Η επανεμφάνιση της τρομοκρατίας, με "χτυπήματα" από την αρχή κιόλας του χρόνου και με την υπογραφή της νεοεμφανιζόμενης "Σέχτας Επαναστατών", η κινηματογραφική (πάλι) απόδραση Παλαιοκώστα από τις φυλακές, η απαγωγή Παναγόπουλου, τα χημικά εναντίον αγροτών στο λιμάνι, είναι μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα τη χρονιά που φεύγει.
Ο... Αύγουστος έμελλε για ακόμα μία φορά να αποτυπωθεί ως ο "μαύρος" μήνας για τη χώρα μας, αφού εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους στη ΒΑ Αττική έγιναν στάχτη, κατά τη διάρκεια των πιο καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την Αττική.
Ιανουάριος
• Τρομοκράτες "γαζώνουν" αστυνομικό. Δολοφονική επίθεση στις 03:05 της 5ης Ιανουαρίου δέχεται 21 ετών αστυνομικός στη συμβολή των οδών Ζαΐμη και Κουντουριώτου, στα Εξάρχεια. Ο αστυνομικός των ΜΑΤ βρισκόταν μαζί με δύο ακόμα συνάδελφούς του κοντά σε κλούβα, όταν δέχθηκε καταιγισμό πυρών από αγνώστους, πιθανότατα από καλάζνικοφ. Στο σημείο βρέθηκαν περισσότεροι από 20 κάλυκες και σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποιήθηκαν δύο όπλα. Ο αστυνομικός μεταφέρεται στο νοσοκομείο, υποβάλλεται σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση και τελικά διαφεύγει τον κίνδυνο, ενώ την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνει με προκήρυξή της η Οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας".
• Απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου. Τα ξημερώματα της 19ης Ιανουαρίου ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος αφήνεται ελεύθερος από τους απαγωγείς του, λίγες ώρες μετά την καταβολή λύτρων από τους συγγενείς του σε ερημική τοποθεσία, κοντά στο Κάστρο Βοιωτίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο 74χρονος εφοπλιστής εντοπίστηκε τυχαία σε παγκάκι από διερχόμενο περιπολικό, το οποίο και τον παρέλαβε. Η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των απαγωγέων και στις αρχές Ιουλίου φτάνει στα ίχνη οργανωμένης συμμορίας. Εγκέφαλος της σπείρας και οργανωτής της απαγωγής φέρεται ότι είναι κρατούμενος των φυλακών Τρικάλων για ανθρωποκτονίες, προστασίες και άλλα αδικήματα, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας επιχειρηματίας που βοηθούσε να γίνει το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος των λύτρων, ένας διαπραγματευτής και δύο άτομα από την Κρήτη, ένας εκ των οποίων ξενοδόχος. Όλοι οι συλληφθέντες είναι Έλληνες.
• Οι αγρότες στους δρόμους. Κινητοποιήσεις αρχίζουν οι αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου και της Μακεδονίας διαμαρτυρόμενοι για τις πολύ χαμηλές τιμές πώλησης προϊόντων όπως το βαμβάκι, το σιτάρι, το καλαμπόκι και το γάλα. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρης Χατζηγάκης, απευθύνει έκκληση να αποφύγουν τις ακραίες μορφές κινητοποιήσεων και λίγες ημέρες αργότερα ανακοινώνει πακέτο ενίσχυσης συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αγρότες ωστόσο δεν ικανοποιούνται από τις δεσμεύσεις του υπουργού και στήνουν νέα μπλόκα σε δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο, ανοιγοκλείνουν παρακαμπτηρίους, αποφεύγοντας όμως να κλείσουν τη σιδηροδρομική γραμμή. Στο παιχνίδι των κινητοποιήσεων μπαίνουν και αγρότες από την Πελοπόννησο, κλείνοντας την Αθηνών – Κορίνθου. Το παρατεταμένο κλείσιμο των δρόμων που συνδέουν την Ελλάδα με τη Βουλγαρία προκαλεί ανησυχία στη Σόφια, η οποία διαμαρτύρεται στις ελληνικές αρχές. Τελικά, μετά από ένα δραματικό παρασκήνιο διαβουλεύσεων, στα τέλη Ιανουαρίου οι αγρότες αποφασίζουν το τέλος των κινητοποιήσεων και αποχωρούν από τα μπλόκα.
Φεβρουάριος
• Πρεμιέρα για τη "Σέχτα". Νέο σοβαρό συμβάν στους κόλπους της Αστυνομίας. Τρεις άγνωστοι, σύμφωνα με τον ειδικό φρουρό, επιτέθηκαν τα ξημερώματα της 3ης Φεβρουαρίου εναντίον του ΑΤ Κορυδαλλού, πυροβολώντας και ρίχνοντας μία χειροβομβίδα. Ευτυχώς η χειροβομβίδα δεν εξερράγη, ενώ από τους πυροβολισμούς δεν τραυματίστηκε κανείς. Αξιωματικοί της Αστυνομίας είναι σχεδόν πεπεισμένοι ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, καθώς το όπλο που χρησιμοποίησαν οι δράστες ήταν παρόμοιο με αυτό που είχε κλαπεί από τον ειδικό φρουρό του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Ρωμύλου Κεδίκογλου και είχε χρησιμοποιηθεί κατά του Αστυνομικού Τμήματος Περισσού, τον Απρίλιο του 2007. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση "Σέχτα Επαναστατών".
