έλλειμμα σε ''πράσινες'' πρακτικές.
της Ειρήνης Κόσμα
Ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος ανεβαίνουν ολοένα υψηλότερα στην ατζέντα των πολιτικών συζητήσεων και εντάσσονται στα προγράμματα των περισσότερων πολιτικών παρατάξεων στην Ελλάδα και διεθνώς.
Ποια από όσα συζητιούνται και εξαγγέλλονται για να αποτρέψουν την κλιματική αλλαγή ή για να διασφαλίσουν τη βιοποικιλότητα θα υλοποιηθούν;
Προς το παρόν, η Ελλάδα έχει να επιδείξει ελάχιστα επιτεύγματα στον τομέα, παρόλο που οι πολίτες ανταποκρίνονται με προθυμία σε πρωτοβουλίες που προέρχονται κυρίως από ιδιωτικούς φορείς και τους καλούν σε εθελοντική περιβαλλοντική δράση. Αρκετοί εργαζόμενοι και επιχειρηματίες ήδη αποδεικνύουν έμπρακτα την ανησυχία τους, όσον αφορά στο μέλλον του πλανήτη, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των πολιτικών ηγετών της χώρας:
τα περισσότερα από τα μέλη του Κοινοβουλίου χρησιμοποίησαν κρατική επιχορήγηση για την αγορά οχημάτων φιλικών προς το περιβάλλον, για να αγοράσουν άλλα, "πράσινης" τεχνολογίας μεν, αλλά υψηλότερου κυβισμού και άρα πιο ενεργοβόρα αυτοκίνητα!
Πρόκειται για ένα από τα παραδείγματα που αποδεικνύουν πόσο πολύ απέχει η θεωρία από την πράξη,όσον... αφορά στη δέσμευση των πολιτικών για ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο τη διάσωση του πλανήτη και τη διασφάλιση της ποιότητας της ζωής των επόμενων γενιών.
Δεν είναι το μοναδικό.... Ελάχιστοι οι ελεύθεροι χώροι στα μεγάλα αστικά κέντρα, προσφέρονται για εμπορική χρήση, όποτε αυτό είναι εφικτό. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Βοτανικού και των σχεδίων κατασκευής εμπορικού κέντρου και Δημαρχιακού Μεγάρου από τον κατά τα άλλα "πράσινο" δήμαρχο, Νικήτα Κακλαμάνη, που "πάγωσε" το ΣτΕ.
Τα παραδείγματα εχθρικών προς το περιβάλλον πολιτικών πρακτικών, αποφάσεων ή παραλείψεων δεν εξαντλούνται σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας, την απουσία «πράσινης ευαισθησίας» αποδεικνύουν οι κατά συρροή καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της Ελλάδας, λόγω παραβάσεων των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών κανονισμών.
Πιο πρόσφατη, η καταδίκη για την υπόθεση Ασωπού, όπου η κυβέρνηση δεν εφάρμοσε την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να συνεχίζουν ατιμώρητες την καταστροφική για το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα δράση τους.
Καταγγελίες έχουν γίνει από θεσμικούς φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες και για το περιεχόμενο του Νέου Χωροταξικού, που όπως υποστηρίζουν οι καταγγέλλοντες, θα οδηγήσει στη συρρίκνωση των εκτάσεων που θεωρούνται μη οικοδομήσιμες.
Σοκ προκάλεσαν τέλος οι πρόσφατες δηλώσεις τους προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, ο οποίος στο πλαίσιο πρόσφατης επίσκεψής του στη Δανία, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η σκανδιναβική χώρα έχει να επιδείξει τόσο πλούσιο έργο στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σε αντίθεση με την Ελλάδα, μια χώρα με ηλιοφάνεια και.... πολλά μποφόρ.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος αποτέλεσε καλή ευκαιρία, ενόψει των Ευρωεκλογών που πλησίαζαν, για να εμπλουτίσουν πολιτικές παρατάξεις και υποψήφιοι την "πράσινη" επιχειρηματολογία τους και τα περιβαλλοντικά προγράμματά τους.
Μένει να αποδειχτεί ποιοι από αυτούς θα παραμείνουν συνεπείς στις προεκλογικές τους δεσμεύσεις. Άλλωστε, πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που υποστηρίζουν ότι η «πράσινη» ανάπτυξη αποτελεί, ίσως το μοναδικό «μέσο» εξόδου από την κρίση...
Post Top Ad
Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009
Home
Unlabelled
Πλεόνασμα στην περιβαλλοντική ρητορεία...