Κι όμως..έξι υπουργοί άφησαν αιχμές για τα νέα μέτρα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Κι όμως..έξι υπουργοί άφησαν αιχμές για τα νέα μέτρα.

Ε.Βενιζέλος, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Α. Λοβέρδος, Λ. Κατσέλη, Κ. Μπατζελή και Γ. Ραγκούσης.

Με επιφυλάξεις αλλά και αιχμές σε ορισμένες περιπτώσεις υποδέχθηκαν αρκετοί υπουργοί τα νέα μέτρα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι προηγήθηκαν τρεις διαφορετικές συσκέψεις, την Τρίτη το βράδυ, όχι στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά δύο στη Βουλή και μία στο υπουργείο Οικονομικών, ένω υπήρξαν και πυρετώδεις διαβουλεύσεις.Τον πρώτο λόγο είχε ο... αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ο οποίος και ανέλαβε να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις σε μία από τις δύο συσκέψεις που έγιναν στη Βουλή. Η δεύτερη έγινε υπό τον Χρήστο Παπουτσή που ανέλαβε να μεταφέρει τους προβληματισμούς των βουλευτών. Η τρίτη σύσκεψη έγινε στο υπουργείο Οικονομικών, με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και στελέχη του υπουργείου του.
Ο τελευταίος φερόταν να επιμένει μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης ότι θα έπρεπε το ποσοστό περικοπής των δώρων Πάσχα- Χριστουγέννων και του επιδόματος διακοπών να ανέλθει στο 50%. Σε αυτήν την περίπτωση όμως θα επρόκειτο για πλήρη περικοπή του δέκατου τέταρτου μισθού και αυτό φάνηκε ότι η κυβέρνηση αδυνατούσε να το διαχειρισθεί πολιτικά και επικοινωνιακά.
Το τελικό αποτέλεσμα ήταν επιβληθεί αλλαγή «ρότας» στον Γ. Παπακωνσταντίνου που με άλλο χαρτί μπήκε και με άλλο… βγήκε από το υπουργείο του. Χαρακτηριστικό είναι ότι αντέδρασε ακόμη και ο «νομιμόφρων» Γ. Ραγκούσης που φέρεται να προειδοποίησε και αυτός ότι θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα με την περικοπή ακέραιου του δέκατου τέταρτου μισθού και ζήτησε να βρεθεί άλλη «φόρμουλα».
Αλλά και στην ίδια την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν αρκετές οι επιφυλάξεις που δημοσιοποιήθηκαν, έστω και αν κανείς δεν εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία του για τα μέτρα, μπροστά στον Γιώργο Παπανδρέου. Τουλάχιστον έξι υπουργοί πάντως άφησαν αιχμές -Ε.Βενιζέλος, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Α. Λοβέρδος, Λ. Κατσέλη, Κ. Μπατζελή και Γ. Ραγκούσης- είτε για το περιεχόμενο των μέτρων είτε για την μεθοδολογία που ακολουθείται. Όπως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για παράδειγμα, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι στηρίζει τα μέτρα, αλλά δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι άργησαν κατά τέσσερις μήνες να ληφθούν και ότι θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα εάν είχαν αποφασισθεί από το Νοέμβριο του 2009. «Τα μέτρα κινούνται οριακά για την πολιτική φυσιογνωμία μας» τόνισε από την πλευρά της η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, αναγκάζοντας και τον ίδιο τον… πρωθυπουργό να συμφωνήσει με την συγκεκριμένη παραδοχή!Αιχμές όμως – αλλά προς όλα τις κατευθύνσεις –περιείχε η αναφορά του υπουργού Εργασίας Α. Λοβέρδου στην ανάγκη να μην προσπαθήσουν διάφοροι «να φτιάξουν το προφίλ τους» μέσα από τα μέτρα, αλλά και τις αντιδράσεις σε αυτά. «Ή όλοι μαζί θα καταστραφούμε ή όλοι μαζί θα βγούμε νικητές» φέρεται να δήλωσε.

Να βγουν οι υπουργοί στην κοινωνία και να μην μείνουν περιορισμένοι στις κομματικές οργανώσεις ζήτησε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή. Δηλώσεις με… νόημα έκανε η υπουργός Οικονομίας Λ.Κατσέλη η οποία αν και τάχθηκε γενικά υπέρ των μέτρων προειδοποίησε ότι στο σύνολό τους θα επιφέρουν μια απώλεια 16 δις ευρώ από την αγορά, με ότι αυτό συνεπάγεται. Αλλά και ο Γ. Ραγκούσης επανήλθε στις επιφυλάξεις του για τις συνέπειες από τις περικοπές στον 14ο μισθό.

Ο πρωθυπουργός πάντως αποφάσισε μετά από όλα αυτά να στείλει τους υπουργούς και τους βουλευτές του σε «εξορμήσεις» το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να «επικοινωνήσουν» τα μέτρα.


Bookmark and Share