• Απόδραση Παλαιοκώστα. Νέα κινηματογραφική απόδραση με ελικόπτερο από τις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού πραγματοποιεί το μεσημέρι της 22ης Φεβρουαρίου ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Αλκέτ Ριζάι οι οποίοι είχαν αποδράσει και πάλι με ελικόπτερο τον Ιούνιο του 2006. Την απόδραση ακολούθησε καταιγισμός ριπών, κατά τον οποίο τραυματίστηκε ελαφρά ένας φύλακας. Εκτός από τον πιλότο, στο ελικόπτερο επέβαιναν ένας άνδρας και μία γυναίκα, οι οποίοι ενώ βρίσκονταν πάνω από την Ελευσίνα, απείλησαν τον πιλότο με μαχαίρι και χειροβομβίδα, αναγκάζοντάς τον να πετάξει πάνω από τις φυλακές Κορυδαλλού και συγκεκριμένα πάνω από την τρίτη πτέρυγα, όπου και παρέλαβε τους κακοποιούς. Λίγο αργότερα προσγειώθηκε ένα χιλιόμετρο μακριά από τα διόδια Αφιδνών και βρέθηκε σε χωράφια ανάμεσα στο Πολυδένδρι και το Καπανδρίτι. Οι κρατούμενοι και οι επιβάτες του ελικοπτέρου διέφυγαν με ένα ΙΧ αυτοκίνητο και ένα μαύρο τζιπ.
Στις 14 Απριλίου η Αστυνομία πραγματοποιεί μεγάλη επιχείρηση στο Αλεποχώρι, καθώς εκτιμάται ότι εκεί κρύβεται ο Παλαιοκώστας. Οι αστυνομικοί πυροβολούν τα λάστιχα αυτοκινήτου το οποίο δε σταμάτησε σε έλεγχο. Το ΙΧ χάνει τον έλεγχο, βγαίνει από το δρόμο και ακινητοποιείται, ενώ ο οδηγός του καταφέρνει να διαφύγει.
Μέσω του στίγματος των κινητών τηλεφώνων που άφησε στο αυτοκίνητο ο Παλαιοκώστας μετά την καταδίωξη στην Παλαιά Εθνική οδό Αθηνών Θηβών, οι αστυνομικοί ανακαλύπτουν στο Αλεποχώρι το κρησφύγετο του Παλαιοκώστα, μέσα στο οποίο βρίσκουν πλαστές άδειες, πινακίδες αυτοκινήτων και υλικά μεταμφίεσης, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται στα Γεράνεια όρη για τον εντοπισμό του δραπέτη. Το σπίτι είχε ενοικιάσει μια γυναίκα με το επίθετο Φωτιάδου και ανήκει σε πρώην δήμαρχο της περιοχής.
Τέλος, στις 16 Νοεμβρίου συλλαμβάνεται σε μονοκατοικία στο Άνω Σούλι Γραμματικού ο καταζητούμενος Αλκέτ Ριζάι και η σύντροφός του Σούλα. Λίγες ημέρες δικάζονται και οδηγούνται στη φυλακή.
• Το λιμάνι "πνίγεται" στα χημικά. Εκτεταμένη χρήση χημικών από ισχυρές ομάδες των ΜΑΤ εναντίον παραγωγών από την Κρήτη που παραμένουν στο χώρο του λιμανιού και έχουν αποκλείσει τους γύρω δρόμους. Οι αγρότες αρνούνται να μεταβούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και καλούν τους εκπροσώπους των κομμάτων να μεταβούν στον Πειραιά.
Πρώτος καταφθάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος -λόγω των δακρυγόνων – αποχωρεί μετά από λίγο. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν έγινε χρήση χημικών όσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στο χώρο του λιμανιού. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει την εικόνα "απαράδεκτη" και ζητά την παραίτηση της ηγεσίας του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.
Δύο ημέρες μετά, οι αγρότες αποχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά, αφού προηγουμένως αποχώρησαν τα ΜΑΤ, και δεσμεύονται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις του στην Κρήτη
Στο μεταξύ, στο μπλόκο του Προμαχώνα παραμένουν οι αγρότες της περιοχής, με αποτέλεσμα οι ουρές των οχημάτων που περιμένουν να περάσουν τα σύνορα από και προς τη Βουλγαρία να μεγαλώνουν.
