"Ωρολογιακή βόμβα ανισοτήτων,αδικίας και ανασφάλειας έτοιμη να εκραγεί" είναι ο πλανήτης, - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

"Ωρολογιακή βόμβα ανισοτήτων,αδικίας και ανασφάλειας έτοιμη να εκραγεί" είναι ο πλανήτης,

σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η οικονομική κρίση προκάλεσε και κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς μετέτρεψε τον κόσμο σε μια «ωρολογιακή βόμβα ανισοτήτων, αδικίας και ανασφάλειας, έτοιμη να εκραγεί», εκτιμά η Διεθνής Αμνηστία, στην ετήσια έκθεσή της, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Στις 400 σελίδες της έκθεσης, με αναφορά σε 157 χώρες, η Αμνηστία καταγράφει τον ζοφερό απολογισμό των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, τα οποία –τονίζεται– πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση. Γι’ αυτό καλεί τους ηγέτες, κυρίως του G20, «να επενδύσουν στα ανθρώπινα δικαιώματα, με την ίδια αποφασιστικότητα που μάχονται υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης».
Οι φτωχότεροι άνθρωποι του κόσμου ήταν αυτοί που περισσότερο επλήγησαν από την οικονομική κρίση, αναφέρει η Αμνηστία, και εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με την ανασφάλεια και την αναξιοπρέπεια.
Οι...
μετανάστες εργάτες στην Κίνα, οι αυτόχθονες πληθυσμοί στη Λατινική Αμερική και όσοι αγωνίζονται να επιβιώσουν στην Αφρική δέχθηκαν και το μεγαλύτερο πλήγμα. Οπου οι άνθρωποι προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν, εκεί πολλές φορές αντιμετωπίστηκαν με καταπίεση και βία, αναφέρει η έκθεση και προειδοποιεί πως η αύξηση της φτώχειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αστάθεια και μαζική βία.
«Η υπάρχουσα παγκόσμια οικονομική κρίση είναι μια εκρηκτική κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων: ένας συνδυασμός κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων έχουν δημιουργήσει μια ωρολογιακή βόμβα στον τομέα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επισήμανε η γενική γραμματέας της Αμνηστίας, Ιρένε Χαν.
Στην Αφρική, η έλλειψη τροφής είχε δυσανάλογες συνέπειες στους ευπαθείς πληθυσμούς και προκάλεσε αιματηρές συγκρούσεις σε όλη την ήπειρο. Το ενδιαφέρον της έκθεσης επικεντρώνεται στις τρεις κυριότερες εμπόλεμες ζώνες: το Κονγκό, τη Σομαλία και το Σουδάν. Στην Ασία, οι ανθρωπιστικές καταστροφές, η πείνα, η φτώχεια και η καταπίεση ταλανίζουν εκατομμύρια ανθρωπίνων, στην Μπούρμα, τη Βόρεια Κορέα, την Κίνα, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα. Στη Μέση Ανατολή, δεσπόζει η δυσανάλογη απώλεια αμάχων, που προκάλεσαν η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα, τον Δεκέμβριο του 2008, και ο αποκλεισμός της περιοχής.

Ρατσισμός στην Ευρώπη
Αλλά και η κατάσταση στην Ευρώπη δεν είναι ιδανική. Η Αμνηστία καταγγέλλει κυρίως τη χρήση βομβών διασποράς και τις λεηλασίες που διαπράχθηκαν κατά τη σύγκρουση Γεωργίας - Ρωσίας. Kαταγγέλλει επίσης ένα «κλίμα ρατσισμού και μη ανεκτικότητας» σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως εναντίον μεταναστών, Eβραίων, μουσουλμάνων και Ρομά. Οι τελευταίοι παραμένουν σταθερά αποκλεισμένοι από τη δημόσια ζωή σε όλες τις χώρες, αναφέρεται στην έκθεση.
Με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, η Αμνηστία ανήγγειλε και την έναρξη μιας καινούργιας εκστρατείας με την ονομασία «Διεκδικούμε την Αξιοπρέπεια», με στόχο την αντιμετώπιση της περιθωριοποίησης εκατομμυρίων λόγω φτώχειας.
Η εκστρατεία θα αναπτυχθεί σε τρεις άξονες: τη μητρική θνησιμότητα, την κατάσταση στις παραγκουπόλεις και την ηθική των επιχειρήσεων, κι έχει στόχο τον τερματισμό των εξώσεων από τις παραγκουπόλεις και την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των ιθαγενών. Θα διαρκέσει έξι χρόνια και θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο, κατά την επίσκεψη της κ. Χαν στην παραγκούπολη Κιμπέρα της Κένυας.


Πηγές BBC, ΑΠΕ, Ροϊτερς, Γαλλικο,Καθημερινή
Bookmark and Share