Πρώτος λόγος στους εποίκους..
Περίπου 350 υποψήφιοι από επτά κόμματα διεκδικούν τις 50 έδρες στη «βουλή» στα κατεχόμενα, στις παράνομες «βουλευτικές εκλογές», που διεξάγονται σήμερα. Το αποτέλεσμα ελέγχουν οι έποικοι οι οποίοι είναι σχεδόν διπλάσιοι από τους Τουρκοκύπριους. Μεγάλος χαμένος θεωρείται από τις δημοσκοπήσεις το κόμμα του Ταλάτ και νικητής το κόμμα του εθνικιστή Έρογλου.
Στο «εκλογικό σώμα» υπερισχύουν οι έποικοι από την Τουρκία, οι οποίοι, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» είναι... 100 χιλιάδες και οι Τουρκοκύπριοι υπολογίζονται περίπου στις 61 χιλιάδες.
Οι δημοσκοπήσεις φέρουν το δεξιό κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) του Ντερβίς Έρολου να προηγείται με μεγάλη διαφορά από τον αντίπαλό του, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) του «πρωθυπουργού» του κατοχικού καθεστώτος , Φερντί Σογιέρ.
Βασικά το κόμμα του Φερντί Σογιέρ θα πληρώσει το τίμημα της οικονομικής κρίσης, την ανεργία και την ακινησία, απραξία στο κυπριακό. Εκτός από αυτά υπάρχουν και δύο σκάνδαλα που μετατράπηκαν σε μπούμερανγκ και έφεραν την υπογραφή του Φερτί.
Το πρώτο, είναι οι απειλές κατάσχεσης της εφημερίδας Κιπρίς, όταν ο ιδιοκτήτης της, ο Ασίλ Ναδίρ, τασσόταν ανοικτά υπέρ της αντιπολίτευσης και το δεύτερο με την υπόθεση της Εργκένεκον όπου κατηγορούσαν Ντενκτάς και Έρογλου για την εμπλοκή τους σε αυτή. Ο Σογιέρ αμέσως μετά ζήτησε συγνώμη από τον Ντενκτάς, κάτι που απαιτεί και ο Έρογλου, διαφορετικά όπως λέγει θα τον οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Ήδη έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για τα μετεκλογικά σενάρια αναφορικά με το σχηματισμό της «κυβέρνησης» του κατοχικού καθεστώτος.
Από δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό τύπο φαίνεται ότι η Άγκυρα εργάζεται παρασκηνιακά για «κυβέρνηση» συνασπισμού από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Έρογλου με το Ρεπουμπλικανικό του Σογιέρ.