Απρίλιος
• Σπουδαστής ανοίγει πυρ σε σχολή του ΟΑΕΔ. Ένας νεκρός και τρεις σοβαρά τραυματίες είναι ο απολογισμός του πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα περιστατικού βίας σε Σχολή. Λίγο πριν μπει στην αίθουσα για μάθημα, 19χρονος σπουδαστής της Σχολής του ΟΑΕΔ στην Πέτρου Ράλλη πυροβολεί συμμαθητή του. Στη συνέχεια βγαίνει από τη Σχολή, πέρνά στο απέναντι κατάστημα και τραυματίζει δύο ακόμα άτομα. Τέλος, ο δράστης αυτοπυροβολείται στο κεφάλι θέλοντας να βάλει τέλος στη ζωή του και λίγη ώρα αργότερα αφήνει την τελευταία του πνοή.
Η επίθεση με όπλο στη Σχολή φέρνει στην επιφάνεια το θέμα της διακίνησης όπλων στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, τους δύο πρώτους μήνες του 2009 κατασχέθηκαν στην Αττική 114 όπλα, ενώ η παράνομη οπλοκατοχή αυξήθηκε κατά 66,4%, την ώρα που μόνο στην Αθήνα κυκλοφορούν περισσότερα από 50.000 παράνομα όπλα. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι στη χώρα μας διακινούν όπλα περισσότερες από 300 σπείρες, με το λαθρεμπόριο όπλων ακολουθεί και αυτό τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης. Όσο για την εισαγωγή τους στην Ελλάδα, αχίλλειο πτέρνα, όπως εκτιμούν οι διωκτικές αρχές αποτελούν τα ελληνοαλβανικά σύνορα και τα παράλια της νότιας Κρήτης.
Ιούνιος
• Η "Σέχτα" δολοφονεί εν ψυχρώ αστυφύλακα της Αντιτρομοκρατικής. Με προκήρυξή της η "Σέχτα Επαναστατών" αναλαμβάνει την ευθύνη για τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα Νεκτάριου Σάββα, στα Πατήσια. Όπως προκύπτει από τη βαλλιστική εξέταση στους κάλυκες από τα δύο όπλα των εννέα χιλιοστών που βρέθηκαν στον τόπο της δολοφονίας, οι εννέα από τις 24 βολίδες προέρχονται από όπλο που είχε χρησιμοποιήσει η τρομοκρατική οργάνωση στο χτύπημα κατά του αστυνομικού τμήματος Κορυδαλλού, αλλά και κατά του τηλεοπτικού σταθμού ALTER. Οι υπόλοιπες σφαίρες ρίχθηκαν από όπλο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν.
• Κρίση στα ΜΜΕ. Αναταράξεις και προβληματισμός από την απόφαση του ζεύγους Αγγελοπούλου να καταθέσει στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας την άδεια του ραδιοσταθμού City 99,5 και να προσφέρουν στο Ίδρυμα "Λίλιαν Βουδούρη" τους τίτλους "Ελεύθερος Τύπος" και "Τύπος της Κυριακής". Οι Θεόδωρος και Γιάννα Αγγελοπούλου δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν ούτε κρυφά σχέδια ούτε κρυφοί αγοραστές, ενώ αφήνουν ένα περιθώριο, σε περίπτωση που υπάρξει πρόσφορα για τα δύο Μέσα κατά την διάρκεια της εκκαθάρισης, "το οποιοδήποτε έσοδο να είναι προς όφελος όλων των εργαζομένων".
Αύγουστος
• Ο πύρινος εφιάλτης επέστρεψε στη ΒΑ Αττική. Καταστροφικές πυρκαγιές κατακαίουν επί τρεις ημέρες τη βορειοανατολική Αττική μετατρέποντας σε στάχτη εκατοντάδες σπίτια, αυτοκίνητα και χιλιάδες στρέμματα δάσους. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πληροφοριακό Σύστημα για τις Δασικές Πυρκαγιές, πάνω από 300.000 στρέμματα δασικής γης έγιναν στάχτη μέσα σε τρεις ημέρες στην Ελλάδα, ενώ για να επουλωθούν οι πληγές στα δάση της Αττικής θα χρειαστούν τουλάχιστον 25 χρόνια, υπό τον όρο ότι θα ελεγχθούν οι κτηματομεσιτικές βλέψεις.
Το πόρισμα της Πυροσβεστικής επιρρίπτει ευθύνες σε τουλάχιστον ένα άτομο. Πρόκειται για 59χρονο, ιδιοκτήτη έκτασης, κοντά στο σημείο που είχε χωροθετηθεί ο ΧΥΤΑ Γραμματικού, απ΄ όπου και ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά.
Από την άλλη, το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή διαπιστώνει τραγικές παραλείψεις, ανύπαρκτο συντονισμό και σοβαρές ελλείψεις σε πρόσωπα και μέσα. Το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής δεν είχε άμεση εποπτεία των επιχειρήσεων, αφού δεν διαθέτει δορυφορικά συστήματα παρακολούθησης της φωτιάς και οι πληροφορίες του διαβιβάζονται μέσω ασυρμάτου και κινητών τηλεφώνων. Επιπλέον, σύμφωνα με το πόρισμα, τα ανώτερα στελέχη παρέκαμπταν τους ιεραρχικά ανωτέρους τους, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος ενώ ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος δεν είχε εικόνα για τη φωτιά 12 ώρες μετά την εκδήλωσή της.
