Βραβεύθηκαν 421 ελληνικές ακτές. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Βραβεύθηκαν 421 ελληνικές ακτές.

Για τις «Γαλάζιες Σημαίες» ο λόγος όπου στην πρώτη θέση φιγουράρει η Ισπανία, στη δεύτερη η Ελλάδα και ακολουθούν Γαλλία, Τουρκία.
  • Στην Κρήτη οι 96 απ΄αυτές.
Τη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε σύνολο 41 χωρών κατέκτησε φέτος η Ελλάδα με 421 βραβευμένες ακτές στο Διεθνές Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες», όπως ανακοινώθηκαν..χθες από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, συντονιστή του προγράμματος στη χώρα μας από το 1992. Πρώτη έρχεται για το 2010 η Ισπανία και τρίτη η Γαλλία.
Ακολουθούν Τουρκία, Πορτογαλία, Ιταλία, Δανία, Κροατία. Σε ό,τι αφορά τις μαρίνες, βραβεύθηκαν 9 ελληνικές. Συνολικά, η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 2.884 ακτές και 627 μαρίνες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, η Κρήτη έρχεται πρώτη ανάμεσα στα νησιά με τις περισσότερες βραβευμένες ακτές, αριθμώντας 96, οι 22 εκ των οποίων βρίσκονται στον δήμο Αγίου Νικολάου, στον νομό Λασιθίου (Μπούφος, Ελούντα, Αμμούδι, Κιτροπλατεία μεταξύ άλλων), ενώ δεύτερη είναι η Κέρκυρα με 35 ακτές που κέρδισαν τη Γαλάζια Σημαία, με τον δήμο Μελιτειέων να αριθμεί 6 και εκείνους των Κασσωπαίων και Εσπερίων από πέντε. Τρίτη κατατάσσεται η Ρόδος με 33 ακτές με Γαλάζια Σημαία, οι 25 από τις οποίες ανήκουν στον δήμο Καλλιθέας Ρόδου (Αγκάλι, Αμμούδες/Φαληράκι, Καλλιθέα, Μαντώματα κ.λπ.), ενώ ακολουθεί η Μυτιλήνη με 12, η Κεφαλονιά με 10, η Ζάκυνθος και η Σκιάθος με 8 η καθεμιά και η Κως με πέντε.

Κρατά τα σκήπτρα

Ο νομός Λασιθίου κρατά τα σκήπτρα και στην κατάταξη ανά νομό, μετρώντας συνολικά 42 Γαλάζιες Σημαίες, και ακολουθούν οι νομοί Χαλκιδικής (40), 14 εκ των οποίων βρίσκονται στον δήμο Σταγείρων, Κέρκυρας (35), Δωδεκανήσων (33), Χανίων (27), Κυκλάδων και Μαγνησίας (από 22), Καβάλας (16), Πιερίας, Ηρακλείου και Θεσσαλονίκης (από 14), Ρεθύμνου, Αττικής και Κορινθίας (από 13), Λέσβου (12), Λακωνίας και Κεφαλληνίας (από 10).

Οι νομοί Χαλκιδικής και Αττικής είναι εκείνοι που μετρούν από 2 μαρίνες (Πόρτο Καρράς στον δήμο Σιθωνίας, Μαρίνα Σάνη στον δήμο Κασσάνδρας ο πρώτος και Olympic Marine στο Λαύριο και Μαρίνα Φλοίσβου ο δεύτερος). Οι υπόλοιπες βρίσκονται στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας, στη Λευκάδα, στις Γουβιές της Κέρκυρας, στον Αγ. Νικόλαο Λασιθίου και στην Κω.

Η καθαρότητα των νερών και της ακτής, η οργάνωση της ακτής, η ασφάλεια των επισκεπτών, η προστασία της φύσης και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση αποτελούν τις παραμέτρους βάσει των οποίων απονέμονται οι Γαλάζιες Σημαίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι απαιτείται τήρηση 29 κριτηρίων για τις ακτές και 22 για τις μαρίνες. Μέσω της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, το υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής υποστηρίζει το πρόγραμμα, ελέγχοντας την ποιότητα του νερού με το πρόγραμμα «Παρακολούθηση Ποιότητας Νερών Κολύμβησης». Τα αποτελέσματα δειγματοληψιών και μικροβιολογικών αναλύσεων παρουσιάζονται από εκπροσώπους του στην Επιτροπή Κρίσεων, στην οποία επίσης συμμετέχει εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ, η οποία προτρέπει τους δήμους να τηρούν τις απαιτούμενες παραμέτρους για τη βράβευση με Γαλάζια Σημαία.
Bookmark and Share