«Εργασία και χαρά» περιμένει τους εργαζόμενους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να αυξάνονται σημαντικά τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με την... Πράσινη Βίβλο της Κομισιόν για το Ασφαλιστικό στην ΕΕ, αναγκαία κρίνεται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης, προκειμένου να καταστούν βιώσιμα τα συνταξιοδοτικά τους συστήματα. Ειδικότερα, εισάγει την «αυτοματοποιημένη» αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ανάλογα με την αντίστοιχη αύξηση στο προσδόκιμο ζωής αλλά και τη δημοσιονομική κατάσταση.
Σχετικά δε με το προσδόκιμο ζωής, οι υπολογισμοί εμφανίζουν αύξηση 8,5 ετών για τους άνδρες και 6,9 για τις γυναίκες στο διάστημα των επόμενων 50 ετών.
Σε μακρά, λοιπόν, πανευρωπαϊκή δημόσια διαβούλευση για τα συνταξιοδοτικά συστήματα σε όλη την ΕΕ τίθενται τα εξής ζητήματα που θέτει στην Πράσινη Βίβλο η Κομισιόν:
- εξασφάλιση επαρκών εισοδημάτων στη σύνταξη και διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων
- επίτευξη σωστής χρονικής ισορροπίας μεταξύ της εργασίας και της σύνταξης και διευκόλυνση της παράτασης του εργασιακού βίου
- εξάλειψη των εμποδίων για τους ανθρώπους που εργάζονται σε διαφορετικές χώρες της ΕΕ και των εμποδίων της εσωτερικής αγοράς για τα συνταξιοδοτικά προϊόντα
- ασφαλέστερες συντάξεις στον απόηχο της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, και σήμερα αλλά και σε βάθος χρόνου
- διασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας για τις συντάξεις ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για το δικό τους εισόδημα μετά τη συνταξιοδότηση.
"Οι γηράσκοντες πληθυσμοί σε όλα τα κράτη-μέλη ασκούν μεγάλη πίεση στα συνταξιοδοτικά συστήματα και η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση έχει επιτείνει αυτή την πίεση", τονίζει στη «Βίβλο» η Επιτροπή.
Ενδεικτικά το 2008 υπήρχαν τέσσερις άνθρωποι σε ηλικία εργασίας (15-64 ετών) για κάθε πολίτη της ΕΕ ηλικίας 65 χρονών και άνω, μέχρι το 2060, η αναλογία αυτή θα μειωθεί σε δύο προς έναν.
Παράλληλα, η κρίση του χρέους στην ΕΕ και τα υπερβολικά ελλείμματα που παρουσιάζουν πολλά κράτη-μέλη, ασκούν μεγαλύτερη πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών συστημάτων τους.
Η Γαλλία προχωρά σε αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 έτη στα 62 έως το 2018, η Ισπανία εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, και η Γερμανία από τα 65 έτη στα 67 ως το 2029.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Κομισιόν εκτιμά ότι αν δεν γίνει μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, το 2060 η Ελλάδα θα επωμιστεί τις υψηλότερες κρατικές δαπάνες για τις συντάξεις, μετά το Λουξεμβούργο. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι το 2060, οι κρατικές δαπάνες για τις συντάξεις στην Ελλάδα θα ανέρχονται στο 12,5% του ΑΕΠ, έναντι 2,7% του ΑΕΠ που θα είναι ο μέσος όρος στην ευρωζώνη και 2,2% του ΑΕΠ ο μέσος όρος στην "ΕΕ των 27".
Ας σημειωθεί, πάντως, πως η Ελλάδα – ελέω τρόικας - είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που περιλαμβάνει στον ασφαλιστικό νόμο την παράμετρο της «αυτοματοποιημένης» αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, κατά τη διάρκεια της οποίας κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει τις απόψεις του στον ειδικό δικτυακό τόπο: http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=pensions
Post Top Ad
Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010
Home
Unlabelled
Με τα… κυάλια οι συντάξεις σε ολόκληρη την ΕΕ