Σεπτέμβριος
• Διαμέρισμα – γιάφκα στο Χαλάνδρι. Τέσσερα άτομα συλλαμβάνονται από την Αντιτρομοκρατική κατά τη διάρκεια εφόδου σε διαμέρισμα – γιάφκα, στην οδό 25ης Μαρτίου. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας, στο διαμέρισμα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας αυτοσχέδιος ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός, πλήρης και έτοιμος να λειτουργήσει, ο οποίος ήταν τοποθετημένος μέσα σε μαγειρική χύτρα. Ο μηχανισμός είναι πανομοιότυπος με αυτόν που τοποθετήθηκε στην είσοδο του διαμερίσματος της κ. Λούκας Κατσέλη στο Κολωνάκι. Αξιωματικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για την Οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς", η οποία θεωρείται συνέχεια της Οργάνωσης "Ενέδρα - Ένοπλη Επαναστατική Δράση".
• Αποκάλυψη σε Εύβοια και ΒΑ Αττική. Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώνονται στην Εύβοια, με αποτέλεσμα σπίτια να ξεκολλήσουν κυριολεκτικά από τα θεμέλιά τους, ολόκληρες περιοχές να θαφτούν κάτω από τις λάσπες και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων να πλημμυρίσουν, όπως και εκατοντάδες σπίτια και καταστήματα. Μεγάλες είναι οι καταστροφές και στα δίκτυα νερού και σε κολώνες της ΔΕΗ.
Δραματική είναι η εικόνα και στη βορειοανατολική Αττική, που εκτός από τις δραματικές συνέπειες των πυρκαγιών του Αυγούστου, βιώνει και τις συνέπειες των πλημμυρών στην απέναντι Εύβοια. Κάτοικοι του Ωρωπού και των Αγίων Αποστόλων Καλάμου αντικρίζουν στην παραλιακή ζώνη τόνους λάσπης, κορμούς δέντρων, σκουπίδια, ακόμα και νεκρά ζώα που παρασύρθηκαν από την απέναντι Ερέτρια, λόγω και των ισχυρών ανέμων έως και 7 μποφόρ. Οι κάτοικοι των περιοχών απευθύνουν έκκληση στις αρχές να αναλάβουν το γρηγορότερο δυνατό δράση καθαρισμού των ακτών ενόψει και του χειμώνα, ώστε να μην προκληθούν μεγαλύτερες καταστροφές.
Οκτώβριος
• Νέα αιματηρή επίθεση κατά αστυνομικών. Ακόμα ένα καλά οργανωμένο σχέδιο τρομοκρατών αυτή τη φορά εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος Αγίας Παρασκευής. Από την επίθεση τραυματίστηκαν έξι αστυνομικοί (ένας αστυφύλακας, ένας δόκιμος αστυφύλακας, τέσσερις εκπαιδευόμενοι ειδικοί φρουροί) οι δύο σοβαρά. Άνδρες της Αντιτρομοκρατικής συνέλεξαν από το σημείο της επίθεσης συνολικά ενενήντα εννέα σφαίρες, ενώ όπως προέκυψε, τα όπλα δεν είχαν χρησιμοποιηθεί σε άλλη επίθεση. Με προκήρυξή του στο "Ποντίκι" σχεδόν ένα μήνα μετά ο "Επαναστατικός Αγώνας" δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την ένοπλη επίθεση στο ΑΤ, ενώ αρνείται την εμπλοκή του σε όλες τις επιθέσεις που παραμένουν "ορφανές" και αποδίδονται από την αστυνομία στη συγκεκριμένη οργάνωση.
Δεκέμβριος
• Ένας χρόνος χωρίς τον Αλέξη. Τρεις ημέρες διήρκεσαν οι εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το χαμό του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η οικογένειά του τέλεσε ετήσιο μνημόσυνο, κάτοικοι των Εξαρχείων πραγματοποίησαν εκδηλώσεις στη συμβολή των οδών Ζαλόγγου και Μεσολογγίου, ενώ οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με ογκώδες συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν έλειψαν τα επεισόδια και οι συμπλοκές. Τα σοβαρότερο επεισόδιο σημειώθηκε όταν κουκουλοφόροι κατέλαβαν στο κτίριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τραυμάτισαν τον πρύτανη, Χρήστο Κίττα, ενώ ανέβηκαν στην ταράτσα του κτιρίου και αφού κατέβασαν την ελληνική σημαία, τοποθέτησαν στη θέση της τη σημαία των αναρχικών. Η Αστυνομία προχώρησε σε εκατοντάδες προσαγωγές και συλλήψεις, ο πρύτανης υπέβαλε την παραίτησή του, ενώ η εισβολή των κουκουλοφόρων στο κτίριο προκάλεσε την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ι. Σακελάκου, ο οποίος και διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.
