- Οι Γερμανοί της Deutsche μας χρεοκόπησαν (αλλά ταυτόχρονα συνεχίζουν να πωλούν στους πελάτες τους μετοχές και Ελληνικά αμοιβαία κεφάλαια),
- η ελβετική UBS σημειώνει ότι αυτό απεφεύχθη βραχυπρόθεσμα διότι θα ήταν «καταστροφικό» για τις υπόλοιπες χώρες,ενώ
- η δε ...χρεοκοπημένη Fortis αναφέρει ότι το σενάριο της χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι αδύναμο!
Η κρίσιμη, όμως, λεπτομέρεια με τους ξένους οίκους είναι ότι και οι δύο τουλάχιστον (Deutsche bank - UBS) είναι εκτός της δουλειάς της επικείμενης έκδοσης του δεκαετούς, καθώς την πρόσφατη έκδοση την εκτέλεσαν η Goldman Sachs και η Βank Of America.
Deutsche Bank: Πουλά αμοιβαία μιας ...χρεοκοπημένης χώρας
Συγκεκριμένα, η Deutsche Bank μας αναφέρει ως χρεοκοπημένη χώρα (!) ενώ κατηγορεί την Κομισιόν επειδή επιδεικνύει ευπιστία ως προς το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Oι φράσεις που χρησιμοποιεί για την Ελλάδα είναι επιεικώς απαράδεκτες για έκθεση, ενώ απορίας άξιον είναι πώς η γερμανική τράπεζα πουλά στους πελάτες της μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια για μια χρεοκοπημένη χώρα!
Αυτό επίσης θα μπορούσε να αποτελέσει και μια καλή έρευνα για τις εποπτικές αρχές...
Δεν μας έπεισε το πρόγραμμα, λέει η UBS
Δεν μας έπεισε το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας, αναφέρει η UBS σε έκθεσή της με ημερομηνία 3 Φεβρουαρίου 2010.
Ο οίκος υπογραμμίζει ότι οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη είναι υπέρ το δέον φιλόδοξες, χωρίς να αποκλείει απογοητεύσεις. Ωστόσο, η UBS δεν έχει πειστεί ούτε για την αποφασιστικότητα ούτε για τη δυνατότητα υλοποίησης πιο απαιτητικών μέτρων λόγω του υψηλού πολιτικού ρίσκου.
«Εκτιμούμε ότι δεν θα πρέπει να αψηφήσουμε το πολιτικό ρίσκο», σημειώνει ο οίκος.
Η UBS διατηρεί την άποψή της ότι θα αποφευχθεί μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας βραχυπρόθεσμα, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν «καταστροφικό» για άλλες χώρες.
Ωστόσο, στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, ο οίκος εκτιμά ότι θα βρεθεί λύση μέσω της λήψης εξωτερικής βοήθειας.
Η Fortis στηρίζει...
Αδύναμο εμφανίζεται το σενάριο της χρεοκοπίας της χώρας και σύμφωνα με τη Fortis. Σε έκθεσή του με ημερομηνία 4 Φεβρουαρίου 2010, ο οίκος τονίζει ότι κάτι τέτοιο θα είχε μπαράζ αρνητικών συνεπειών στο σύνολο της ευρωζώνης.
Αυτό που απομένει να ελεγχθεί είναι το αν το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης είναι επιτεύξιμο. Ενώ οι εκτιμήσεις του σχεδίου για την ανάπτυξη είναι αρκετά θετικές, η οικονομία είναι πιθανόν να δεχτεί ισχυρό πλήγμα από την περικοπή των δαπανών. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει ο οίκος, η λήψη εξωτερικής βοήθειας από την Ε.Ε. είτε με διμερή δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης θα ήταν αναγκαία σε κάποιον βαθμό. Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα τα επόμενα χρόνια, ενώ η προσοχή των αγορών θα στραφεί και σε άλλους "αδύναμους κρίκους" της Ευρωζώνης.
Και επισημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν "επιθετικά" μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων προϋπολογισμού προκειμένου να επέλθει ηρεμία στις αγορές ομολόγων.
Αλλ΄ αντί άλλων!
Στα χαρακτηριστικά, τέλος, των ημερών δύο, ακόμη, εκθέσεις με τελείως αντιφατικά χαρακτηριστικά. Από την μια η απόφαση της Moody’s να υποβαθμίσει, μετά την ελληνική οικονομία, και την αξιολόγηση των τιτλοποιήσεων δανείων υψηλής ποιότητας στις οποίες προχωρούν οι ελληνικές τράπεζες.
Κι από την άλλη τα καλά λόγια της Citigroup για το Πρόγραμμα Σταθερότητας που παρουσίασε η χώρα.
Τι και ποιον να πιστέψει κανείς;
protothema.gr