Η ελληνική κρίση θα οδηγήσει σε μια νέα Ευρώπη. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Η ελληνική κρίση θα οδηγήσει σε μια νέα Ευρώπη.

Όταν αποφασίστηκε να δημιουργηθεί το ευρώ στη δεκαετία του 1990, ήταν ξεκάθαρο πως δεν θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς τη παράλληλη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών, αλλά και το συντονισμό των φορολογικών και δημοσιονομικών πολιτικών για ολόκληρη την ευρωζώνη.
Αυτό θα έπρεπε να είναι και το αμέσως επόμενο βήμα μετά την ίδρυση μιας κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζας.
Η πτώση του τείχους του....Βερολίνου άλλαξε τις προτεραιότητες, και η Ε.Ε. στράφηκε προς τη μεγέθυνσή της, παρά προς την «εμβάθυνση». Για αυτό και σήμερα, η Ε.Ε. αποτελεί παραδοξότητα, διαθέτοντας κεντρική τράπεζα, ενιαίο νόμισμα αλλά όχι κοινό υπουργείο το οποίο και θα συντονίζει τις δημοσιονομικές πολιτικές σε όλα τα κράτη που αποτελούν την ευρωζώνη.

Σήμερα όμως η Ε.Ε. ανακαλύπτει πόσο επώδυνη ήταν αυτή η έλλειψη κεντρικού συντονιστικού οργάνου. Το ενιαίο νόμισμα προϋποθέτει μια ισχυρή αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της ζώνης, αλλιώς όλοι θα υποφέρουν από κοινού. Αν πέσει η Ελλάδα, θα ακολουθήσουν η Ισπανία, η Ιταλία, ίσως και η ίδια η Γερμανία. Παίζονται πολλά, καθώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι πλέον αλληλένδετες μέσω των συναλλαγών του ευρώ, και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι ακριβώς μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση κατάρρευσης της Ελλάδος.
Η αλληλεπίδραση των οικονομιών της Ε.Ε. σημαίνει πολύ απλά πως δεν επιτρέπεται η κατάρρευση της Ελλάδας ή οποιουδήποτε άλλου κράτους μέλους της ευρωζώνης. Αν και μια πρώτη πρόχειρη ματιά δείχνει πως η Ε.Ε. κινδυνεύει να διαλυθεί, στη πραγματικότητα αυτό που θα βγει από τη παρούσα κρίση είναι η πραγματική «εμβάθυνση» της Ένωσης. Στην αρχή πολλοί ήταν αυτοί που δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν το ευρώ. Όμως δεν ήταν δυνατό να επιβιώσει μια ενιαία αγορά, χωρίς ένα κοινό νόμισμα.
Έγινε φανερό σε όλους πως αν έχεις κοινή αγορά με διαφορετικά νομίσματα, τότε θα υπάρχει εμπορικός ανταγωνισμός μέσω των υποτιμήσεων. Το ενιαίο νόμισμα ήταν και είναι η μόνη επιλογή για μια ενιαία αγορά. Για αυτό, όσοι ήθελαν να επωφεληθούν, ακόμη και οι διστακτικοί, προτίμησαν να ενσωματωθούν στην ευρωζώνη.
Τίποτα δεν έχει αλλάξει σήμερα. Αν και η τρέχουσα άποψη είναι εναντίον μιας ενιαίας φορολογικής και δημοσιονομικής πολιτικής, οι ευρωπαίοι θα αναγκαστούν να την υιοθετήσουν σύντομα. Χωρίς αυτήν, το ευρώ κινδυνεύει.
Η Ελλάδα υπήρξε η γενέτειρα της Ευρώπης. Η ελληνική κρίση σήμερα ίσως αποτελέσει τη μαμή για την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ιδέας.
The Christian Science Monitor


Bookmark and Share