Τέλος, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής απέρριψε το αίτημα της μητέρας του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, που ζητούσε για δεύτερη φορά να γίνει στην Αθήνα και όχι στην Άμφισσα η δίκη των δύο ειδικών φρουρών Επ. Κορκονέα και Β. Σαραλιώτη για τον θάνατο του γιου της.
Ιανουάριος
• Τρομοκράτες "γαζώνουν" αστυνομικό. Δολοφονική επίθεση στις 03:05 της 5ης Ιανουαρίου δέχεται 21 ετών αστυνομικός στη συμβολή των οδών Ζαΐμη και Κουντουριώτου, στα Εξάρχεια. Ο αστυνομικός των ΜΑΤ βρισκόταν μαζί με δύο ακόμα συνάδελφούς του κοντά σε κλούβα, όταν δέχθηκε καταιγισμό πυρών από αγνώστους, πιθανότατα από καλάζνικοφ. Στο σημείο βρέθηκαν περισσότεροι από 20 κάλυκες και σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποιήθηκαν δύο όπλα. Ο αστυνομικός μεταφέρεται στο νοσοκομείο, υποβάλλεται σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση και τελικά διαφεύγει τον κίνδυνο, ενώ την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνει με προκήρυξή της η Οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας".
• Απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου. Τα ξημερώματα της 19ης Ιανουαρίου ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος αφήνεται ελεύθερος από τους απαγωγείς του, λίγες ώρες μετά την καταβολή λύτρων από τους συγγενείς του σε ερημική τοποθεσία, κοντά στο Κάστρο Βοιωτίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο 74χρονος εφοπλιστής εντοπίστηκε τυχαία σε παγκάκι από διερχόμενο περιπολικό, το οποίο και τον παρέλαβε. Η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των απαγωγέων και στις αρχές Ιουλίου φτάνει στα ίχνη οργανωμένης συμμορίας. Εγκέφαλος της σπείρας και οργανωτής της απαγωγής φέρεται ότι είναι κρατούμενος των φυλακών Τρικάλων για ανθρωποκτονίες, προστασίες και άλλα αδικήματα, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας επιχειρηματίας που βοηθούσε να γίνει το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος των λύτρων, ένας διαπραγματευτής και δύο άτομα από την Κρήτη, ένας εκ των οποίων ξενοδόχος. Όλοι οι συλληφθέντες είναι Έλληνες.
• Οι αγρότες στους δρόμους. Κινητοποιήσεις αρχίζουν οι αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου και της Μακεδονίας διαμαρτυρόμενοι για τις πολύ χαμηλές τιμές πώλησης προϊόντων όπως το βαμβάκι, το σιτάρι, το καλαμπόκι και το γάλα. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρης Χατζηγάκης, απευθύνει έκκληση να αποφύγουν τις ακραίες μορφές κινητοποιήσεων και λίγες ημέρες αργότερα ανακοινώνει πακέτο ενίσχυσης συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αγρότες ωστόσο δεν ικανοποιούνται από τις δεσμεύσεις του υπουργού και στήνουν νέα μπλόκα σε δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο, ανοιγοκλείνουν παρακαμπτηρίους, αποφεύγοντας όμως να κλείσουν τη σιδηροδρομική γραμμή. Στο παιχνίδι των κινητοποιήσεων μπαίνουν και αγρότες από την Πελοπόννησο, κλείνοντας την Αθηνών – Κορίνθου. Το παρατεταμένο κλείσιμο των δρόμων που συνδέουν την Ελλάδα με τη Βουλγαρία προκαλεί ανησυχία στη Σόφια, η οποία διαμαρτύρεται στις ελληνικές αρχές. Τελικά, μετά από ένα δραματικό παρασκήνιο διαβουλεύσεων, στα τέλη Ιανουαρίου οι αγρότες αποφασίζουν το τέλος των κινητοποιήσεων και αποχωρούν από τα μπλόκα.
Φεβρουάριος
• Πρεμιέρα για τη "Σέχτα". Νέο σοβαρό συμβάν στους κόλπους της Αστυνομίας. Τρεις άγνωστοι, σύμφωνα με τον ειδικό φρουρό, επιτέθηκαν τα ξημερώματα της 3ης Φεβρουαρίου εναντίον του ΑΤ Κορυδαλλού, πυροβολώντας και ρίχνοντας μία χειροβομβίδα. Ευτυχώς η χειροβομβίδα δεν εξερράγη, ενώ από τους πυροβολισμούς δεν τραυματίστηκε κανείς. Αξιωματικοί της Αστυνομίας είναι σχεδόν πεπεισμένοι ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, καθώς το όπλο που χρησιμοποίησαν οι δράστες ήταν παρόμοιο με αυτό που είχε κλαπεί από τον ειδικό φρουρό του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Ρωμύλου Κεδίκογλου και είχε χρησιμοποιηθεί κατά του Αστυνομικού Τμήματος Περισσού, τον Απρίλιο του 2007. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση "Σέχτα Επαναστατών".
