9 Νοεμβρίου: Schicksalstag... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

9 Νοεμβρίου: Schicksalstag...

Η «Μοιραία Ημέρα» της Γερμανίας.

Schicksalstag...Η σημερινή μέρα, η 9η Νοεμβρίου, είναι σημαδιακή ημερομηνία για τη Γερμανία, με σημαντικά συμβάντα στη νεότερη Ιστορία της χώρας.
Αποκαλείται από ιστορικούς και δημοσιογράφους «Σίκσαλσταγκ» («Μοιραία Ημέρα»).

Και αυτό διότι, την ίδια αυτή ημέρα, σε διάφορες χρονιές-εκτός από την πτώση του τείχους- συνέβησαν τα εξής:
* 1848: Εκτελείται ο φιλελεύθερος πολιτικός Ρόμπερτ Μπλουμ. Ο θάνατός του συμβολίζει την αποτυχία της αστικοφιλελεύθερης επανάστασης του 1848 κατά της αριστοκρατίας στα γερμανικά κρατίδια.

* 1918: Ο κάιζερ Γουλιέλμος Β' εκθρονίζεται και εξορίζεται στην Ολλανδία. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Φίλιπ Σάιντερμαν ανακηρύσσει από ένα παράθυρο του Ράιχσταγκ (Βουλή) την αβασίλευτη δημοκρατία, που αποκλήθηκε Δημοκρατία της Βαϊμάρης και καταλύθηκε από τον Χίτλερ το 1933. Δύο ώρες αργότερα, από ένα μπαλκόνι του δημαρχείου του Βερολίνου, ο κομμουνιστής ηγέτης Καρλ Λίμπκνεχτ ανακηρύσσει το θνησιγενές «Ελεύθερο Σοσιαλιστικό Κράτος».


* 1923: Αποτυγχάνει το αποκληθέν «Πραξικόπημα της Μπιραρίας» στο Μόναχο, η πρώιμη προσπάθεια του Αδόλφου Χίτλερ να καταλύσει τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και να αναλάβει την εξουσία στη Γερμανία. Παρά την αποτυχία, το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα καθίσταται βασικός παίκτης στη γερμανική πολιτική σκηνή.


* 1925: Κατά μία εκδοχή ιδρύονται τα SS, ο στρατιωτικός βραχίονας του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος.


* 1938: Η «Νύχτα των Κρυστάλλων». Το πρώτο οργανωμένο πογκρόμ εναντίον των Εβραίων από τους ναζί σε Γερμανία και Αυστρία, που αποτέλεσε την απαρχή του Ολοκαυτώματος. Αφορμή, η δολοφονία του γραμματέα της γερμανικής πρεσβείας στο Παρίσι Ερνστ Φομ Ρατ, από τον Γερμανοεβραίο εξόριστο Χέρσελ Γκρίνσπαν. Μεγάλες καταστροφές σε συναγωγές, κοιμητήρια και περιουσίες, ενώ οι νεκροί Εβραίοι υπολογίζονται από 36 έως 200.


* 1989: Ανοίγουν τα σύνορα της Ανατολικής Γερμανίας για τους πολίτες της, έπειτα από δεκαετίες, με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, που άρχισε να κατασκευάζεται το 1961. Σ' αυτή την περίπτωση, το «Μοιραία Μέρα» έχει, ασφαλώς, χαρμόσυνη ερμηνεία.
(άρθρο του κ.Χ.Μιχαηλίδη,αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία).
Bookmark and Share