Άσφαιρο αποδεικνύεται το "όπλο" που έτεινε ο Γ. Παπανδρέου "στην καρδιά" της ΕΕ, χρησιμοποιώντας το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ως απειλή έναντι των εταίρων της.
Η ελληνική κυβέρνηση εισπράττει πλέον από ισχυρούς εταίρους της την απάντηση ότι δεν θα απέκλειαν την παροχή βοήθειας προς τη χώρα από το ΔΝΤ. Ωστόσο η ευκολία με την οποία η μία μετά την άλλη, χώρες μέλη της Ευρωζώνης αναγνωρίζουν το "δικαίωμα" της Ελλάδας να απευθυνθεί στο ΔΝΤ (Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Φινλανδία) δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη.
Οι...Βρυξέλλες εξαρχής αποδέχτηκαν την εμπλοκή του ΔΝΤ, στην προσπάθεια "εξυγίανσης των ελληνικών δημοσιονομικών" και έσπευσαν να του προσφέρουν το ρόλο της τεχνικής υποστήριξης. Η άμεση αναγνώριση του ΔΝΤ, ως οργανισμού απαραίτητου για την αποκατάσταση των ελληνικών δημοσιονομικών, αποδεικνύει ότι οι ισχυρές χώρες της ΕΕ, που κατά κύριο λόγο λαμβάνουν αποφάσεις για το μέλλον της, δεν θορυβούνται και προφανώς δεν θεωρούν ότι απειλούνται στρατηγικά συμφέροντά τους από τη δράση του στους κόλπους της Ευρωζώνης.
Eρωτηθείς για το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΔΝΤ στο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα οικονομίας, υπενθύμισε ότι: "το ΔΝΤ είναι για εμάς ένας οργανισμός με τον οποίο συνεργαζόμαστε στην περίπτωση της Ελλάδας και υπενθύμισε ότι η Επιτροπή ήταν αυτή που πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει την τεχνική υποστήριξή του". "Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμπλέκεται ήδη στην ελληνική κρίση, στην οποία διαδραματίζει ρόλο συμβούλου", επισήμανε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μίχαελ Όφερ.
Ούτε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, απέκλεισε προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: "Θέλω να υπενθυμίσω ότι η Ελλάδα και όλες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στην πράξη, οι χώρες μέλη είναι μακράν η μεγαλύτερη πηγή πόρων για το ΔΝΤ. Κατά συνέπεια δεν αποτελεί ζήτημα κύρους, το θέμα είναι ποιο είναι το καλύτερο μέσο για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση", τόνισε, αδειάζοντας την επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης περί "όπλου" στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες.
Το "όπλο" της κυβέρνησης στρέφεται πλέον στην "καρδιά" της ελληνικής κοινωνίας, προς τη μεσαία τάξη και προς τους εργαζόμενους. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τα σκληρότερα μέτρα των τελευταίων 50 ετών στη χώρα, προκειμένου να κατευνάσει τις αγορές και να πείσει τους εταίρους να μας βοηθήσουν, υιοθετώντας τις συστάσεις του ΔΝΤ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες ότι ουσιαστικά "είμαστε στο πλαίσιο επιτήρησης του ΔΝΤ άσχετα αν δεν το λέμε έτσι, αλλά χωρίς τις διευκολύνσεις του, διότι (ως έχει τώρα) αν χρειαστούμε χρήματα δεν θα τα έχουμε".
Τα σκληρά μέτρα αυξάνουν τις πιθανότητες η οικονομία να εισέλθει σε μία περίοδο μακράς ύφεσης, που θα καθιστά την επιβολή νέων σκληρών μέτρων λιτότητας "απαραίτητη". Από την αντίσταση της ελληνικής κοινωνίας στη σκληρή λιτότητα που επιβάλλει η κυβέρνηση με τη "βοήθεια" της ΕΕ και του ΔΝΤ, θα κριθεί αν το "όπλο" παραμένει άσφαιρο.