και ζητά συνεργασία ενάντια στη "γλώσσα του μίσους" που χρησιμοποιεί ο Ν.Γκρουέφσκι..
«Είχαμε μια εξαιρετικά εγκάρδια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου. Από τον οποίο είμαι αληθινά γοητευμένος, παρόλο που ανήκουμε σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αντίστοιχα. Παρά ταύτα, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινά συγχαρητήριά μου στον ελληνικό λαό για την επιλογή τέτοιου ηγέτη».
Με αυτά τα λόγια, μίλησε ο πρωθυπουργός της... Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ(φωτογ.), για τη συνάντηση που είχε χθες στις Βρυξέλλες με τον Έλληνα ομόλογό του Γεώργιο Παπανδρέου, στον χαιρετισμό του προς τα κορυφαία διοικητικά στελέχη είκοσι τριών ειδησεογραφικών πρακτορείων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην έναρξη της οποίας παρευρέθη προσωπικά σήμερα στη Σόφια.
Η εναρκτήρια ομιλία του στο τριήμερο διεθνές φόρουμ δεν είχε «εθιμοτυπικό» αλλά πολύ ουσιώδη χαρακτήρα και ο πρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης αποφάσισε «να μην αφήσει να πάει χαμένη η ευκαιρία να έχει τόσους πολλούς συντάκτες μαζί», όπως είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου. Στη συνέχεια προχώρησε σε μία ενημέρωση σε βάθος για τους προβληματισμούς των Ευρωπαίων ηγετών ενόψει της επικείμενης διεθνούς συνάντησης για το περιβάλλον στη Κοπεγχάγη και την επικύρωση της συμφωνίας της Λισσαβώνας από τον πρόεδρο της Τσεχίας.
Τα προβλήματα της ευαίσθητης περιοχής μας ήταν ανάμεσα στα κύρια θέματα της συνομιλίας των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, στο περιθώριο του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες της Παρασκευή.
Σύμφωνα με τον κ. Μπορίσοφ, οι πρόσφατες επίμαχες δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νικόλα Γρούεφσκι που, ως γνωστόν, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα και στη Σόφια (παρόλο που οι δηλώσεις παρερμηνεύτηκαν, όπως υποστήριξε ο κ. Μπορίσοφ, επικαλούμενος, πιθανώς, τις χθεσινές «διευκρινιστικές δηλώσεις» του κ. Γρούεφσκι) έγιναν αφορμή στην πρώτη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδος και της Βουλγαρίας «να τεθεί επί τάπητος» η πρωτοβουλία διοργάνωσης διεθνούς συνάντησης, η οποία να καταδικάζει τη χρήση της «γλώσσας του μίσους».
Οπως τόνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, η γλώσσα του μίσους «έχει πυροδοτήσει τόσες διαμάχες και έχει προκαλέσει τόσα δεινά στην ιστορία της πολυπαθούσας περιοχής των Βαλκανίων». Πρόσθεσε δε, ότι «η ασφάλεια, η σταθερότητα, η ειρήνη και η ευημερία θα επικρατήσουν οριστικά μόνο με την ένταξη όλων των χωρών της ευρύτερης περιοχής στην ενωμένη Ευρώπη».
Επίσης, οι νεοεκλεγμένοι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βουλγαρίας εξέτασαν την πορεία των νέων διόδων στα κοινά σύνορα, υπό τον πρίσμα της ανάγκης για επιτάχυνση των σχετικών εργασιών και με γνώμονα την περαιτέρω διεύρυνση των σχέσεων των δύο φιλικών λαών, κατά τα λόγια του κ. Μπορίσοφ.
Στη συζήτηση για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, η έμφαση δόθηκε στις περιβαλλοντολογικές προεκτάσεις του στρατηγικού έργου, που έχουν κρίσιμη σημασία, ειδικά σε μια περιοχή παρθένας και πανέμορφης φύσης, όπως δήλωσε ο κ. Μπορίσοφ, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά, ότι κάθε περαιτέρω συζήτηση για το στρατηγικό έργο πρέπει να γίνεται «μόνο όταν έχουμε όχι εκατό, αλλά χίλια τοις εκατό εγγύηση για το περιβάλλον».απε.
Post Top Ad
Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009
Home
Unlabelled
"Γοητευμένος από τον κ.Παπανδρέου" δηλώνει ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας