Οι παρενέργειες από ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Οι παρενέργειες από ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ.

  • Έξαρση πληθωριστικών πιέσεων,
  • κύμα ανατιμήσεων,
  • βουτιά της κατανάλωσης.


Αμφίβολο είναι βέβαια και το κατά πόσο το μέτρο θα βοηθήσει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων αν κρίνουμε απ΄την τελευταία αύξηση (του 2005).

«Κύμα» ανατιμήσεων θα φέρει στην αγορά η επερχόμενη αύξηση του ΦΠΑ και η πιθανή νέα αύξηση του ειδικού φόρου στη βενζίνη ή εναλλακτικά σε ρεύμα και φυσικό αέριο.
Ηδη ο ...
φόρος στα καύσιμα έχει ανέβει κατά 29,3% και δεν αποκλείεται νέα αύξηση κατά 10% με 15%.
Στην αγορά αναμένεται έξαρση πληθωριστικών πιέσεων και «βουτιά» της κατανάλωσης, ελέω «παγώματος» μισθών, περικοπών σε επιδόματα, πρόσθετες αμοιβές και υπερωρίες.
Η πτώση της ζήτησης θα πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, αν τελικά κοπεί και ο 14ος μισθός, σενάριο που ακόμη παραμένει ενεργό, μια και δεν έχει διαψευστεί ρητά από το υπουργείο Οικονομικών.
Ηδη η αγορά έχει... νεκρώσει και θεωρείται βέβαιο ότι εφέτος η ύφεση θα είναι ανάλογη ή και ακόμη μεγαλύτερη σε σχέση με το 2009 που έκλεισε στο -2%.
Μοιραία, λοιπόν, οδηγούμαστε σε στασιμοπληθωρισμό (υψηλός πληθωρισμός, ύφεση και έξαρση της ανεργίας) και σε έναν φαύλο κύκλο, καθώς όσο βαθαίνει η ύφεση, από τις Βρυξέλλες πιέζουν για νέα μέτρα και όταν αυτά λαμβάνονται, οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, στην Κομισιόν επιμένουν τόσο για την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ κατά δύο μονάδες όσο και για την κατάργηση του 14ου μισθού.

Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να πιέσουν και οι εκπρόσωποι Κομισιόν ΕΚΤ και ΔΝΤ, οι οποίοι εκτός απρόοπτου θα βρεθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Στην κυβέρνηση προσανατολίζονται στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ κατά δύο μονάδες και αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, όπως μία νέα μείωση των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, για να αποφύγουν το επώδυνο μέτρο του «ψαλιδίσματος» του 14ου μισθού. Ειδικότερα, ο χαμηλός συντελεστής (υπάγονται, μεταξύ των άλλων, τρόφιμα, εστιατόρια, ηλεκτρικό, ξενοδοχεία κ.λπ) αναμένεται να πάει στο 11% από 9% που είναι σήμερα, με την επιβάρυνση του φόρου να φθάνει στο 22,2%.

Ο υψηλός συντελεστής (ένδυση, υπόδηση τηλεπικοινωνίες, καύσιμα, Ι.Χ., τσιγάρα, ηλεκτρικές συσκευές κ.λπ) θα πάει στο 21% από το 19%, ενισχυμένος κατά 10,5%.

Υπό κανονικές συνθήκες, τα προσδοκώμενα πρόσθετα έσοδα υπολογίζονται στα 2 δισ. ευρώ. Ομως, ελέω ύφεσης θα είναι τελικά κατά πολύ λιγότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2005 έγινε, επί υπουργίας Γ. Αλογοσκούφη η τελευταία αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Η αύξηση πέρασε στην αγορά την 1η Απριλίου, κάτι που αναμένεται να γίνει και εφέτος, χωρίς όμως να αποδώσει τα αναμενόμενα.

Τα προσδοκώμενα έσοδα από το ΦΠΑ το 2005 ήταν 15,43 δισ. ευρώ και τελικά στα δημόσια ταμεία μπήκαν 13,87 δισ. ευρώ δηλαδή 10,1% λιγότερα έναντι του αρχικού στόχου.
Κι αυτό σε μία χρονιά που η οικονομία έτρεχε με 2,9%, είχαμε αύξηση δηλαδή της κατανάλωσης και όχι μείωση, όπως αναμένεται εφέτος.
Γι’ αυτό και είναι τόσο μεγάλη η επιμονή των εταίρων -κυρίως του προέδρου της ΕΚΤ Ζ. Κ. Τρισέ αλλά και του επιτρόπου Ολι Ρεν- για κατάργηση του 14ου μισθού με το σκεπτικό ότι η εξοικονόμηση δαπανών ύψους 1,2 δισ. ευρώ είναι βέβαιη με τη λήψη της σχετικής απόφασης.πηγή Ημερησία.

Bookmark and Share