Η συνέντευξη Παπανδρέου - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Η συνέντευξη Παπανδρέου

Αναλυτικά.

Διέψευσε κατηγορηματικά ο Γιώργος Παπανδρέου το ενδεχόμενο χρεωκοπίας και αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους της χώρας, με τις...απαντήσεις που έδωσε κατά την συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη. Διέψευσε επίσης ότι υπάρχει ζήτημα λήψης νέων μέτρων λόγω του «εκτροχιασμού» των δημοσιονομικών στόχων, ενώ αναβάλλεται προς το παρόν και η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης.
Όσον αφορά τις σχέσεις του με τους κορυφαίους του ΠΑΣΟΚ κατέστησε σαφές ότι αυτός μοιράζει ρόλους και ευθύνες, αλλά έκοψε «μια και καλή» την φημολογία για αποχώρησή του σε λίγους μήνες από την πρωθυπουργία προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για… Γ.Γ. του ΟΗΕ. «Εγώ δεν φυγομαχώ» τόνισε ο κ. Παπανδρέου. Μια άλλη φήμη πάντως επιβεβαιώθηκε: όπωςανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο κ. Λ. Παπαδήμος αναλαμβάνει σύμβουλός του για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής και μακροοικονομίας.
Στα εντυπωσιακά της συνέντευξης ότι υποστήριξε και πάλι ο πρωθυπουργός, όπως και πέρσι όταν επισκέφθηκε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την ΔΕΘ, ότι «λεφτά υπάρχουν»!θα υλοποιηθεί η περαίωση για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις. Συμπλήρωσε όμως ότι «δεν φορολογούνται» και ότι αυτός είναι ο λόγος που η χώρα σήμερα βρίσκεται στη γνωστή κατάσταση, ενώ επιβεβαίωσε ότι
Στην εισήγησή του κιόλας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του «έσωσε τη χώρα και ότι το δίλημμα είναι πλέον «ή αλλάζουμε την Ελλάδα ή καταδικάζουμε την Ελλάδα». Παραδέχθηκε επίσης ότι υπάρχουν δημοσιονομικά προβλήματα, στον τομέα της υστέρησης των εσόδων, αλλά ζήτησε να σταματήσει η «μετρολογία» από τα ΜΜΕ και διαβεβαίωσε ότι ελήφθησαν ήδη όλα τα μέτρα που έπρεπε για να αποφευχθεί η λογική της χρεωκοπίας
Ο κ. Παπανδρέου άνοιξε επίσης «παράθυρο» εξόδου από τον μηχανισμό στήριξης πριν από το 2013, εφόσον αποδώσουν νωρίτερα του αναμενομένου οι αλλαγές στην οικονομία. Σε κάθε περίπτωση διαβεβαίωσε ότι το 2013 η Ελλάδα θα επιστρέψει στις διεθνείς αγορές για την δανειοδότησή της. «Δεν πήγαμε σε δημοψήφισμα για το Μνημόνιο γιατί θα βάζαμε τη χώρα σε περιπέτεια, αφού θα έπρεπε να ψηφίσουμε για το αν πρέπει να ληφθούν τα επώδυνα μέτρα ή να χρεοκοπήσουμε» απάντησε σε σχετική ερώτηση.
Για τον ανασχηματισμό, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι προχώρησε σε αυτόν προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση. «Ο κ. Πάγκαλος έχει πολύ συγκεκριμένες αρμοδιότητες τις οποίες κρατάει» ανέφερε για το ζήτημα που προέκυψε με το συντονιστικό όργανο της κυβέρνησης
Όσον αφορά τις πρόσφατες διαφωνίες στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη υποστήριξε ότι αφενός δεν ήταν επί της ουσίας και ότι αφετέρου είναι φυσικό να διεξάγεται διάλογος στο υπουργικό συμβούλιο. «Δεν ήρθαν για βόλτα οι υπουργοί στη Θεσσαλονίκη αλλά για δουλειά» ανέφερε, απαντώντας και στα σχόλια των τελευταίων ημερών.
«Περίεργο περιστατικό» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την επίθεση εναντίον του με παπούτσι, απαντώντας σε ερώτηση της απεσταλμένης του STAR, Ειρήνης Σαββοπούλου και υποστήριξε ότι υπάρχουν κάποιοι που καιροφυλακτούν και αξιοποιούν ακόμα και κατασκευασμένα γεγονότα για να αμαυρώσουν την εικόνα της χώρας.
Για τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις δήλωσε ότι η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει ποιοι θα παραπεμφθούν για υποθέσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως σκάνδαλα και ερευνώνται, ενώ τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών με συνταγματική αναθεώρηση, αλλά όταν αυτό θα μπορεί να γίνει.
Για το ενδεχόμενο να υπάρξει ευρύτερη κυβερνητική συνεργασίας με δυνάμεις όπως ο ΛΑΟΣ για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας απάντησε ότι είναι «γνωστές οι διαφορές». Δεν αρνήθηκε όμως (σε μια απάντηση που αφορά και τη Ντ. Μπακογιάννη) ότι υπάρχει ένα ευρύτερο κίνημα δυνάμεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας, μέσα και από τον χώρο της Κεντροδεξιάς που «μπορούν να συμπορευθούν» ώστε να γίνει βιώσιμη η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Διέψευσε ο πρωθυπουργός ότι το ΔΝΤ ζητεί την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων, ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μείωση μισθών και ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα φορολογηθεί όπως το πετρέλαιο κίνησης, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
«Δεν έχω ακούσει τίποτα για περικοπή μισθών» δήλωσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν ισχύουν τα περί μείωσης των μισθών, ενώ σε ό,τι αφορά στην εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο όσο δεν υπάρχει μηχανισμός αναδιανομής.
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν πρόκειται να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι, όπως απαίτησε το ΔΝΤ από άλλες χώρες, για παράδειγμα από τη Ρουμανία, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Αισιοδοξία για την οικονομία

Ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, τονίζοντας ότι μέχρι το τέλος του έτους το έλλειμμα θα έχει μειωθεί κατά 40%. «Όσο πάμε καλά, δεν χρειάζεται να λάβουμε κανένα νέο μέτρο, εάν εφαρμόζονται τα ήδη υπάρχοντα» τόνισε.
Επίσης, απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζοντας ότι θα ήταν καταστροφική «για την οικονομία, την αξιοπιστία, το μέλλον μας. Κάναμε αυτό που κάναμε, για να μην μπούμε σε μία λογική χρεοκοπίας» είπε.
Όπως δήλωσε, το 2013 είναι το τέλος της διαδικασίας που προβλέπει το μνημόνιο και προσέθεσε ότι όσο πιο γρήγορα γίνουν οι αλλαγές, τόσο πιο γρήγορα θα φύγουμε από τον περιορισμό του μνημονίου, ακόμη και πριν το 2013.

Λεφτά υπάρχουν

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι «λεφτά υπάρχουν», ωστόσο «το θέμα είναι πού πάνε τα λεφτά αυτά. Το νέο φορολογικό σύστημα θα εφαρμοστεί άτεγκτα, καθώς διευρύνεται η φορολογική βάση και «έτσι η χώρα θα πάει μπροστά» τόνισε.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν στις αποκρατικοποιήσεις θα συμπεριληφθεί και ο τραπεζικός τομέας, είπε ότι η Ελλάδα χρειάζεται έναν «ισχυρό δημόσιο πυλώνα» και αυτό θα γίνει με συγχωνεύσεις, και αναφέρθηκε στην απόφαση της νορβηγικής κυβέρνησης να αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα.
«Αξιολόγησαν θετικά την πορεία της χώρας μας» προσέθεσε. Επίσης, επιβεβαίωσε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, θα είναι αμισθί σύμβουλός του για οικονομικά θέματα.


