Η ύφεση συνεχίζεται ή όχι; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Η ύφεση συνεχίζεται ή όχι;

.."για πόσο καιρό ωστόσο είναι δυνατό, να συνεχισθεί η διαφορετική πορεία χρηματιστηρίων και πραγματικής οικονομίας; Η απάντηση είναι όχι για πολύ."
.
.
Το ότι η πραγματική οικονομία και τα χρηματιστήρια δεν έχουν μονοσήμαντη σχέση είναι αλήθεια, από τότε που υπάρχουν αγορές. Να θυμίσουμε, μάλιστα, ότι στη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης 1929-1934, οι μετοχικές αξίες στα χρηματιστήρια διέγραψαν πέντε ή έξι πλήρεις κύκλους ανόδου - καθόδου.
Άλλωστε και τώρα γινόμαστε μάρτυρες αντίστοιχης συγκυρίας, όπου τα χρηματιστήρια καταγράφουν θεαματικά κέρδη από τις 9 Μαρτίου, παρά το ότι η πραγματική οικονομία δεν έχει δώσει δείγματα ανάκαμψης.
Βέβαια οι ενδείξεις που έρχονται από κρίσιμους τομείς της πραγματικής οικονομίας, δεν είναι όλες....
αρνητικές. Για παράδειγμα στη ναυτιλία, ο δείκτης BDI (Baltic Dry Index) αντανακλά θεαματική αύξηση ναύλων και άρα και της ζήτησης για θαλάσσιες μεταφορές. Θετικές επίσης είναι και οι δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων για ενδεχόμενη επιτάχυνσης της ανάπτυξης στην τεράστια αυτή χώρα, που είναι «ατμομηχανή» για την παγκόσμια οικονομία. Άλλωστε η Κίνα διατηρεί ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ γύρω στο 6%, που μοιάζουν φανταστικοί για Ευρώπη και ΗΠΑ.

Αρνητικές είναι ωστόσο οι ειδήσεις από τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Χθες η Ιαπωνία ανακοίνωσε επίσημα ότι η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά το διψήφιο ποσοστό του 15,2% στο πρώτο τρίμηνο φέτος. Και τούτο μετά την υποχώρηση του ΑΕΠ της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου κατά 3,8% στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2008. Ούτε λίγο ούτε πολύ η χώρα έχει απολέσει το ένα πέμπτο των εισοδημάτων και της παραγωγής της. Μεγάλου μεγέθους απώλειες έχουν καταγράψει επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία.

Για πόσο καιρό ωστόσο είναι δυνατό, να συνεχισθεί η διαφορετική πορεία χρηματιστηρίων και πραγματικής οικονομίας; Η απάντηση είναι όχι για πολύ. Σύντομα πάντως θα έχουμε τις πρώτες ειδήσεις από τις μεγάλες χώρες κλειδιά και τις εξελίξεις στα κρίσιμα μεγέθη της πραγματικής τους οικονομίας για μετά το ιδιαίτερα κακό πρώτο τρίμηνο του έτους.

Έχουμε την εντύπωση δε ότι οι χρηματιστηριακές αγορές θα αντιδράσουν ανάλογα. Και στο μέτωπο αυτό οι λεπτομέρειες παίζουν ρόλο. Για παράδειγμα το εύρος της μείωσης του ρυθμού της συρρίκνωσης του ΑΕΠ, μπορεί να αξιολογηθεί θετικά στα χρηματιστήρια.

Bookmark and Share