• Απόδραση Παλαιοκώστα. Νέα κινηματογραφική απόδραση με ελικόπτερο από τις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού πραγματοποιεί το μεσημέρι της 22ης Φεβρουαρίου ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Αλκέτ Ριζάι οι οποίοι είχαν αποδράσει και πάλι με ελικόπτερο τον Ιούνιο του 2006. Την απόδραση ακολούθησε καταιγισμός ριπών, κατά τον οποίο τραυματίστηκε ελαφρά ένας φύλακας. Εκτός από τον πιλότο, στο ελικόπτερο επέβαιναν ένας άνδρας και μία γυναίκα, οι οποίοι ενώ βρίσκονταν πάνω από την Ελευσίνα, απείλησαν τον πιλότο με μαχαίρι και χειροβομβίδα, αναγκάζοντάς τον να πετάξει πάνω από τις φυλακές Κορυδαλλού και συγκεκριμένα πάνω από την τρίτη πτέρυγα, όπου και παρέλαβε τους κακοποιούς. Λίγο αργότερα προσγειώθηκε ένα χιλιόμετρο μακριά από τα διόδια Αφιδνών και βρέθηκε σε χωράφια ανάμεσα στο Πολυδένδρι και το Καπανδρίτι. Οι κρατούμενοι και οι επιβάτες του ελικοπτέρου διέφυγαν με ένα ΙΧ αυτοκίνητο και ένα μαύρο τζιπ.
Στις 14 Απριλίου η Αστυνομία πραγματοποιεί μεγάλη επιχείρηση στο Αλεποχώρι, καθώς εκτιμάται ότι εκεί κρύβεται ο Παλαιοκώστας. Οι αστυνομικοί πυροβολούν τα λάστιχα αυτοκινήτου το οποίο δε σταμάτησε σε έλεγχο. Το ΙΧ χάνει τον έλεγχο, βγαίνει από το δρόμο και ακινητοποιείται, ενώ ο οδηγός του καταφέρνει να διαφύγει.
Μέσω του στίγματος των κινητών τηλεφώνων που άφησε στο αυτοκίνητο ο Παλαιοκώστας μετά την καταδίωξη στην Παλαιά Εθνική οδό Αθηνών Θηβών, οι αστυνομικοί ανακαλύπτουν στο Αλεποχώρι το κρησφύγετο του Παλαιοκώστα, μέσα στο οποίο βρίσκουν πλαστές άδειες, πινακίδες αυτοκινήτων και υλικά μεταμφίεσης, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται στα Γεράνεια όρη για τον εντοπισμό του δραπέτη. Το σπίτι είχε ενοικιάσει μια γυναίκα με το επίθετο Φωτιάδου και ανήκει σε πρώην δήμαρχο της περιοχής.
Τέλος, στις 16 Νοεμβρίου συλλαμβάνεται σε μονοκατοικία στο Άνω Σούλι Γραμματικού ο καταζητούμενος Αλκέτ Ριζάι και η σύντροφός του Σούλα. Λίγες ημέρες δικάζονται και οδηγούνται στη φυλακή.
• Το λιμάνι "πνίγεται" στα χημικά. Εκτεταμένη χρήση χημικών από ισχυρές ομάδες των ΜΑΤ εναντίον παραγωγών από την Κρήτη που παραμένουν στο χώρο του λιμανιού και έχουν αποκλείσει τους γύρω δρόμους. Οι αγρότες αρνούνται να μεταβούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και καλούν τους εκπροσώπους των κομμάτων να μεταβούν στον Πειραιά.
Πρώτος καταφθάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος -λόγω των δακρυγόνων – αποχωρεί μετά από λίγο. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν έγινε χρήση χημικών όσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στο χώρο του λιμανιού. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει την εικόνα "απαράδεκτη" και ζητά την παραίτηση της ηγεσίας του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.
Δύο ημέρες μετά, οι αγρότες αποχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά, αφού προηγουμένως αποχώρησαν τα ΜΑΤ, και δεσμεύονται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις του στην Κρήτη
Στο μεταξύ, στο μπλόκο του Προμαχώνα παραμένουν οι αγρότες της περιοχής, με αποτέλεσμα οι ουρές των οχημάτων που περιμένουν να περάσουν τα σύνορα από και προς τη Βουλγαρία να μεγαλώνουν.
Απρίλιος
• Σπουδαστής ανοίγει πυρ σε σχολή του ΟΑΕΔ. Ένας νεκρός και τρεις σοβαρά τραυματίες είναι ο απολογισμός του πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα περιστατικού βίας σε Σχολή. Λίγο πριν μπει στην αίθουσα για μάθημα, 19χρονος σπουδαστής της Σχολής του ΟΑΕΔ στην Πέτρου Ράλλη πυροβολεί συμμαθητή του. Στη συνέχεια βγαίνει από τη Σχολή, πέρνά στο απέναντι κατάστημα και τραυματίζει δύο ακόμα άτομα. Τέλος, ο δράστης αυτοπυροβολείται στο κεφάλι θέλοντας να βάλει τέλος στη ζωή του και λίγη ώρα αργότερα αφήνει την τελευταία του πνοή.
