«Πολύ κακό για το τίποτα – Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει», - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

«Πολύ κακό για το τίποτα – Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει»,

είναι ο σημερινός τίτλος στις οικονομικές σελίδες της μεγαλύτερης Γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.

Η Ελλάδα έχει σήμερα την τιμητική της στην Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, η οποία με σχόλιά της ανιχνεύει με νηφαλιότητα -επιτέλους- τις πραγματικές διαστάσεις του ελληνικού προβλήματος:
.
«Είναι αλήθεια ότι όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Και στην Αθήνα οι καπνοί είναι πια τεράστιοι, η Ακρόπολη είναι στις φλόγες. Καταπληκτικό σκηνικό για το δράμα του υπέρογκου χρέους της Ελλάδας. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε...δεινή θέση και μαζί της ολόκληρη η Ευρώπη. Πριν γίνει όμως ευρωκράχ και συντριβεί η ΟΝΕ θα πρέπει να ρωτήσουμε τους απαισιόδοξους, μήπως είναι υπερβολικός ο πανικός για τα ελληνικά ελλείμματα και τα χρέη;»
Η συντήρηση της συζήτησης προς το συμφέρον των κερδοσκόπων
«Η Ελλάδα δεν έχει σε καμία περίπτωση χρεοκοπήσει. Διότι καταφέρνει χωρίς πρόβλημα στις διεθνείς αγορές και αναχρηματοδοτεί το χρέος της. Το απέδειξε πριν από λίγες εβδομάδες, όταν δανείστηκε οκτώ δισεκατομμύρια. Τα χρέη της Ελλάδας ξεπερνούν στο μεταξύ το 100% των ετήσιων οικονομικών επιδόσεων της, αλλά είναι το ήμισυ του κρατικού χρέους της Ιαπωνίας και η Ιαπωνία, ως γνωστόν, δεν έχει χρεοκοπήσει.
Σε αντίθεση με την Καλιφόρνια, που έχει την ίδια οικονομική ευρωστία με τη Γερμανία, και αδυνατεί πρακτικά να αποπληρώσει τα χρέη της. Εάν το ευρώ βρίσκεται σε άμυνα λόγω των δυσκολιών μιας όχι τόσο σημαντικής οικονομίας, όπως είναι η ελληνική, τότε το δολάριο θα πρέπει λόγω της Καλιφόρνιας να κινδυνεύει σοβαρά. Ουδείς όμως αναφέρεται στην περίπτωση της Καλιφόρνιας.

Βέβαια τα ελληνικά δημοσιονομικά έχουν τα χάλια τους και η ανταγωνιστικότητα της χώρας πλήττεται, όπως και εκείνη της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Αλλά σε μια τέτοια περίπτωση, η παράδοση άνευ όρων δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Προσπαθεί λοιπόν με περικοπές να ελέγξει την κατάσταση και η ΕΕ θα προσφέρει τη βοήθειά της στην εσχάτη των περιπτώσεων, διότι το μάθημα που πήρε με την κατάρρευση της Lehman Brothers της έμεινε αλησμόνητο.

Γι’ αυτό η όποια αναζωπύρωση της ‘φωτιάς’ είναι αποκλειστικά και μόνον προς το συμφέρον των κερδοσκόπων.»


Bookmark and Share