβλέπουν οι κανόνες», υπογραμμίζει η συντηρητική εφημερίδα, η οποία φυσικά κάθε άλλο παρά υπέρ της σπατάλης και των ελλειμμάτων είναι.
Δεν έχουν άλλωστε και οι Γερμανοί άλλη επιλογή πέρα από το να κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία, αφού η κατάσταση στην ΕΕ έχει ξεφύγει εντελώς. Ούτε μία ούτε δύο αλλά έξι χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ισπανία (όπως και η Ελλάδα και η Ιρλανδία, μαζί με τη Λετονία και τη Μάλτα), ξεπέρασαν το 2008 στα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους το 3% που καθορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και έτσι κινήθηκαν εναντίον τους οι διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος. Μάλιστα, τις επόμενες εβδομάδες θα γίνει το ίδιο εναντίον της Ιταλίας και της Πορτογαλίας - και δεν είναι βέβαιο ότι είναι οι τελευταίες χώρες.
Και να ήταν μόνο αυτό! Η... Κομισιόν προβλέπει ότι το 2009 ο μέσος όρος του ελλείμματος των 27 χωρών της ΕΕ θα είναι... 4,4%! Ακόμη και η Γερμανία η ίδια υπολογίζεται ότι θα παρουσιάσει έλλειμμα μεγαλύτερο του 3% τόσο το 2009 όσο και το 2010! Για να μην πούμε για τη Γαλλία, που η Κομισιόν προβλέπει ότι το 2009 θα έχει έλλειμμα... 5,4%, ή την Ισπανία, που η Κομισιόν υπολογίζει ότι θα παρουσιάσει έλλειμμα ύψους 6,2%!
Ποιος θα επιβάλει κυρώσεις σε ποιον, λοιπόν; Οι γραφειοκράτες της ΕΕ και της Κομισιόν εναντίον όλων των κρατών και των λαών της Ευρώπης; Μην τρελαθούμε κιόλας! Απολύτως τίποτα δεν πρόκειται να γίνει.
Βλέποντας τα στοιχεία αυτά, θα έσκαγε στα γέλια οποιοσδήποτε Δυτικοευρωπαίος μπορούσε να παρακολουθήσει τον πανικό που επικρατεί στον δημόσιο διάλογο στη χώρα μας υπό το κράτος της φαιδρής, στις συνθήκες αυτές, απειλής να τεθεί η Ελλάδα σε καθεστώς επιτήρησης από την Κομισιόν. Μόνο στην Ελλάδα δίνουμε σημασία στα λεγόμενα του Αλμούνια και της Κομισιόν. Ολες οι άλλες χώρες αδιαφορούν.
Ακόμη και τίποτα παραπάνω από όσα έχει πει να μην κάνει η κυβέρνηση Καραμανλή, βάσει των στοιχείων της ίδιας της Κομισιόν και πάλι... βασίλισσα θα είναι η Ελλάδα στην ΕΕ! Το προβλεπόμενο από την Κομισιόν για το 2009 ελληνικό έλλειμμα ύψους 3,7% είναι προφανώς πολύ καλύτερη επίδοση από το 4,4% ολόκληρης της ΕΕ των «27», από το 5,4% της Γαλλίας ή το 6,2% της Ισπανίας. Οχι κυρώσεις, αλλά... βραβείο θα διεκδικήσει η Ελλάδα!
Προς τι λοιπόν αυτός ο θόρυβος στη χώρα μας; Η εξήγηση είναι απλή. Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει ουσιαστικά την επιτήρηση, ώστε μετά τις βουλευτικές εκλογές να τη χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να επιβάλει αντιλαϊκά μέτρα. Το ΠΑΣΟΚ επίσης τη θέλει για να τη χρησιμοποιήσει ως απόδειξη της αποτυχίας της ΝΔ, ώστε βάσει αυτού του στοιχείου να ζητήσει εκλογές - γι αυτό και τη θέλει αμέσως τώρα, σε αντίθεση με τη ΝΔ που τη θέλει αργότερα.
Ούτε που τους νοιάζει φυσικά για το ότι με αυτόν τον τρόπο διαιωνίζουν την εικόνα μιας Ελλάδας με τάση υποτέλειας προς κάθε εταίρο - επικυρίαρχο.
Στην Ισπανία είναι τέτοια η περιφρόνηση προς την Κομισιόν και τον Αλμούνια ώστε η προειδοποίησή τους προς τη Μαδρίτη για υπερβολικό έλλειμμα πέρασε στην «Ελ Παϊς» σε ένα... μονόστηλο στη σελίδα 16, που μάλιστα κατελάμβανε μόνο τη μισή στήλη σε ύψος!
Ακόμη χειρότερα στη Γαλλία, όπου η Κομισιόν τα άκουσε κι από πάνω: «Η Κομισιόν προσπαθεί να ξαναβρεί ένα κύρος που έχει υποστεί μεγάλη φθορά από την κρίση» γράφει στο σχετικό ρεπορτάζ η «Μοντ», η οποία δεν αναφέρει ούτε μια φορά τη λέξη «επιτήρηση» ή «προειδοποίηση». «Ο Αλμούνια απλώς ζήτησε από τη Γαλλία και την Ισπανία να κάνουν μια προσπάθεια σταθεροποίησης από το 2010», προσθέτει αδιάφορα
.