Τα υπουργεία δεν είναι ακέφαλα

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αρμοδιότητες των υπουργών, διαβεβαίωσε ότι «Δεν υπάρχει κενό. Τα υπουργεία δεν είναι ακέφαλα» και στράφηκε κατά των ΜΜΕ, χαρακτηρίζοντας «μύθο που καλλιεργήθηκε συστηματικά» τα περί ασάφειας αρμοδιοτήτων.

Σε ερώτηση για το μεγάλο μέγεθος της κυβέρνησης που προέκυψε από τον πρόσφατο ανασχηματισμό, υποστήριξε ότι το προηγούμενο σχήμα είχε μία πολύ θετική πορεία, αλλά, τόνισε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
Το νέο σχήμα χρειάζεται, γιατί υπάρχει ανάγκη επιτάχυνσης του ελέγχου και της εποπτείας στις προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση, είπε.

Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στον ρόλο του Θ. Πάγκαλου στην κυβέρνηση, δήλωσε ότι οι αποφάσεις που έλαβε δεν σχετίζονται με πρόσωπα, αλλά με λειτουργίες που πρέπει να υπάρξουν, για να είναι αποδοτική η κυβέρνηση.
«Αξιοποιούνται πρόσωπα σε θέσεις που μπορούν να βοηθήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο κ. Πάγκαλος έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ρόλους» είπε.

Όσο για το γιατί δεν έθεσε το μνημόνιο σε δημοψήφισμα, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι δεν το έκρινε σκόπιμο, αφού το δημοψήφισμα θα έβαζε την Ελλάδα σε μία περιπέτεια για μια προφανή απάντηση.

Ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να απαντήσει στο εάν μία ενδεχόμενη ήττα υποψηφίων που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης θα αποτελεί μήνυμα για την κυβέρνηση και αναφέρθηκε στο σχέδιο «Καλλικράτης», λέγοντας πως «είναι ένα στοίχημα για τη χώρα και το κλειδί, για να αξιοποιήσουμε τη δημόσια διοίκηση για να αλλάξουμε τη χώρα».

«Κάναμε σοβαρή δουλειά κατά της ανεργίας, όμως το σύστημα πρόνοιας πάσχει «από κατακερματισμό και έλλειψη στόχευσης», είπε και επανέλαβε ότι «με μία σοβαρή διαχείριση βρίσκει κανείς τα χρήματα».

Με σύνθημα «ή αλλάζουμε την Ελλάδα ή καταδικάζουμε την Ελλάδα», ο πρωθυπουργός έκανε ένα μακρύ απολογισμό του κυβερνητικού έργου, επισημαίνοντας πως έγιναν σε αυτό το διάστημα όσα δεν έγιναν επί έτη, ωστόσο παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει σφάλματα: «Και λάθη έγιναν, αλλά δεν κάναμε το μεγάλο λάθος: Να παραμείνουμε αδρανείς συμπλήρωσε.


Εξωτερική πολιτική

Απαντώντας σε ερώτηση για την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις και τόνισε ότι το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα στρατιωτικής εισβολής και κατοχής.

«Με έχετε δει να φυγομαχώ; Άλλοι είναι οι φυγάδες» τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση αν σκέφτεται να μετακινηθεί σε αξίωμα στην ΕΕ ή στον ΟΗΕ. «Ανέλαβα στα δύσκολα, δεν θα δειλιάσω. Εκεί έχω ταχτεί και θα μείνω» είπε.

Ερωτηθείς για το περιστατικό με το παπούτσι και αν πρόκειται για αυτό που ο ίδιος έχει πει παλαιότερα, ότι «θα μας πάρουν με τις πέτρες», ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «αυτά είναι νερό στο μύλο όσων επενδύουν στη χρεοκοπία της χώρας» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη και κατασκευασμένα περιστατικά.
Bookmark and Share