Η επίθεση με όπλο στη Σχολή φέρνει στην επιφάνεια το θέμα της διακίνησης όπλων στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, τους δύο πρώτους μήνες του 2009 κατασχέθηκαν στην Αττική 114 όπλα, ενώ η παράνομη οπλοκατοχή αυξήθηκε κατά 66,4%, την ώρα που μόνο στην Αθήνα κυκλοφορούν περισσότερα από 50.000 παράνομα όπλα. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι στη χώρα μας διακινούν όπλα περισσότερες από 300 σπείρες, με το λαθρεμπόριο όπλων ακολουθεί και αυτό τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης. Όσο για την εισαγωγή τους στην Ελλάδα, αχίλλειο πτέρνα, όπως εκτιμούν οι διωκτικές αρχές αποτελούν τα ελληνοαλβανικά σύνορα και τα παράλια της νότιας Κρήτης.
Ιούνιος
• Η "Σέχτα" δολοφονεί εν ψυχρώ αστυφύλακα της Αντιτρομοκρατικής. Με προκήρυξή της η "Σέχτα Επαναστατών" αναλαμβάνει την ευθύνη για τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα Νεκτάριου Σάββα, στα Πατήσια. Όπως προκύπτει από τη βαλλιστική εξέταση στους κάλυκες από τα δύο όπλα των εννέα χιλιοστών που βρέθηκαν στον τόπο της δολοφονίας, οι εννέα από τις 24 βολίδες προέρχονται από όπλο που είχε χρησιμοποιήσει η τρομοκρατική οργάνωση στο χτύπημα κατά του αστυνομικού τμήματος Κορυδαλλού, αλλά και κατά του τηλεοπτικού σταθμού ALTER. Οι υπόλοιπες σφαίρες ρίχθηκαν από όπλο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν.
• Κρίση στα ΜΜΕ. Αναταράξεις και προβληματισμός από την απόφαση του ζεύγους Αγγελοπούλου να καταθέσει στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας την άδεια του ραδιοσταθμού City 99,5 και να προσφέρουν στο Ίδρυμα "Λίλιαν Βουδούρη" τους τίτλους "Ελεύθερος Τύπος" και "Τύπος της Κυριακής". Οι Θεόδωρος και Γιάννα Αγγελοπούλου δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν ούτε κρυφά σχέδια ούτε κρυφοί αγοραστές, ενώ αφήνουν ένα περιθώριο, σε περίπτωση που υπάρξει πρόσφορα για τα δύο Μέσα κατά την διάρκεια της εκκαθάρισης, "το οποιοδήποτε έσοδο να είναι προς όφελος όλων των εργαζομένων".
Αύγουστος
• Ο πύρινος εφιάλτης επέστρεψε στη ΒΑ Αττική. Καταστροφικές πυρκαγιές κατακαίουν επί τρεις ημέρες τη βορειοανατολική Αττική μετατρέποντας σε στάχτη εκατοντάδες σπίτια, αυτοκίνητα και χιλιάδες στρέμματα δάσους. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πληροφοριακό Σύστημα για τις Δασικές Πυρκαγιές, πάνω από 300.000 στρέμματα δασικής γης έγιναν στάχτη μέσα σε τρεις ημέρες στην Ελλάδα, ενώ για να επουλωθούν οι πληγές στα δάση της Αττικής θα χρειαστούν τουλάχιστον 25 χρόνια, υπό τον όρο ότι θα ελεγχθούν οι κτηματομεσιτικές βλέψεις.
Το πόρισμα της Πυροσβεστικής επιρρίπτει ευθύνες σε τουλάχιστον ένα άτομο. Πρόκειται για 59χρονο, ιδιοκτήτη έκτασης, κοντά στο σημείο που είχε χωροθετηθεί ο ΧΥΤΑ Γραμματικού, απ΄ όπου και ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά.
Από την άλλη, το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή διαπιστώνει τραγικές παραλείψεις, ανύπαρκτο συντονισμό και σοβαρές ελλείψεις σε πρόσωπα και μέσα. Το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής δεν είχε άμεση εποπτεία των επιχειρήσεων, αφού δεν διαθέτει δορυφορικά συστήματα παρακολούθησης της φωτιάς και οι πληροφορίες του διαβιβάζονται μέσω ασυρμάτου και κινητών τηλεφώνων. Επιπλέον, σύμφωνα με το πόρισμα, τα ανώτερα στελέχη παρέκαμπταν τους ιεραρχικά ανωτέρους τους, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος ενώ ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος δεν είχε εικόνα για τη φωτιά 12 ώρες μετά την εκδήλωσή της.
