Οι πιο φτωχοί εργαζόμενοι στην Ε.Ε... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Οι πιο φτωχοί εργαζόμενοι στην Ε.Ε...

οι Έλληνες.
..
Μικρά εισοδήματα, μεγάλα ποσοστά φτώχειας ακόμα και μεταξύ των εργαζομένων και ανυπαρξία κράτους πρόνοιας, συνθέτουν ένα εφιαλτικό τρίπτυχο της κοινωνικής κατάστασης στην Ελλάδα, όπως αποτυπώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ετήσια έκθεσή της για την Κοινωνική Προστασία που παρουσιάστηκε χθες και θα συζητηθεί τη Δευτέρα από τους υπουργούς απασχόλησης των «27» στις Βρυξέλλες πριν κατατεθεί στη σύνοδο κορυφής της 19ης Μαρτίου.
Ετσι, με έναν στους πέντε Ελληνες να βρίσκεται στο όριο της φτώχειας, η χώρα ισοβαθμεί με την Ιταλία και την Ισπανία στη δεύτερη χειρότερη θέση στην Ενωση, μετά τη Λεττονία, όμως εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας μεταξύ του εργαζόμενου πληθυσμού και το χειρότερο, τελευταίο μεταξύ των «27» κράτος προνοίας… Ο δε κίνδυνος φτώχειας, ήδη υψηλότερος του μέσου όρου (23%) για τα παιδιά, υποχωρεί ελαφρώς για να επανέλθει σε αυξητική τάση αναλόγως της ηλικίας, φθάνοντας το ένα τρίτο στους άνω των 71 ετών.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό όμως είναι το πολύ υψηλό ποσοστό εργαζόμενων φτωχών, που φθάνει στην Ελλάδα το 13% του εργατικού δυναμικού. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, όπου ο μέσος όρος δεν υπερβαίνει το 8%. Οπως επισημαίνει...
στην έκθεσή της η Επιτροπή, το φαινόμενο των εργαζόμενων φτωχών γενικά οφείλεται σε σειρά παραγόντων, όπως είναι οι πενιχροί μισθοί, ο μεγάλος αριθμός ανειδίκευτων εργαζομένων (οι επιδόσεις της Ελλάδας στην εκπαίδευση όπως και στην κατάρτιση των εργαζομένων είναι από τις χειρότερες στην Ευρώπη), η εργασιακή ανασφάλεια ή και η διολίσθηση στη μερική απασχόληση, συχνά παρά τη θέληση του ιδίου του εργαζομένου.
Οι παράγοντες αυτοί πολλαπλασιάζονται στην περίπτωση των παιδιών οικογενειών που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα και δεν βρίσκουν την απαραίτητη στήριξη από το κοινωνικό κράτος.
Κοινωνικό κράτος που στην Ελλάδα μάλλον λάμπει διά της γενικότερης ανυπαρξίας του, καθώς η χώρα κατατάσσεται στην τελευταία θέση της Ευρώπης σε βαθμό αντιμετώπισης της φτώχιας μέσω κοινωνικών παροχών. Για την ακρίβεια, οι κοινωνικές μεταβιβάσεις περιορίζουν το συνολικό ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στην Ευρώπη γενικά η μείωση φθάνει τις 10 μονάδες ή το πενταπλάσιο του ελληνικού
.(πηγή Καθημερινή)
Bookmark and Share