Οι Αλβανοί παραμένουν ο πολυπληθέστερος μεταναστευτικός πληθυσμός στην Ελλάδα, αφού τα ορεινά βορειοδυτικά συνοριακά περάσματα είναι δύσκολο να φυλαχθούν και για τη διέλευσή τους δεν χρειάζονται διακινητές.
Το 2008 αποτελούσαν το 65% των νομίμως διαμενόντων στη χώρα, ποσοστό αυξημένο από το 2005 οπότε αποτελούσαν το 55% των νομίμως διαμενόντων.
Συγχρόνως αποτελούν τον μεγαλύτερο αριθμό όσων αποπειρώνται να...διασχίσουν τα σύνορα, αλλά επαναπροωθούνται άμεσα στο πλαίσιο συμφωνίας Ελλάδας-Αλβανίας.
Οι Βούλγαροι πρωτοήρθαν διασχίζοντας τα βόρεια σύνορα σαν εποχικοί εργάτες γης. Για πολλά χρόνια υπέφεραν από επαχθείς συνθήκες παράνομης εργασίας, αλλά πλέον μαζί με τους Ρουμάνους είναι πολίτες της Ε.Ε. Τρίτη μεγάλη αριθμητικά ομάδα είναι οι Ουκρανοί/ές.
Η σύνθεση των νομίμων μεταναστών
Ενδιαφέρουσα είναι η σύνθεση του νομίμου πληθυσμού:
Το 96% των προερχομένων από το Πακιστάν,
το 94% από Μπανγκλαντές
και το 92% από την Ινδία είναι άνδρες.
Το 80% από τις Φιλιππίνες
και πάνω από το 70% από την Ουκρανία
είναι γυναίκες.
Απασχολούνται κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, τον τουρισμό (σερβιτόροι/ες, καμαριέρες, καθαρίστριες/στές, βοηθοί στην κουζίνα), σε υπηρεσίες καθαρισμού και φροντίδας σε σπίτια, δηλ. σε τομείς με εποχική ζήτηση και ευκαιριακή απασχόληση.
Στην αυγή του 21ου αι. η σύνθεση του εισερχόμενου πληθυσμού άλλαξε: Αφγανοί, Κούρδοι του Ιράκ, Πακιστανοί, Κούρδοι της Τουρκίας, Ιρακινοί, Τούρκοι και Ιρανοί διασχίζουν τα ανατολικά σύνορα. Στην πλειονότητά τους χρήζουν προστασίας και μεγάλος αριθμός αυτών είναι παράνομοι. Συχνά πέφτουν έρμαια δικτύων διακίνησης και είναι ενδεικτικές οι επιχειρήσεις της Αστυνομίας κατά κυκλωμάτων που κρατούν φυλακισμένους ανθρώπους, μέχρι συγγενείς πίσω στην πατρίδα να καταβάλουν χρήματα.
Οι Αφγανοί δεν επιθυμούν να μείνουν εδώ. Επειδή υπάγονται στην κατηγορία των προσφύγων, επιθυμούν να φθάσουν σε χώρα που θα τους αναγνωρίσει ως πρόσφυγες και θα χαίρουν υποστηρικτικών δικτύων για την επιβίωσή τους (σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα). Ομως η «τράνζιτ» παραμονή τους στην Ελλάδα μπορεί να διαρκέσει και χρόνια μέχρι να καταφέρουν να εξοικονομήσουν χρήματα για το ταξίδι ή να βρουν την κατάλληλη ευκαιρία για να φύγουν...
(Στοιχεία πρόγραμμα Clandestino,Ε.Ε.)
Post Top Ad
Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009
Home
Unlabelled
Ο εισερχόμενος πληθυσμός στη χώρα μας.