Σεπτέμβριος
• Διαμέρισμα – γιάφκα στο Χαλάνδρι. Τέσσερα άτομα συλλαμβάνονται από την Αντιτρομοκρατική κατά τη διάρκεια εφόδου σε διαμέρισμα – γιάφκα, στην οδό 25ης Μαρτίου. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας, στο διαμέρισμα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας αυτοσχέδιος ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός, πλήρης και έτοιμος να λειτουργήσει, ο οποίος ήταν τοποθετημένος μέσα σε μαγειρική χύτρα. Ο μηχανισμός είναι πανομοιότυπος με αυτόν που τοποθετήθηκε στην είσοδο του διαμερίσματος της κ. Λούκας Κατσέλη στο Κολωνάκι. Αξιωματικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για την Οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς", η οποία θεωρείται συνέχεια της Οργάνωσης "Ενέδρα - Ένοπλη Επαναστατική Δράση".
• Αποκάλυψη σε Εύβοια και ΒΑ Αττική. Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώνονται στην Εύβοια, με αποτέλεσμα σπίτια να ξεκολλήσουν κυριολεκτικά από τα θεμέλιά τους, ολόκληρες περιοχές να θαφτούν κάτω από τις λάσπες και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων να πλημμυρίσουν, όπως και εκατοντάδες σπίτια και καταστήματα. Μεγάλες είναι οι καταστροφές και στα δίκτυα νερού και σε κολώνες της ΔΕΗ.
Δραματική είναι η εικόνα και στη βορειοανατολική Αττική, που εκτός από τις δραματικές συνέπειες των πυρκαγιών του Αυγούστου, βιώνει και τις συνέπειες των πλημμυρών στην απέναντι Εύβοια. Κάτοικοι του Ωρωπού και των Αγίων Αποστόλων Καλάμου αντικρίζουν στην παραλιακή ζώνη τόνους λάσπης, κορμούς δέντρων, σκουπίδια, ακόμα και νεκρά ζώα που παρασύρθηκαν από την απέναντι Ερέτρια, λόγω και των ισχυρών ανέμων έως και 7 μποφόρ. Οι κάτοικοι των περιοχών απευθύνουν έκκληση στις αρχές να αναλάβουν το γρηγορότερο δυνατό δράση καθαρισμού των ακτών ενόψει και του χειμώνα, ώστε να μην προκληθούν μεγαλύτερες καταστροφές.
Οκτώβριος
• Νέα αιματηρή επίθεση κατά αστυνομικών. Ακόμα ένα καλά οργανωμένο σχέδιο τρομοκρατών αυτή τη φορά εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος Αγίας Παρασκευής. Από την επίθεση τραυματίστηκαν έξι αστυνομικοί (ένας αστυφύλακας, ένας δόκιμος αστυφύλακας, τέσσερις εκπαιδευόμενοι ειδικοί φρουροί) οι δύο σοβαρά. Άνδρες της Αντιτρομοκρατικής συνέλεξαν από το σημείο της επίθεσης συνολικά ενενήντα εννέα σφαίρες, ενώ όπως προέκυψε, τα όπλα δεν είχαν χρησιμοποιηθεί σε άλλη επίθεση. Με προκήρυξή του στο "Ποντίκι" σχεδόν ένα μήνα μετά ο "Επαναστατικός Αγώνας" δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την ένοπλη επίθεση στο ΑΤ, ενώ αρνείται την εμπλοκή του σε όλες τις επιθέσεις που παραμένουν "ορφανές" και αποδίδονται από την αστυνομία στη συγκεκριμένη οργάνωση.
Δεκέμβριος
• Ένας χρόνος χωρίς τον Αλέξη. Τρεις ημέρες διήρκεσαν οι εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το χαμό του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η οικογένειά του τέλεσε ετήσιο μνημόσυνο, κάτοικοι των Εξαρχείων πραγματοποίησαν εκδηλώσεις στη συμβολή των οδών Ζαλόγγου και Μεσολογγίου, ενώ οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με ογκώδες συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν έλειψαν τα επεισόδια και οι συμπλοκές. Τα σοβαρότερο επεισόδιο σημειώθηκε όταν κουκουλοφόροι κατέλαβαν στο κτίριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τραυμάτισαν τον πρύτανη, Χρήστο Κίττα, ενώ ανέβηκαν στην ταράτσα του κτιρίου και αφού κατέβασαν την ελληνική σημαία, τοποθέτησαν στη θέση της τη σημαία των αναρχικών. Η Αστυνομία προχώρησε σε εκατοντάδες προσαγωγές και συλλήψεις, ο πρύτανης υπέβαλε την παραίτησή του, ενώ η εισβολή των κουκουλοφόρων στο κτίριο προκάλεσε την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ι. Σακελάκου, ο οποίος και διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.
Τέλος, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής απέρριψε το αίτημα της μητέρας του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, που ζητούσε για δεύτερη φορά να γίνει στην Αθήνα και όχι στην Άμφισσα η δίκη των δύο ειδικών φρουρών Επ. Κορκονέα και Β. Σαραλιώτη για τον θάνατο του γιου της.