Corriere della Sera: «Η χαμένη μάχη κατά των εμπρηστών» Η ιταλική "Corriere della Sera" με τίτλο «Η χαμένη μάχη κατά των εμπρηστών» αναφέρει: Ελλάδα και Ιταλία είναι αδελφές χώρες σε όλα, όπως αναφέρει ένα γνωμικό.
"Και στα καλά και στα κακά". Για μια χρονιά ακόμα οι πυρκαγιές μοιάζουν να ακολουθούν κατά γράμμα και στις δύο χώρες ένα διαβολικό σενάριο.
Στην αρχή... ήταν οι πυρκαγιές στη Σαρδηνία, το προπύργιο του ιταλικού τουρισμού, τώρα ακολουθεί η Αθήνα. Όλοι γνωρίζουν και στις δύο χώρες, ότι οι περισσότερες πυρκαγιές είναι έργο εμπρηστών, οι οποίοι είναι σχεδόν αδύνατο να αποκαλυφθούν. Ακόμα κι αν αυτή τη φορά δεν θρηνήσαμε θύματα, μένει μια πικρή γεύση και η πεποίθηση, ότι οι δολοφόνοι της φύσης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ιταλία θα γλιτώσουν για μια ακόμα φορά από τη δικαιοσύνη.
Η καταστροφή επαναλαμβάνεται...
Η "Frankfurter Rundschau" φιλοξενεί ανταπόκριση του Γκ. Χέλερ από την Αθήνα. Ακριβώς δύο χρόνια μετά τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, η καταστροφή επαναλαμβάνεται. Αυτή τη φορά, όμως, δίπλα στην Αθήνα. Αυτό που ξεκίνησε την Παρασκευή ως μια μικρής έκτασης πυρκαγιά στο Γραμματικό, εξελίχθηκε σε κόλαση. Όπως το 2007 έτσι και τώρα διαπιστώνονται πολλές ελλείψεις στην κατάσβεση των πυρκαγιών. «Δυστυχώς δεν μάθαμε τίποτα από το 2007», αναφέρει ο Δ. Καραβέλας από την οργάνωση "WWF". Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει πολύ λιγότερους εθελοντές πυροσβέστες και πυροσβεστικούς κρουνούς από ότι απαιτούνται.
Süddeutsche Zeitung: «Απεγνωσμένη μάχη με τις φλόγες»
"Απεγνωσμένη μάχη με τις φλόγες", αναφέρει σε άρθρο της η "Süddeutsche Zeitung": Μήπως τα έχουμε ξαναδεί όλα αυτά; Όπως τον θυμό, με τον οποίο οι κάτοικοι κοιτούν στις κάμερες και κατηγορούν, λέγοντας "ούτε ένα πυροσβεστικό δεν ήρθε". Η Ελλάδα φλέγεται. Για μια ακόμα φορά. Όλα δείχνουν ότι δεν είναι μια καταστροφή παρόμοια με εκείνη του 2007, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι. Αυτή τη φορά, όμως, οι φλόγες απειλούν την πρωτεύουσα. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Ήταν εμπρησμός; Ενδεχομένως. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί ότι οι Aρχές υποτίμησαν την πύρινη λαίλαπα. Περισσότερες από 100 πυρκαγιές ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο.
Ήδη από το Σάββατο η κυβέρνηση έθεσε την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Και την Κυριακή διέταξε την απομάκρυνση 10.000 κατοίκων του Αγίου Στεφάνου. Ένας πολιτικός της αντιπολίτευσης έθεσε το κρίσιμο ερώτημα: «Δεν μάθαμε τίποτα από την καταστροφή του 2007»; Δυστυχώς όχι, απαντά ο συντάκτης του άρθρου, Κάι Στρίτμαχερ. Η κόλαση του 2007 συγκλόνισε την χώρα. Πολλοί μίλησαν για κώδωνα του κινδύνου, για μια ευκαιρία να αντιμετωπιστεί ότι είναι σάπιο στην Ελλάδα: ο καταστροφικός νεποτισμός, η γενικευμένη άγνοια, η αποτυχία των πολιτικών. Και τι συνέβη έκτοτε; Δεντροφύτευση στην Ολυμπία, εγκατάσταση δεξαμενών σε κάποια υψώματα και αποστολή δεκατεσσάρων πυροσβεστών για μετεκπαίδευση στον Καναδά. Το σύστημα, όμως, παρέμεινε το ίδιο.
Στην ελληνική "WWF", το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, όπου εδώ και χρόνια ερευνώνται οι πυρκαγιές στα δάση, η απογοήτευση είναι μεγάλη. «Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει», αναφέρει στην Δυτικογερμανική ραδιοφωνία (WDR) ο Κ. Λιαρίκος από την "WWF" Ελλάς: Υπάρχουν αγρότες που καλλιεργούν δασικές περιοχές που κάηκαν, κοινότητες που βαφτίζουν πρώην δασικές εκτάσεις τουριστικές περιοχές και μια κυβέρνηση που δαπανά για την καταστολή πυρκαγιών κάθε χρόνο 400 εκ ευρώ, ενώ για την πρόληψη μόλις 16 εκατομμύρια.
Post Top Ad
Τρίτη 25 Αυγούστου 2009
Home
Unlabelled
Τι γράφουν ξένες εφημερίδες για τη καταστροφή από τις πυρκαγιές.